Slovenija

Poudarki

  • Za okrepljen nadzor zunanjih mej
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica so poudarili pomembnost dialoga. Foto: BoBo/Borut Živulović
       Slovenija kot sosednja država (...) utemeljeno pričakuje, da se bo Dunaj odrekel ukrepom.       
 Pahor
Predsednika in predsednica
Spoznavali so tudi lokalno okolje, prebivalstvo in kulturo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednika in predsednica
Po ulicah Šmartnega v Brdih. Foto: BoBo/Borut Živulović
VIDEO
Odhajajoči premier Cerar...
VIDEO
Trije predsedniki v Brdih

Dodaj v

Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom

Srečanje predsednikov vseh držav
5. julij 2018 ob 17:17
Brda - MMC RTV SLO, STA

Predsedniki Slovenije, Avstrije in Hrvaške so na srečanju v Goriških brdih spregovorili o vrsti vprašanj, vključno s predsedovanjem Avstrije Svetu EU-ja, prihodnostjo EU-ja in migracijami.

Kot je poudaril slovenski predsednik Borut Pahor, vse tri države podpirajo prioritete avstrijskega predsedovanja in ostajajo močne privrženke EU-ja. Tovrstna srečanja so zelo pomembna, saj so zgradili takšno mero zaupanja, da lahko o vseh vprašanjih, tudi tistih, o katerih se ne strinjajo, odprto razpravljajo. "To se mi zdi v manj predvidljivem okolju velikega pomena," je dodal predsednik.

Avstrijske oblasti naj Slovenijo in Hrvaško vnaprej obvestijo o vprašanjih, ki so pomembna za ti dve državi, in se z njima posvetujejo, je na srečanju pozval Pahor.

Za okrepljen nadzor zunanjih mej
Vsi trije predsedniki prav tako podpirajo nedavne sklepe vrha EU-ja, da je treba okrepiti nadzor na zunanjih mejah Unije. Pahor pa je ob tem opozoril, da bi lahko imeli kakršni koli enostranski ukrepi glede migracij učinek domin. To bi bilo po njegovih besedah nevarno tako za EU kot tudi za krhanje zaupanja med državami, ki bi same začele iskati rešitve za težave, ki jih ne zmorejo rešiti same.

Ob tem je poudaril, da Slovenija dobro nadzoruje zunanjo schengensko mejo, zato ne vidi razloga, da bi Avstrija okrepila nadzor na skupni meji. "Slovenija kot sosednja država (...) utemeljeno pričakuje, da se bo Dunaj odrekel ukrepom," je dejal.

Kot je dodal, si to želi tudi zato, ker bi bila sicer Slovenija prisiljena v podobne ukrepe, "ne zato, ker ne nadzoruje svoje meje, ampak zato, ker mora poslati jasno sporočilo, da ne namerava postati žep za prebežnike".

Proti učinku domin
Pomen schengenskega območja in varovanja zunanjih meja je poudaril tudi avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, ki upa "da se ne bo zgodil učinek domin, saj menim, da bi bil neizbežen, če bi v eni ali drugi članici ubrali zelo restriktivno linijo".

Da tudi Hrvaška dobro varuje svoje meje, pa je poudarila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, ob tem pa izrazila prepričanje, da se bo nadzor še izboljšal s približevanjem Hrvaške schengenu.

Dodala je, da Evropa ne sme pustiti državam, ki se spopadajo z večjim migracijskim pritiskom, da bi ostale same, in kot primer navedla zadnji migrantski val v Makedoniji pred tremi leti.

Vsi trije predsedniki so ob tem poudarili pomen približevanja držav Zahodnega Balkana evroatlantskim povezavam, saj bi sicer lahko, kot je dejal van der Bellen, nastal vakuum, ki bi ga zapolnili drugi, ne pa EU, kar ne bi bilo dobro.

Zadovoljstvo z makedonsko rešitvijo
Pozdravili so tudi makedonsko-grški dogovor o imenu nekdanje jugoslovanske republike, ki bo Makedoniji omogočil napredovanje na poti proti EU-ju, hkrati pa opozorili na Bosno in Hercegovino kot državo, ki jo je treba posebej opazovati in ji pomagati na evropski poti.

Sicer pa so razpravljali še o vrsti drugih evropskih in mednarodnih vprašanj, vključno s pogajanji o brexitu, digitalizacijo EU-ja, večletnim finančnim okvirom Unije in razvoju odnosov med EU in ZDA.

Arbitraža na tapeti
Predsedniki pa se niso izognili niti dvostranskim odnosom, pri čemer je prednjačila arbitraža. Slovenija in Hrvaška ostajata vsaka na svojem bregu, Pahor pa je hrvaško kolegico prosil, naj se potrudi, kolikor je v njeni moči, da se ne bi pojavljali incidenti v Piranskem zalivu.

Ponovil je stališče, da je za Slovenijo spor o meji rešen, da ostaja zgolj vprašanje uresničitve arbitražne odločbe in da je v pogovoru z odhajajočim premierjem Mirom Cerarjem poudaril svoje mnenje, da bi bilo bolje, da bi tožbo proti Hrvaški vložila nova vlada, ki bo imela polna pooblastila.

Grabar-Kitarovićeva pa je dodala, da upa, da bosta državi rešili vprašanje meje, k čemur ju zavezuje tudi skupna evropska prihodnost, in da bo nova slovenska vlada pripravljena sesti za pogajalsko mizo.

Nekaj besed so predsedniki namenili tudi zaznamovanju 100. obletnice konca prve svetovne vojne v letošnjem letu, pri čemer so se pogovarjali o možnosti, da bi jo v drugi polovici leta zaznamovali skupaj.

Zvečer se bodo predsedniki v Slovenski filharmoniji udeležili tudi koncerta Mladinskega simfoničnega orkestra dežele Štajerske ob začetku avstrijskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Al. Ma.
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Predsednika in predsednica
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 05.07.2018 ob 17:43
Pahor ima tak pregled nad ilegalnimi migracijami, kot ga je imel pri pranju iranske milijarde preko NLBja, ko je bil premier. Avstrijski kancler in ministri na Pahorjevo zalost niso enako kot nase babice, ki jim je Borut tak fejst dedc.
cairns
# 05.07.2018 ob 17:44
Predsednika in predsednica so poudarili pomembnost dialoga.

Dovolj dialoga, ki je bolj molog kot karkoli drugega. Seveda s slovenske strani. Hrvati ukrepajo po svoje in jih ne briga dialog, čeprav ga stalno ponujajo. Naše politične ovce s predsednikom na čelu pa bi se še kar pogovarjali. Sicer ga razumem, ker mu diši vse kaj drugega kot dialog.
runcajz
# 05.07.2018 ob 17:46
Grabar-Kitarovićeva pa je dodala, da upa, da bosta državi rešili vprašanje meje, k čemur ju zavezuje tudi skupna evropska prihodnost, in da bo nova slovenska vlada pripravljena sesti za pogajalsko mizo.

Pahor že zopet moleduje Kitarovićko, da naj naredi vse, gospa pa mu janso pove, da iz te, njegove moke, ne bo kruha!

Kaj ta naš kljukec res nima dovolj pameti, da bi ji povedal, da bomo pač vložili tožbo in uporabili vse vzvode, da udejanimo arbitražo , ne glede na njihovega boga nad Saborom ! Pika!
ST11
# 05.07.2018 ob 18:07
Kadar koli ga vidim v druzbi hrvaskih politikov me spreleti ... pa saj ne bo napravil se vec skode.
kingeston
# 05.07.2018 ob 17:50
naši politiki še vedno ne dojamejo, da v razvitih državah ko nekaj rečejo mislijo resno.
pri nas pa eh, kaj tega treba, saj ne bo tako, bomo že kako, sj bo minilo... totalni idioti.
Repy
# 05.07.2018 ob 17:47
Pahor, pričakujemo, da boste odstopili če se to ne bo zgodilo?
pazi_mina
# 05.07.2018 ob 17:44
Zdej pričakuje, si mogu takrat mejo zapret, namesto da si spustu horde ekonimskih migrantov v Avstrijo, pa zdej ne bi blo treba nič pričakovat
_cerebro
# 05.07.2018 ob 17:50
Pahor, pričakuješ tudi obisk Božička? Lepo, lepo, zdaj pa obleci tisti jopič, da ti na hrbtu naredijo vozelj.
Juhu
# 05.07.2018 ob 18:04
Še en zmenek na slepo, zakaj ravno pri nas na naše stroške.
severnik
# 05.07.2018 ob 18:00
Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom

Pričakovanja bodo premalo.
Deep_G
# 05.07.2018 ob 18:23
Ne gospod Pahor, Avstrija se ne bo odrekla ukrepom! Vprašanje za vas gospod Pahor? Kateri predsednik je javno povedal da SLO vojska ni sposobna delovati? Tega nismo slišali samo mi ampak tudi Avstrijci. Bilo bi zelo neodgovorno od Avstrijcev, če bi sa podlagi takšnih jasnih informacij ukinili ukrepe.
bkana777
# 05.07.2018 ob 18:12
Zopet se slini po Hrvatici in govori neumnosti, kot vedno.
kapljač
# 05.07.2018 ob 18:09
Uredu! Naj Avstrijci napravijo, kar so pripravljeni narediti že na nemški meji. Slovenija tako lahko vse sile premesti na Slovensko hrvaško mejo in jo zapremo hermetično. KK se ne znate iti in s e prilagajati situacijam potrebno! ( Včasih je bolje, da ima slovenska politika namesto miljon jajčnikov, zgolj dva močna testisa)
sig550sniper
# 05.07.2018 ob 18:01
pahor je največji štos, ki je šel predaleč (takoj za flat earth society)
mirror
# 05.07.2018 ob 18:19
"Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom"
Avstrija bo vedno najprej zaščitila svoje meje. Naša država je spet zavrnila pomoč Nemčije pri zaščiti naše schengenske meje.
SD-pijavka
# 05.07.2018 ob 17:51
Še dobro da ti trije nimajo nobene posebne moči he he he
robespierre
# 05.07.2018 ob 18:31
Kolinda je precej shujsala in je videti kar fejst zenska. Zato tako dobro lobira v visoki politiki v korist Hrvaske, npr. pri Putinu, kjer bo verjetno v soboto na nogometni tekmi Rusija-Hrvaska. A nas Kahel s Cerarjem in Pahorjem niso zmogli nicesar. Potem jim je sel pomagat se kalimero Brglez, ki je iz ozadja vlekel solo poteze.

Kaksen fantasticen dan, bi rekel Pahor.
Tetameta
# 05.07.2018 ob 18:29
Varujte mejo, kot je treba, pa se jim bodo..
Juhu
# 05.07.2018 ob 18:16
Pahor: pričakujemo da se bo Avstrija odpovedala ukrepov.
. Zakaj govori v množini? Bolj neumnega predsednika republike pa še ne, a ne vidi da se mu Hrvati in Avstrijci smejijo za hrbtom, pa še gosti jih na naš račun.
Drncl
# 05.07.2018 ob 18:12
Je Pahor šenkal še kak kos Brd Hrvatom? Ali to špara za Italijane?
STANE
# 05.07.2018 ob 18:09
Je prinesel šopek Kolindi ??? To je najbolj važno.....
iluzionistka
# 05.07.2018 ob 18:56
Spostovani g. Predsednik drzave, Jaz pa pricakujem da prenehate sramotiti r. Slovenijo in slovence in poiscete svoja vretenca hrbtenice in doloceni kuhinjsko sestavino ter kot vrhovni poveljnik slovenske vojske na obmejnem pasu razglasite izredne razmere ter tja posljete vojsko.
Poln kufer imam miigrantiv brez papirjev, ki se sprehajajo po nasi okolici.

Ce tega niste sposobni, pa odstopite svoje mesto sposobnejsemu od vas.

In glede na to, da nihce nima 46 glasov, lahko se mimigrede nove volitvve razpisete. Ali pa vas je strah, da vi jelincic dobil se vec glasov?
STRD
# 05.07.2018 ob 18:10
Pa ta naš Pahor je zaljublen. Zgleda da bo Kitarovičevo zaprosil za roko. In združimo Slovenijo in Hrvaško. Avstrijci bojo pa za botre....
STANE
# 05.07.2018 ob 18:10
Verjetno jih Pahor že podpira za Schengen....
fritaja
# 05.07.2018 ob 18:01
"Slovenija kot sosednja država (...) utemeljeno pričakuje, da se bo Dunaj odrekel ukrepom," je dejal.

In na katerih temeljih slonijo ta pričakovanja?

Kot je dodal, si to želi tudi zato, ker bi bila sicer Slovenija prisiljena v podobne ukrepe

Torej je to le želja, ne pa "utemeljeno pričakovanje". LOL
k500
# 05.07.2018 ob 20:51
Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom.

ne pahor, avstrija se ne bo odrekla nadzoru svojih mej. pahor, ti se raje zamisli nad svojim projektom arbitražni sporazum kateri je takooooo uspešen, ane ?

kakšna žalost so ti naši politiki.
andreas
# 05.07.2018 ob 18:16
Sploh ne preberem članka, ker je itak večinoma prilagojen, da bi bil všečen, vendar sem v zadnjih dobrih 2 letih na Ljubeljskem prehodu VEDNO moral pokazati osebni dokument. Tako kakor pred Šengnom.
Torej, kaj bodo sedaj Avstrijci naredili?
FemShepard
# 05.07.2018 ob 19:13
Pahorju bi moral nekdo razložit da Avstrija pač ni banana država
kurkuma
# 05.07.2018 ob 21:20
Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom

Zdej mi nekej ni jasno, Avstrija se od leta 2015 še niti enkrat ni odrekla svojim ukrepom / ponavadi jih je le še okrepila, on pa pričakuje, da se tokrat bodo ? Bi z lahkoto rekel, da sploh ne spremlja situacije, dokler ga pač nekdo ne pokliče na nek sestanek :) Morda se motim.... po njegovi izjavi bi lahko sklepal to ali pa, da je iz popolnoma drugega planeta :)
urosh444
# 05.07.2018 ob 19:04
a naši kdaj naredijo kako potezo načrtno? imajo plan, strategijo, cilje in se jih držijo, delajo nekatere poteze? imam obččutek, da samo pričakujejo in upajo. Po mojem je čas, da na oblast pridejo ljudje, ki bodo imeli cilj spremeniti nekatere reči, ki nujno potrebujejo spremembe, si bodo za ta namen izmuslili strategijo in načrt kako priti do izpolnitve teh ciljev, sprememb in se načrta tudi držali. Tako vlado potrebujemo. učinkovito, pragmatično. Mala država smo in izboljšave bi morale biti lažje dosegljive. Mi pa samo upamo in čakamo, že 25 let. Z Borutom ipd. na različnih funkcijah. Samo presedajo se iz stola na stol
HappyBunny
# 05.07.2018 ob 18:59
Vam dam podatek iz prve roke v zvezi varovanja Schengena na SLO-HR meji. Avstrijci že vedo in oni niso ovčke, ki nasedajo našim politikom in njihovim pravljicam. No kako zgleda situacija na naši Schengenski meji.... Katastrofalno. Mejni prehodi se soočajo s takim manjkom policijskega kadra, da samo še spuščajo vozila naprej, ker če bij jih pregledovali bi bila kolona do Nemčije. Zelena meja je pokrita z enim policistom na 50 km meje. Pa to še ni konec ampak vsak mesec je še slabše, ker policisti bežijo v gospodarstvo, starejši pa v pokoj. Terencev ni.....zaposlili so v celem letu 14 novih. Vlado boli kakšna je realna situacija, Avstrijcem pa prodajajo pravljice....
anny22
# 05.07.2018 ob 17:53
Pahor, ti boš dolgi pričakoval in ne dočakal.
Črnibog
# 05.07.2018 ob 20:04
Borči, bodi lep, nasmejan, a najlepši si, ko molčiš.
Prosim, molči!
Park
# 05.07.2018 ob 19:56
Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom

Jaz pa upam, da ne! Naj vam Avstrijci pokažejo kje vam je mesto slovenci in vaši sveti večni vladarji - levičarji! Na balkanu! Žal ne spadate v visoko kulturno nemško (Evropsko) okolje!

Kurz: Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo je žal potreben

Bravo Kurz!
pajadeja
# 05.07.2018 ob 19:30
Ne razumem, kaj ima gospa hrvaška predsednica za govorit o schengenski meji in njenem varovanju. Hrvaška je trenutno zunaj zunanjih meja EU in še ne more soodločati o tem , kaj se na tej meji dogaja.
_cerebro
# 05.07.2018 ob 20:10
Mogoče se ponavljam, ampak: "Pa kdo take voli?"
lojal
# 05.07.2018 ob 19:52
Hrvati harajo po svoje, Avstrijci po svoje, Borči pa je dober gostitelj z davkoplačevalskim denarjem.
NoriGoban
# 05.07.2018 ob 19:46
Kurz ima se kako prav! Ukrepi so potrebni!
VARUH
# 05.07.2018 ob 19:24
Takšne izjave so dokaz o nesposobnosti.
zerorez
# 05.07.2018 ob 17:57
Pripravijo se naj na neprodusno zaprtje mej za ilegalce, pricakujejo pa lahko vsekakrsne pogovore.
gesan
# 05.07.2018 ob 21:17
Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom
-----------------------------
"Pričakoval" si ti v svoji karieri že marsikaj.
Uspelo ti je pa samo lišpanje in nastavljanje kameram!

Pojdi se že enkrat vozit s tistim svojim modernim vlakom po EU, ki si ga ves v pričakovanju obljubljal kot nekaj neizbežnega od tvoji logiki vladanja!
brain2k
# 05.07.2018 ob 21:07
"Pahor: Pričakujemo, da se bo Avstrija odrekla ukrepom"

Ta ni diht.
Sonce.sije1
# 05.07.2018 ob 19:47
Ne glede na vse bomo morali lepo mejo zapreti. Komu se to ni jasno?
Korošec
# 05.07.2018 ob 19:44
Ne razumem, kaj ima gospa hrvaška predsednica za govorit o schengenski meji in njenem varovanju. Hrvaška je trenutno zunaj zunanjih meja EU in še ne more soodločati o tem , kaj se na tej meji dogaja.

Lahko bi ji predvajali tisti posnetek z termo kamero kako njihovi policaji švercajo ljudi čez mejo, pa vprašali za komentar.
spicy
# 05.07.2018 ob 21:35
Kurz: Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo je žal potreben

Enostaven odgovor, VSE države okrog nas so dojele, da je v prvi vrsti treba gledati na svoje interese in svojo državo potem pa vse ostalo, pri nas pa nastaja kompleks "rešiteljev sveta".

Pomagaj sebi in lahko boš pomagal ostalim je star moder pregovor.
johann
# 05.07.2018 ob 20:13
Kurz ima se kako prav! Ukrepi so potrebni!

Seveda so potrebni. Avstrija se že pripravlja na levičarsko vlado v Sloveniji, kar pa nihče javno ne pove.
lojal
# 05.07.2018 ob 19:52
Sem mislil, da si bodo ogledali novo školjčišče.
kapljač
# 05.07.2018 ob 21:35
Zakaj druge prosimo da se česa odrečejo. Kdaj bomo mi začeli narekovati nekaj, da se bo nas prosilo, da se odrečemo?
spicy
# 05.07.2018 ob 21:25
To je to, kar je sprejela vlada - nikjer pa ni govora o zaščiti meje.

Če se bomo šli to igro, potem bo problem.
taprauslovenc
# 05.07.2018 ob 20:52
Ljudje Božji,pa kaj čakate? Namesto da urejate stanovanja za ilegalce,postavite temeljito ograjo po celi meji-južni,postavite kontejnerje,za vojake in policijo in čuvat mejo in preprečevat prehode. To se še ne bo zlepa končalo. Če so nam pokradli politiki toliko ogromno denarja,ga pa dajmo še za zaščito meje. Bo res potrebno da postanemo žep in da bomo imeli geta in trume barab po naši državi?
Kazalo