Slovenija
Frankolovo
Predsednik države Borut Pahor na Frankolovem. Foto: STA/Nebojša Tejić
VIDEO
Spomin na frankolovske žrtve

Dodaj v

Pahor poudaril pomen ohranjanja spomina na grozote druge svetovne vojne

Obletnica tragedije
10. februar 2018 ob 14:54
Frankolovo - MMC RTV SLO, STA

Predsednik republike Borut Pahor je na komemoraciji ob 73. obletnici tragičnega dogodka v Stranicah v soteski Graben položil venec k Spomeniku frankolovskim žrtvam.

V nagovoru je poudaril pomen ohranjanja spomina na grozote druge svetovne vojne, negovanja demokracije in reševanja sporov po mirni poti.

Čas druge svetovne vojne je predstavljal največjo morijo v človeški zgodovini, ki je prizadela tudi Slovence. To je bil čas hudih preizkušenj. Vsi, ki so preživeli, lahko živo pričajo o tem, kako hudo je bilo. Ta generacija bo počasi tistim, ki niso izkusili teh težkih dni, pustila veliko odgovornost in pomembno dolžnost, da njihov klic "nikoli več" ne zamre, je spomnil Pahor.

Po njegovem mnenju se morajo zato zlasti mladi zavedati, da so rojeni v svobodi tudi zaradi hudih vojnih preizkušenj in osvobodilnega boja. "Danes smo v suvereni, svobodni, demokratični državi in imamo odgovornost skrbnega negovanja demokracije, da se nikoli več ne bi zgodilo, da bi totalitarizmom, ki dvignejo roko nad svobodnega človeka, pustili prosto pot," je opozoril Pahor.

Poleg tega je po mnenju predsednika naša dolžnost, da vse spore rešimo po mirni poti in mladim položimo na srce, da poskušajo po najboljših močeh ohranjati spomin na ta čas, da si bodo tako obvarovali svojo svobodo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic in strpnost.

Spomenik državnega pomena
Vlada je septembra 2013 na pobudo zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sklenila, da spominsko območje Frankolovo postane kulturni spomenik državnega pomena. Po navedbah vlade ima to območje izjemen kulturni in družbeni pomen kot pomemben zgodovinski kraj in simbolno urejen prostor slovenske dediščine.

Maščevanje za zasedo
Iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, zaradi posledic katere je umrl eden izmed nacističnih funkcionarjev, so dobrih deset dni kasneje nacisti iz mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporov izbrali 100 talcev, ki so jih prepeljali v celjski zapor Stari pisker ter jih obesili na jablane ob cesti, nato pa zagrebli v dva skupinska grobova.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 17:15
Iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, zaradi posledic katere je umrl eden izmed nacističnih funkcionarjev, so dobrih deset dni kasneje nacisti iz mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporov izbrali 100 talcev, ki so jih prepeljali v celjski zapor Stari pisker ter jih obesili na jablane ob cesti, nato pa zagrebli v dva skupinska grobova.


klasična nemška teroristična taktika

Danes smo v suvereni, svobodni, demokratični državi

o kateri državi govori?
slovenija ni suverena, svobodni so le določeni, demokracija pa je farsa
zozozo
# 10.02.2018 ob 17:57
To ni bil "tragičen dogodek", ampak vojni zločin.
Ramus
# 10.02.2018 ob 17:25
"Iz maščevanja za partizansko zasedo v soteski Tesno, zaradi posledic katere je umrl eden izmed nacističnih funkcionarjev, so dobrih deset dni kasneje nacisti iz mariborskih, celjskih in trboveljskih zaporov izbrali 100 talcev, ki so jih prepeljali v celjski zapor Stari pisker ter jih obesili na jablane ob cesti, nato pa zagrebli v dva skupinska grobova."

Kolaboranti so jim pa povedali koga naj,...
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 17:17
ivanv @ saj so zaradi komunistov Nemci naredili kar so naredili.

tako ja, če bi vsi lepo sodelovali z okupatorjem, se ta grozodejstva ne bi dogajala :D

Po pričevanju očeta

da ni bil v neki specifični uniformi, ko je bil priča zločinom?
ROBI123
# 10.02.2018 ob 18:03
Sprašujem
Katero pravo je dajalo Nemcem pravico ubijati nedolžne?
Ramus
# 10.02.2018 ob 19:09
Pa pozabimo na to,

Nikoli ne moremo pozabiti, da so domobranci dvakrat prisegli zvestobo Adolfu Hitlerju - na njegov rojstni dan in na obletnico prevzema nacistične oblasti v Nemčiji. Naša civilizacijska dolžnost je, da ne pozabimo, da se nebi nikoli več ponovilo,...

https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Slovensko_domobranstvo
Ramus
# 10.02.2018 ob 17:59
"To ni bil "tragičen dogodek", ampak vojni zločin."

Zagrešile so ga pa "žrtve vojne"
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 17:30
vaški stražar @ belogardisti so sodelovali z okupatorjem.

tudi naciji in fašisti so se predstavljali kot "anti-komunisti". spomnimo samo na organizacijo M.V.A.C. - t.i. protikomunistično milico, ki sta jo ustanovila fašistični general Mario Roatta in ustaški kalvec Ante Pavelić.

tako da ja, sodelovanje z nacisti, ali sodelovanje z Roatto in Pavelićem, ne vem kaj je huje.

edino z malce kredibilnosti so bili rojalisti, ki so bili ideološki nasprotniki komunistom (t.i. plava garda).
Ramus
# 10.02.2018 ob 18:09
"in se posvetimo boljši prihodnosti vse nas in zanamcev"

Zanamci se bodo bojevali s fašisti in nacisti,... če ne že mi. Zgleda ne spremljaš svetovnega dogajanja,...
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 17:36
ivanv @ ne vem, kdo je razdvojen. jaz nisem.

meni se zdi bolj sporno poveličevanje tistih, ki so zaprisegli hitlerju, kot pa nekaj ideologije NOB-a. po večini se za "resnico o NOB" skriva le ideologija revizije zgodovine in poveličevanja omenjenih.
ne vedno, a večinoma je tako.
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 17:33
pač anti-komunizem je bil buzz word fašistov, ustašev in nacistov med drugo vojno, tudi rojalistov in določenih kmetov med vojno (pisano posebej),
ameriških imperialistov pa po vojni.
Ramus
# 10.02.2018 ob 22:38
Samo še tole vaški stražar,.... ali ne veš nič o zgodovini, ali si slep od sovraštva do komunizma ali pa se samo delaš tako nepoučenega,...

Oprosti ampak takšne izjave, ki jih pišeš človek preprosto ne more jemati resno,... ali izgleda ne veš ničesar o nacizmu in ustvarjanju "nadrase" in "življenskega prostora" zanjo, ker če bi, bi razumel zakaj se je svet združil v boju proti nacističnemu rasizmu, v katerem ni bilo prostora za nikogar drugega, kaj šele za slovenski narod,....

Ampak ti si ostal nekje v sovraštvu do komunizma in svojih rojakov, ki so nas osvobodili od nacistične usode, ki bi v končnem načrtu pomenila iztrebljenje slovenskega naroda in tudi katolištva kot takega,.... tudi Rimokatoličani in njihove družine na slovenskem bi po vojni v primeru zmage nacistične Nemčije prišli na vrsto, ker je bila vera v Kristusa v nacistični Nemčiji prežeti z evgeniko, razumljena kot slabost, ki slabi narod,... zato je tvoje pisanje kot pravim plod hudega neznanja ali pa zablod,...

Toliko na kratko,...
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 19:27
Grešnica @ ne haluciniraj, socializma ni že 25+ let, titeka pa še skoraj enkrat toliko... od samostojnosti naprej je za vse kriv tranzicijski tajkunizem ter plenilski kapitalizem.

ker v času socializma ni bilo čakalnih vrst, ni bilo nizkih penzij ali dolgih delovnih dob (je pa res da je bila demografska slika drugačna), plače pa so nudile solidno življenje ne pa tole životarjenje danes.
Ramus
# 10.02.2018 ob 17:33
"A ni v franciji "spomenik neznanemu vojaku"?"

Po svetu je več spomenikov "neznanemu vojaku", ki je posvečen vsem neznanim padlim vojakom, ki so dali življenje za državo in tako takšni spomeniki spominjajo na žrtev teh vojakov, ki so jo dali za državo,... ampak pri nas nimamo takšno situacijo. Mi vemo, kdo so ki jim posvečamo spomenik,... tudi padlim nacistom, fašistom in kolaborantom, ter tako izenačujemo njihove žrtve z krvniki. Nesprejemljivo,....

"These remains are considered impossible to be identified, and so serve as a symbol for all of a country's unknown dead wherever they fell in the war being remembered. The anonymity of the entombed soldier is the key symbolism of the monument; it could be the tomb of anyone who fell in service of the nation, and therefore serves as a monument symbolizing all of the sacrifices."

https://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_of_th
e_Unknown_Soldier
REsnica
# 10.02.2018 ob 21:37
glede na popularnost in tolerantnost do četnikov v srbiji, ustašev pri južnih sosedih in belogardistov in domobrancev v sloveniji .... ne kaže da bi antifašistična koalicija to jasno dobila 2ww vojno....

danes je vse bolj moderno biti četnik, ustaš, domobranec, belogardist... in sovražit sosede in za vse krivit partizane, partijo, tita, komunizem na splošno...
woodoo
# 10.02.2018 ob 21:37
"Rajši so sprejeli orožje, obleko in denar od okupatorjev za boj zoper brate Slovence. To je v slovenski zgodovini najbridkejši črni madež, ki ga noben izgovor ne more izbrisati. Razumljivo je trdno krščansko prepričanje, razumljiva kapitalistična usmerjenost, nerazumljiva in po vesoljnem svetu obsojena pa je drznost, da sežeš po orožju smrtnega narodnega sovražnika za boj zoper svoje brate. To je bolečina vseh bolečin."
Fran Saleški Finžgar - duhovnik in pisatelj
bolkonsky
# 10.02.2018 ob 20:04
Ljudje, ki ste se rodili po osamosvojitvi tega ne boste doumeli. Kako naj ti dopovem, da so streljali v hrbet ljudi, ki so hoteli ven iz države... ven, ne noter! Še po wc papir smo hodili v Avstrijo, ker pri nas ni bilo ničesar ... vse ostalo pa je itak lavfalo samo toliko časa, dokler se je še našel kak naivec in nam posodil denar, ko tega ni bilo več, ker ga seveda nihče ni vračal, se je muzika ustavila!!!

Pripoveduj zgodbo tistim, ki jih je zapustil spomin!
----------------------
jaz sem bil star 20 let ob osamosvojitvi...
in ne 'spomnim' se,da bi v Reštel v staro Gorico hodili po wc papir ali druge osnovne potrebščine...hodili smo po kavbojke,digitalne ure,okraske za jaslice,kavo Gorizziano,'triestinke'(karte) in take stvari...
torej ne nakladaj neumnosti...

denar pa nam ni posojal noben 'naivec' ampak DRŽAVE,ki smo ga potem vračali preko raznih sporazumov,zato pa dolg do 1980 ni presegal 7,8 miljard dolarjev...
potem se je pa začel dolg višat...
z drugimi besedami-
ko so 'tastari' komunisti začeli 'odhajat' se je začel razpašoj...

to pa sem že opisal v prejšnjem komentarju,ko sem govoril o 'zanemarjanju' zgodovine in 'gledanju' samo za svoj žep...

v ZN-u so v 60-ih letih 20.st. govorili o treh gospodarsko-pilitičnih sistemih-
1. zahodni (demokratični) kapitalizem
2. vzhodno evropski komunizem(leninizem)
3. jugoslovanski socializem

p.s. v kolikor nisi dovolj podkovan v smislu družbeno-političnih odnosov vsaj zadnjih 200 let
te ne morem jemati resno...
ne moreš govoriti o 'množenju',če ne obvladaš še ostalih treh 'aritmetičnih dvočlenih operacij.',če se 'metaforično' izrazim...
Ramus
# 10.02.2018 ob 18:24
V Mariboru smo pokopali ustaške vojne zločince iz Barbara rova, skupaj z nunami iz Jastrebarskega, ki so zagrešile vojne zločine nad otroci. Tudi tam po zaslugi g. Pahorja stoji napis - "žrtve vojne". Lepo vas prosim, kako so lahko ustaški klavci "žrtve vojne",... nagnusno! in kdo ima želodec, da se "dostojanstveno poklanja" ustašem - g. Pahor.

g. Pahor vi s svojim rehabilitiranjem ustaštva in domobranstva, ogrožate mir v prihodnosti!

https://www.vecer.com/vsi-mrtvi-iz-hude-jame-so-pokopani-na-mariborski-dobravi-6326344

https://sl.wikipedia.org/wiki/Barbara_ro
v
mihajloo
# 10.02.2018 ob 17:43
"Pahor poudaril pomen ohranjanja spomina na grozote druge svetovne vojne"

Predsednika Pahorja težko prebavljam. Pa vendar to izjavo pozdravljam. Mir se namreč jemlje preveč kot samoumeven. Če bi zavrteli čas nazaj, v recimo leto 1942 in vprašali ljudi ali so za konec te morije in gorja, kakšen mislite bi bil odgovor?
Ko prebiram komentarje po spletnih forumih, na faceboku,... pozivanje, grožnje,... se mi zdi, kot da so mnogi preskočili pouk zgodovine. Brez srca, brez apatije, pošasti.
Fašizem po svetu je na pohodu.
Za svojo lenobo in/ali neuspeh, je najlažje poiskati zunanjega sovražnika, ki je za to kriv.
To določeni izprijeni politiki vejo in s pridom izkoriščajo.
V svoj prid. Ne v prid ovc, katere jih postavljajo na položaj.
Ramus
# 10.02.2018 ob 17:36
"Pahor poudaril pomen ohranjanja spomina na grozote druge svetovne vojne"

Zato ste dali v Ljubljani postaviti "spomenik žrtvam vseh vojn" in tako naciste, fašiste in njihove pomagače izenačili z njihovimi žrtvami,... je še kje na svetu spomenik, kjer imajo nacisti, fašisti in kolaboranti svoj spomenik kot žrtve vojne?
ROBI123
# 11.02.2018 ob 01:06
vaški stražar
Za Slovenijo v kakšnih mejah so se borili beli in kasneje domobranci??? Da potni list za Italijo pokažeš na Ravbarkomandi??? FUJ
bolkonsky
# 11.02.2018 ob 00:44
Drugi razlog je, da so bili domobranci prostovoljci, med partizani pa je bila večina prisilno mobiliziranih.
------------------
ja zdej pa že res mlatiš prazno slamo...
Slovencem je vojna,pa naj to še tako absurdno zgleda še kako prav prišla...
slovenski narod je bil v 70% kmečkega stanu,ki so mu veleposestniki in kler pili kri...
in v oboroženem uporu so videli priložnost,da se rešijo tiranije...

te tiranije so bili deležni tudi domobranci...in tisti Slovenci,ki so imeli POGUM so se pridružili
partizanom,tisti,ki so se pa klera bali pa so šli med domobrance...
to je vsa resnica...

prisilna mobilizacija pa je bila prisotna na vseh straneh...s tem,da so se jo partizani začeli posluževati zadnji...precej časa so partizani ljudi spoščali domov...
to so jasna in neizpodbitna dejstva...
nonparel
# 10.02.2018 ob 22:51
Moja mati je leta 1942 morala kot 5-letna deklica iti v nemško osnovno šolo v Ptuju. Poučevali so nemški učitelji in to samo v nemščini. Po tednu dni obiskovanja pouka, je bila njena mama (moja stara mati) poklicana v šolo, kjer ji je nemška učiteljica držala pridigo, češ vaš otrok pa ne ve nič nemško. Na to ji je mamina mama odgovorila, ja kako pa naj ve, saj smo vendar Slovenci. Takrat je nemškutarska učiteljica dobesedno ponorela, češ da v nemškem rajhu Slovenci in slovenski jezik ne obstajajo več in če se ne boste asimilirali, imamo za takšne tudi druge rešitve. Ve se na kaj je mislila, na nacistične iztrebljevalne logore.
woodoo
# 10.02.2018 ob 22:02
Ne se igrat z zgodovino. Tisti, ki želi spreminjati zgodovino pomeni, da se je sramuje. Kdo si želi oprati vest pa vemo.

Twitter - Božo Predalič (generalni sekretar SDS) 27.01.2018
Nekateri režimski mediji so nas danes skušali prepričati, da so za holokavst krivi desničarji. Grobo zavajanje! Hitler je bil socialist.

NO COMMENT!!
zozozo
# 10.02.2018 ob 20:12
Kako naj ti dopovem, da so streljali v hrbet ljudi, ki so hoteli ven iz države... ven, ne noter!

Že od zgodnjih 60ih je vsak lahko šel na občino po potni list, in zapustil državo čez normalen mejni prehod. Kako pa misliš, da je šel milijon gastarbajterjev delat v tujino?

Še po wc papir smo hodili v Avstrijo, ker pri nas ni bilo ničesar

To se je pa dogajalo samo nekaj let sredi 80ih, ko smo po diktatu IMF imeli "šok terapijo" oz. "varčevalne ukrepe", kot se temu danes reče.
Ramus
# 11.02.2018 ob 00:33
povsem v nasprotju krščanske vere v kateri o življenju in smrti lahko odloča samo Bog je da človek o tem odloča...in gorje tistemu,ki se postavi v vlogo sodnika...

Domobranstvo ni izdalo le naroda, izdalo je tudi Boga in Krščanstvo, tisti trenutek ko so prijeli za orožje,...
bolkonsky
# 11.02.2018 ob 00:27
In kdo si da bi odločal o tem kdo bo živel in kdo umrl? Ter kdo si, ki svojega rojaka izdajaš v roke tujca? Si brat po rodu in tujec po misli,...
---------------------------
to je je pa odlična izjava...
povsem v nasprotju krščanske vere v kateri o življenju in smrti lahko odloča samo Bog je da človek o tem odloča...in gorje tistemu,ki se postavi v vlogo sodnika...
in potem sta tu še Abel in Kajn...
težek je greh ubiti brata svojega...

domobranci so si odprli vrata pekla...
na vse načine so si nakopali hudo sodbo Boga...
ROBI123
# 10.02.2018 ob 23:35
vaški stražar
Sedaj pa še natančno opiši naci-fašistične zločine!!! Ti pa dam prav, da partizani niso rabili vsega tega početi, kar so!!!! A nasilje rodi nasilje in krog se sklene. ŽAL!!!!!!!!!
KovacevaKobila
# 10.02.2018 ob 22:38
Če prav razumem, so torej dombranci prisegli nacistom (ti so bili itak v resnici socialisti), da slednji ne bi arbitrarno flodrali lokalnega prebivalstva.

Okupatorju so nesebično ponudili pomoč pri odločanju, kdo od lokalcev si dejansko zasluži metek v čelo ali enosmerno karto za koncentracijsko taborišče ... in kdo ne.

Kaj bi mi brez njihovega domoljubja, mar ne?
Micesar
# 10.02.2018 ob 20:11
Sklonjen kje si ti živel? V vzhodnem Berlinu?
el CARTEL
# 10.02.2018 ob 20:00
vse ostalo pa je itak lavfalo samo toliko časa, dokler se je še našel kak naivec in nam posodil denar,

pravi državljan države,
ki je veliko bolj zadolžena kot tista juga (čeprav ene 10x manjša po teritoriju in vsaj7x po prebivalcih)

se pravi tudi slovenija lavfa le dokler nam naivci posojajo denar.

med zadolženimi državami so še: Nemčija, ZDA, Francija, VB, itd. da ne naštevam ravno vseh.
se pravi kapitalizem ne deluje očitno
sLoVaN
# 10.02.2018 ob 17:47
Ja, veliko idiotov se je mudilo tam okoli WW2 tod okrog.
Ampak samo eni so prisegli Okupatorju.

In pa, ko so se tako borili Tabeli proti Nemcem, koliko pa so dobili zavezniške pomoči potem?
Ja nič, NOB pa od Angležev(+usa) in Rusov...
tim sein
# 11.02.2018 ob 00:48
Če si okupator, si zelo vesel izdajalcev na ozemlju, ki ga zavojuješ. Zgodovina je polna takšnih izrodkov, ki so zaradi ideologije ali osebnih interesov opravljali umazane posle namesto njih. Ovajanje, mučenje, igranje dvojne igre, (...), vse to so razlogi, zakaj okupator rad sodeluje s takimi. Ceni jih seveda ne. Ponavadi mu na koncu v zahvalo pokloni šus v glavo. Zakaj bi mu zaupal, povejte mi? V katerem Dantejevem krogu so že bili izdajalci?
zozozo
# 10.02.2018 ob 23:30
Razen tega pa je vojna bila končana. To niti ni bila nobena vojaška akcija, ampak navaden banditizem. Človek, ki ga imaš na sliki, je navaden kriminalec.
bolkonsky
# 10.02.2018 ob 22:01
vaški stražar 10.02.2018 ob 21:11

a domobranci so branili Slovence pred tem,kar si naštel?

ja kako,če pa se je to zgodilo?

dej lepo te prosim...
dobranci niso enega obranili...s kom le?

domobranci so bili nepomembni...
bolkonsky
# 10.02.2018 ob 21:52
Sprašujem
Katero pravo je dajalo Nemcem pravico ubijati nedolžne?

Katero pravo pa je dajalo partizanom to "pravico"? Denimo, ko so maja 1942 pri Iški pobili 53 Romov, med njimi 25 otrok.
----------------------------------
kolikor je meni poznano nobeno pravo,razen nacističnega ni dovoljevalo pobijanja brez sodbe...samo nacisti so to lahko počeli...če niso so bili še kaznovani...

orej partizanom NI DAJALO nobeno 'pravo' pravice za pobijanje NEDOLŽNIH...
razumeš?!

pri tem dogodku v maju 1942 gre za zločin,pri nacističnih proti ukrepih pa za spoštovanje zakonov...
to je TEMELJNA RAZLIKA...

suma summarum-
replika ti je povsem neprimerna...
Jon Sneg
# 10.02.2018 ob 21:43
Partizan Janez Winkler je v nekem intervjuju lepo povedal, kdo je kriv za tragično usodo domobrancev med vojno in posebej po vojni. Njihov dušni pastirji z vrha slovenske (ljubljanske) RKC. Zakaj je ta dušni pastir pobegnil na varno preko Vatikana čez lužo in zakaj ni delil usode svojih ovčic, ki so jih Angleži konec maja vrnili v Jugoslavijo. Ali se je ta dušni pastir vprašal, če je tako učil Kristus in potem od daleč, z varnega jokal za izgubljeno domovino,...

In za usodo nesrečnih domobrancev so krivi tudi njihovi posvetni voditelji, ki so ignorirali ne samo partizanske pozive in ponudbe k amnestiji, kakor tudi pozive njihove vlade iz Londona, katerih podaniki naj bi bili. In so s svojo agendo nesrečne fante gnali do bridkega konca.
bolkonsky
# 10.02.2018 ob 20:21
Kako naj ti dopovem, da so streljali v hrbet ljudi, ki so hoteli ven iz države... ven, ne noter!
---------------------------------
streljali so 'prebežnike' in to dobro vemo kakšne 'orientacije'...in 'namenov'...
za vse normalne in poštene ljudi je obstajal urad,kjer si je človek pasoš naredil in šel na 'arbajt'...si potem doma hišo zgradil,kupil mercedes,šel na dopust na Jadran...
lavrica98
# 11.02.2018 ob 14:12
ROBI123
# 10.02.2018 ob 18:03
Sprašujem
Katero pravo je dajalo Nemcem pravico ubijati nedolžne?

Jaz se enako sprešujem tudi za naše paritzane...
Mommy_Kitty
# 11.02.2018 ob 03:01
Povojni poboji, ki so se obvijali po letu 45 so seveda vsega obsodovanja vredni, vendar to še ne zmanšuje dejstva, da so se domobranci postavili na stran okupatorja in proti lastnemu narodu borili bitko, in sodelovali s sovragom, ki je kanil pregaziti vse do Srbije, kjer bi se potem oni predali in brez žrtev imeli svojo državo, mi pa bi bili ponemčeni ali pa celo iztrebljeni iz svoje države. In ljudje, ki sodelujejo z okupatorjem so za mene ničvredni ljudje saj je največji smrtni greh povzdignit orožje nad svojega "brata" ali "sestro".

Se pa popolnoma sztinjam z Pahorjem, da se takšne stvari ne smejo nikoli pozabit saj bomo le tako mogoče preprečili podobne stvari v prihodnosti, v trenutku, ko pa se takšna grozodejstva pozabijo pa bo spet tekla kri med "brati" in "sestrami".
Kekec99
# 11.02.2018 ob 00:37
Če poznamo zgodovino se iz nje tudi kaj naučimo, če jo kot tako kot je zavračamo pa se nam bo ponovila ampak še v bolj kruti obliki, mogoče pa se bomo takrat naučili.
tim sein
# 11.02.2018 ob 00:35
"Čez glavo zrasli" = ne zaupaj izdajalcu lastnega naroda :D
woodoo
# 11.02.2018 ob 00:16
To da se pobija naše sodržavljane in si za to pripisuje zasluge velja vse do danes. Žalostno in perverzno!

Sestrelitev tega helikopterja ni bila napaka, ampak eden od odločilnih vojaških uspehov v vojni za Slovenijo.
JJ o sestrelitvi Merlaka
zozozo
# 10.02.2018 ob 22:40
@Ramus - Stvar je po moje bolj preprosta. Ljudje že takrat niso bili za Hitlerja in Musolinija, ker bi bili zavedeni, ampak ker je takšno bilo njihovo politično prepričanje. In danes ni nič drugače.
m72
# 10.02.2018 ob 22:33
"Domobranci so branili Slovence tako pred partizani kot pred okupatorji. Tragedijo v Frankolovem so zakrivili partizani s svojim bojem za komunizem in Stalina. "

To je skrajno nesramna laž. Potomce krvnikov slovenskega naroda je seveda sram, zato prevračajo resnico in delajo "borce za svobodo", "borce proti komunizmu" in žrtve iz izdajalcev, ki jih je hranil in plačeval okupator, da so z njihovim orožjem in našemljeni v njihovo uniformo ubijali lastne brate. Pa ne le enemu, kar dvema okupatorjema zapored so prisegli ti "borci"!

Najbolj sprevrženo pa je, da o partizanih, ki so imeli pogum, da se uprejo, čeprav se je takrat okupator zdel preštevilen, dobro opremljen in nepremagljiv, o zavednih Slovencih, ki so žrtvovali udobje toplega doma in ga zavestno zamenjali za stradež in pomanjkanje, danes govorijo kot o zločincih! In to večinoma tisti, ki opevajo vojno, ki na srečo to ni bila, kot največji dosežek slovenstva. Fuj, sram vas bodi.
Ramus
# 10.02.2018 ob 22:28
"Če ne bi bilo druge možnosti, bi tudi naciste izkoristil za obrambo slovenskega naroda."

Ja 600 rdečih tolovajev je predstavljalo resno grožnjo za reich,...

"Uvedli so nemški izobraževalni sistem. Namesto slovenskih so bili le nemški vrtci in šole. Slovenske otroke so vzgajali s pomočjo nemških društev za prevzgojo otrok in mladine - Deutsche Jugend. Več kot 600 otrok so nasilno vzeli materam in jih poslali v Nemčijo. Nemška organizacija Lebensborn je odvzete dojenčke dodeljevala nemškim družinam, kjer so jih vzgojili v Nemce. Ker naj bi vsi odrasli v nekaj letih govorili samo nemško, so zanje organizirali obvezne tečaje nemščine."

https://sl.wikipedia.org/wiki/Druga_svet
ovna_vojna_na_Slovenskem
Ramus
# 10.02.2018 ob 21:48
"Če bi bil to pogoj, da lahko branim Slovence pred podivjanimi morilci, ki so ubijali slovenske družine, bi tudi jaz izrekel tisto besedilo prisege."

Skupaj z nacisti bi branil slovenski narod,.... skupaj bi z nacisti branil Slovenijo in naredil to deželo Nemško,...

Bravo :)
zozozo
# 10.02.2018 ob 21:26
Katero pravo pa je dajalo partizanom to "pravico"?

Nič jim ni dajalo pravice pobijat nedolžnih. Enako kot nič ni dalo pravice Angležem, Američanom, Rusom in drugim zaveznikom pobijat nedolžne. In ko so to delali, je to bil zločin.

Ampak pri zavezniški strani je pobijanje nedolžnih bil eksces, pri nacistični strani pa je to bil osnovni namen. In to pač ni isto.
bolkonsky
# 10.02.2018 ob 21:02
No, pa se vprašajte drugače ... kako, da je ta super uspešna tvorba propadla, če je bila tako zelo superiorna (in z njo vse socialistične družbe, razen popolnoma obubožane S. Koreje )??!
--------------------------------------
sej ni PROPADLA...ampak se je RAZCEPILA...
sedaj pa razen Slovenije so vse republike 'uboge'...
Slovenija pa 'boljše stoji' od njih samo zato,ker je 'zadržala' vsaj MINIMUM socialne politike ex države...če bi se 'zgodil' preobrat,kot se je v drugih republikah bi tudi mi MIGRIRALI po EU...
zozozo
# 10.02.2018 ob 20:39
In ne gre samo za Jugoslavijo, gre tudi za slovenski socializem, ki je ločeno vprašanje.
Kazalo