Milan Kučan pravi, da od Pahorjeve vlade ni nikoli pričakoval nobene koristi. Foto: BoBo
Milan Kučan pravi, da od Pahorjeve vlade ni nikoli pričakoval nobene koristi. Foto: BoBo

A ni v penziji ze 10 let,... Zamudil je se eno priloznost, da bi bil tiho,...

Uroš Jauševec, glavni tajnik SD-ja, na Facebooku
Borut Pahor
Borut Pahor pravi, da s kampanjo ne gre proti nikomur ali ničemur. Foto: BoBo
Kučanovo pismo Pahorju

V kratkem komentarju je Pahor, ki se mudi na delovni brigadi na poplavnem območju občin Gorišnica in Markovci, zapisal: "V zadnjih dneh sem deležen številnih odprtih pisem, v katerih se izražajo različna mnenja in stališča. To je sestavni del demokratičnega procesa. Izkoriščam to priložnost za ponovni poudarek, da se v predsedniško kampanjo nisem podal proti komu ali čemu, temveč za ideje in vizije, v katere verjamem in skušam pridobiti podporo večine ljudi."

"Ni dvoma, da bo kljub tem mojim prizadevanjem kdo imel drugačna stališča, zdaj in po moji morebitni izvolitvi, v vsakem primeru pa si bom prizadeval, da bom gradil na tistem, kar nam je skupnega," je še dodal Pahor.

Valjenje krivde
Kučan je namreč v pismu, ki ga je poslal Pahorju, zapisal, da molk zadnjega nima nič opraviti z načelnostjo, je nepošten, z njim pa obtožuje. Po Kučanovih besedah so neprepričljivi tudi Pahorjevi poskusi pripisati krivdo za svoje politične neuspehe drugim.

Celotno pismo si lahko preberete tukaj.

Prepričan je, da bi Pahor veliko pripomogel k preusmeritvi politike v reševanje socialnih in gospodarskih težav države in vse večjih eksistenčnih stisk njenih državljanov, če bi razkrinkal ozadja in zarote, ki domnevno ali resnično podtalno obvladujejo delovanje slovenske države.

Kučan: Pomagal sem njegovi vladi
"Verjamem, da ti v volilni in morda tudi povolilni politični računici s politično desnico koristi, ko dopuščaš, da jaz in še kdo postajamo postranska škoda tvoje domnevne 'načelnosti'. Pa vendar mislim, da državljani in Slovenija tudi v volilnem času zaslužimo vsaj temeljno poštenost in odkrito besedo," je zapisal Kučan.

Sicer je obljuba o viziji povezovanja, s katero nastopa kot predsedniški kandidat, po Kučanovih besedah predvsem napoved pristajanja celo na politična podtikanja, ki jemljejo človeku dostojanstvo in ukinjajo kritično politično misel.

Kučan je v pismu priznal, da ga ni podprl na predčasnih parlamentarnih volitvah, in ob tem poudaril, da Pahorjeve koalicijske vlade, ki ji je javno pomagal v življenje, ni rušil. "Podpiral sem jo in javno večkrat deloval za uspeh njenih prizadevanj," je navedel.

Le za dobro Slovenije
Spomnil je, da mu je po referendumih in razpadu koalicije v daljšem pogovoru odkrito povedal, da ga ne more več podpirati, ker kot predsednik vlade za učinkovito upravljanje države ni uspeval zagotoviti potrebnega usmerjanja in sodelovanja med ministrstvi ter dialoga s socialnimi partnerji. "Razen želje po dobrobiti za državo pri tem ni bilo ne stricev ne ozadij," je dodal.
"Od tvojega uspeha nikdar nisem pričakoval nikakršnih koristi in jih tudi nisem imel, od tvojega neuspeha pa sem žal imel škodo, tako kot vsi državljani in vsa Slovenija," je pismo sklenil Kučan.

A ni v penziji ze 10 let,... Zamudil je se eno priloznost, da bi bil tiho,...

Uroš Jauševec, glavni tajnik SD-ja, na Facebooku
Kučanovo pismo Pahorju