Več o tragediji naj bi javnost izvedela v petek. Foto: MMC RTV SLO
Več o tragediji naj bi javnost izvedela v petek. Foto: MMC RTV SLO

Kadar se izbira med dobrobitjo živali in dobrobitjo človeka, se vedno izbere dobrobit človeka. Tako bom ravnal v vseh podobnih primerih.

Dejan Židan na temo afere Baričevič.
Pahor vložil predlog za ministra
Pahor znova o bulmastifih

Pahor je afero bulmastifi znova komentiral po seji vlade. Dejal je, da je zdaj jasno, da bi bilo pse treba usmrtiti, kakor hitro je pristojna komisija to prvič sklenila. S tem je Pahor tudi razkril del pravnega dosjeja, ki ga bo vlada predstavila v petek, in ki naj bi razkril okoliščine tragedije.

Po Pahorjevih besedah so mnenja o tem sicer še vedno deljena, saj v institucijah kmetijskega ministrstva dajejo prav odločitvi, da se pse vrne lastniku. Vendar pa se bo, tako Pahor, od danes upoštevala odločitev, da je interes človeka pred interesom živali. Glede nekdanjega ministra Milana Pogačnika pa je premier dejal, da je bil v zadevi objektivno odgovoren.

O novem ministru morda že v ponedeljek
Poslanci pa bodo o novem kmetijskem ministru odločali takoj po njegovi predstavitvi na pristojnem odboru, po vsej verjetnosti že v ponedeljek. Pahor je včeraj po predstavitvi Židana vodstvu SD-ja dejal, da bi DZ utegnil novega ministra imenovati že 3. maja. Potem ko je ministrski kandidat včeraj dobil večinsko podporo predsedstva Socialnih demokratov, so ga danes podprli tudi predsednica in predsednika preostalih koalicijskih strank.

Prednostne naloge kandidata za ministra
Dozdajšnji predsednik uprave Skupine Panvita Dejan Židan je včeraj pred predsedstvom SD-ja poudaril, da bo njegova prednostna naloga definiranje ciljev za prehransko politiko v obdobju 2014-2020. Ob tem se je zavzel za oblikovanje profesionalne ekipe za pogajanje z EU-jem. Poudaril je tudi potrebo po oblikovanju programa za pomoč slovenskim kmetijam, ki so v težavnem socialnem položaju.

Židan: Ne bom deloval v prid kapitala
Židan je zavrnil pomisleke, ki so se pojavljali v javnosti, da bi lahko kot predsednik uprave Skupine Panvita deloval v korist kapitala in dajal prednost velikim kmetom pred malimi. Dejal je, da bo treba za male kmetije uvesti nove programe, kot so programi s področja povrtninarstva, zeliščarstva, ekološke pridelave in pridelave višje kakovosti.

Premier Borut Pahor pa je po seji vlade znova komentiral tudi afero bulmastifi, v zvezi s katero je ugotovil, da je zdaj jasno, da bi jih bilo treba usmrtiti, kakor hitro je pristojna komisija to prvič sklenila. S tem je Pahor tudi razkril del pravnega dosjeja, ki ga bo vlada predstavila v petek. Po Pahorjevih besedah so mnenja o tem sicer še vedno deljena, saj v institucijah kmetisjkega ministrstva dajejo prav odločitvi, da se pse vrne lastniku. Vendar pa se bo, tako Pahor, od danes upoštevala odločitev, da je interes človeka pred interesom živali.

Kadar se izbira med dobrobitjo živali in dobrobitjo človeka, se vedno izbere dobrobit človeka. Tako bom ravnal v vseh podobnih primerih.

Dejan Židan na temo afere Baričevič.
Pahor vložil predlog za ministra
Pahor znova o bulmastifih