Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.1 od 188 glasov Ocenite to novico!
false
Pahor je imel na slovesnosti nagovor, nato pa se je pogovarjal z odgovornim urednikom italijanskega dnevnika La Stampa Mauriziem Molinarijem. Foto: Urad predsednika republike/Twitter

Dodaj v

Pahor: Prihodnost EU-ja bo odvisna od rešitve vprašanja migrantov

Slavnostni govor na odprtju čedajskega Mittelfesta
15. julij 2017 ob 16:36,
zadnji poseg: 15. julij 2017 ob 16:46
Čedad - MMC RTV SLO, STA

"Nad Evropo več hitrosti seveda nismo navdušeni, ker to ni idealno, ni pa tudi katastrofa, kot pragmatični politiki bomo to možnost pač morali sprejeti," je v Čedadu opozoril predsednik Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor je imel na slovesnem odprtju Mittelfesta v gledališču Ristori v Čedadu v Italiji slavnostni nagovor, nato pa se je pogovarjal z odgovornim urednikom italijanskega dnevnika La Stampa Mauriziem Molinarijem.

Pahor je dejal, da bo po njegovem mnenju prihodnost EU-ja veliko jasnejša po volitvah v Nemčiji, ko naj bi Francija in Nemčija utrdili in poglobili razvoj EU-ja. Ob tem meni, da so volitve v Avstriji, Franciji in na Nizozemskem pokazale, da je vse manj prostora za evroskeptike.

Slovenija bi morala po njegovih besedah ostati med najbolj razvitimi državami v EU-ju, čeprav se zaveda razlik med posameznimi državami. "Nad Evropo več hitrosti seveda nismo navdušeni, ker to ni idealno, ni pa tudi katastrofa, kot pragmatični politiki bomo to možnost pač morali sprejeti," je povedal Pahor in dodal, da ostaja prepričan Evropejec, in izpostavil t. i. ljubljansko pobudo, s katero želi poglobiti evropsko ustavo.

Za Slovenijo pa je bistveno, da v EU-ju ohrani lastno identiteto: "Gre za legitimno vprašanje, sam sem privrženec tega razumnega tveganja, kot je zame istočasno vprašanje jezika primarnega pomena. Dokler nam bo uspelo razvijati jezik, se ne bojim."

Razlika med Slovenijo in "višegrajci"
Po Pahorjevih besedah obstaja v Sloveniji del ljudi, ki se nagibajo k Višegrajski skupini, in sicer predvsem zaradi vprašanja prebežnikov. Vendar obstaja razlika med državami Višegrajske skupine in Slovenijo glede prebežnikov, saj Višegrajska skupina odklanja nameščanje prišlekov v lastnih državah, Slovenija pa ne.

Migrantsko vprašanje je ključno za ves EU, je poudaril Pahor ter izrazil solidarnost in občudovanje Italiji, ki naredi največ za sprejetje prebežnikov. Prihodnost EU-ja bo po njegovih besedah odvisna prav od rešitve tega vprašanja.

Slovenci nismo imeli slabih izkušenj z Rusi
Pahor je na vprašanje, zakaj je Slovenija blizu Rusiji, odgovoril, da gre za zgodovinsko dejstvo, Slovenci pa tudi nismo imeli slabih izkušenj z Rusi. Slovenija je po njegovem pojasnilu proti okupaciji Krima in se zavzema za ploden dialog med EU-jem in Rusijo ter med Rusijo in Ukrajino. "Apeliram na dialog med Zahodom in Rusijo, a sem jasno povedal, da če bi bili naši prijatelji ogroženi, bi jim Slovenci pomagali," je dejal Pahor. Izpostavil je slovensko vojaško enoto v Latviji in interes Slovenije, da se Rusija ne bi vmešavala v Zahodni Balkan pri njegovem približevanju EU-ju.

Meja je priložnost
Na vprašanje, zakaj se kot Goričan zavzema za tesno sodelovanje ob meji, je Pahor odgovoril, da je že kot otrok gledal na državno mejo kot na priložnost, da se je zgodaj zavedel, kako pomembno je spoštovati drugega in drugačnega, se naučiti jezik soseda. Poudaril je, da vidi še veliko razvojnih možnosti med Novo Gorico in Gorico.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
MZ
# 15.07.2017 ob 16:58
Skratka - Pahor je zopet povedal vse in hkrati nič. Dejstvo pa je, da smo v časih, ko pač ni možno biti všečen vsem, temveč je treba jasno zavzeti stališča.
hexen
# 15.07.2017 ob 17:27
Borut Pahor, pragmatični politik z delfinčkom, ki vse sprejema, najraje odgovornost ampak za posledice pa ne odgovarja, ker je tako pragmatično. Ko dva betonska bloka pomenita narodno zedinjenje v eno.
boro007
# 15.07.2017 ob 20:40
Vendar obstaja razlika med državami Višegrajske skupine in Slovenijo glede prebežnikov, saj Višegrajska skupina odklanja nameščanje prišlekov v lastnih državah, Slovenija pa ne.

Slovenska vlada pa ne... Slovenci smo večinoma proti.
shark77
# 15.07.2017 ob 22:53
Izpostavil je slovensko vojaško enoto v Latviji in jasno povedal, da če bi bili naši prijatelji ogroženi bi jim Slovenci pomagali..., Putin je verjetno po tem govoru že v paniki in strahu ukazal umik vseh enot z Latvijske meje in za vsak primer še umik iz Krima :-) ... Drugače pa Borut a ti to resno?Slovenci da smo za uvoz migrantov in kvot, a si politiki upate dati to vprašanje na referendum in nato voljo ljudstva tudi spoštovati?
keka77
# 15.07.2017 ob 18:09
Zapret meje in pipico!! Prihodnost Eu odvisna od migrantov?!? NE HVALA!!!
mirror
# 15.07.2017 ob 19:02
Obstaja še nekaj razlik med nami in "višegrajci". Višegrajcem gre zelo dobro v gospodarstvu, so zelo zaželene države za tuje investitorje, delno tudi zaradi nižjih plač in imajo odklonilen odnos do muslimanskih migrantov.
Miša
# 15.07.2017 ob 17:44
Borut Pahor bi moral biti pokončen, odločen, samozavesten.., ne pa socialni delavec.
Tetameta
# 15.07.2017 ob 23:17
Vendar obstaja razlika med državami Višegrajske skupine in Slovenijo glede prebežnikov, saj Višegrajska skupina odklanja nameščanje prišlekov v lastnih državah, Slovenija pa ne.
A damo tole na referendum, pa da vidimo, kaj res meni Slovenija o nameščanju migrantov?
Kekec99
# 15.07.2017 ob 21:03
EU je šla v cvet, o krivcih pa raje nebi ker bom brisan.
cairns
# 15.07.2017 ob 19:44
Pahor: Prihodnost EU-ja bo odvisna od rešitve vprašanja migrantov

Če to drži, potem smo na poti razpada EU in spopada za evropske vrednote in demokracijo.
Sparks
# 15.07.2017 ob 21:34
Pahor: Prihodnost EU-ja bo odvisna od rešitve vprašanja migrantov

Drži! Če nam bo uspelo, ustaviti naval ekonomskih migrantov, ki so odkrili ključ do evropskih socialnih transferjev, bo Europa obstala, v nasprotnem je z njo konec!
despi
# 15.07.2017 ob 18:16
Pahor zdaj je pa čas da nehaš groziti.
Grešnica
# 16.07.2017 ob 16:52
Slovenci nismo proti naseljevanju migrantov? Resno, Pahor?! Kdo je vprašal nas - slovenski narod - ki plačuje mastne davke in se je '91 boril za svojo suverenost - ali želimo dodatne socialne, finančne in varnostne obremenitve v državo? KDO? Želimo London, Pariz, Koeln, morda Berlin??
"Begunec" pač ni moški od 16-65 let, ki je svojo družino pustil v vojni. Ali je to jasno? In precej dobro vemo (ne po zaslugi MMC), koga Italijani švercajo v Evropo in za kak denar!

Mogoče je pa čas, da si gospoda predsednik z vlado in predsednikom DZ malo preštudirajo, kaj je izdaja lastnega naroda. Tisti milijon in pol, kolikor ga je ostalo....
galoper
# 16.07.2017 ob 14:12
Sklepam, da admin ni nevtralen. Kdo ga bo odstranil?
dopisnik
# 16.07.2017 ob 02:09
Od Pahorja ni neke koristi niti neke škode. Tale pa je škodljivec.

Follow Me
# 16.07.2017 ob 07:54


Kadar je človek več kot 26 let v politiki, ne delaš več za korist lastnega naroda, samo zase in druge.
Sci-fi
# 16.07.2017 ob 03:12
usodo evrope so migranti že zapečatili
graf314
# 16.07.2017 ob 00:46
@Tetameta

Do referendumov ima najbolj demokratična tvorba na svetu odkrito odklonilen odnos; tiste najbolj ključne za državo pa je enostavno prepovedala.
mirror
# 15.07.2017 ob 18:54
Glavna in najpomembnejša razlika med Slovenijo in "višegrajci" je v tem, da so tam odstranili komuniste iz politike in gospodarstva, pri nas pa ne. Višegrajci to dobro vedo in nas tako tudi obravnavajo, sploh pa zaradi paktiranja z Rusi. Naša država je poslala Jugoslavija v manjši obliki.
vnk
# 16.07.2017 ob 20:47
Migrantsko vprašanje je ključno za ves EU, je poudaril Pahor ter izrazil solidarnost in občudovanje Italiji, ki naredi največ za sprejetje prebežnikov. Prihodnost EU-ja bo po njegovih besedah odvisna prav od rešitve tega vprašanja.

Pahor... dej pejt smeti kidat al pa kej, tam vsaj najmanj skode naredis.
pripet
# 16.07.2017 ob 15:53
"Apeliram na dialog med Zahodom in Rusijo, a sem jasno povedal, da če bi bili naši prijatelji ogroženi, bi jim Slovenci pomagali," je dejal Pahor. Izpostavil je slovensko vojaško enoto v Latviji in interes Slovenije, da se Rusija ne bi vmešavala v Zahodni Balkan pri njegovem približevanju EU-ju.
----------------------------
Zahod je tisti, ki s svojo agresijo ogroža Rusijo in ne obratno. Kaj pa je drugega kot kopičenje orožja in vojakov ob ruskih mejah, sankcije in vsakodnevno demoniziranje Rusije? Vaši prijatelji kot so kijevski nacisti z Porošenkom na čelu niso moji prijatelji. Prijatelje in sovražnike si izbiramo sami in ne po vašem ukazu gospod Pahor. Zato govorite v svojem imenu in se prijavite na vzhodno fronto, ko bo čas za to in ne v mojem. Pri tem vas ne podpiram in ne sprejemam za svojega predsednika.
Zakaj si hujskaške in zločinske ZDA, ki že več kot 70 let okupirajo Evropo lastijo pravico do držav Balkana Rusija pa tu ne bi smela imeti svojih interesov in prijateljev?
veza
# 16.07.2017 ob 14:59
Pahor: Prihodnost EU-ja bo odvisna od rešitve vprašanja migrantov

prihodnost EU je odvisna od obnove njenega prebivalstva, če se bo zgodila po naravni poti, bo en scenarij, če se bo s priseljevanjem, bo druga zgodba!
Sparks
# 15.07.2017 ob 22:05
Je pa prihodnost odvisna predvsem od tega, če nam bo uspelo proč od oblasti zadržati politikante Pahorjevega tipa in pa druge leve kadre propadlega jugoslovanskega režima, ki s svojih ohranjenih pozicij organizirano ropajo državo. Predpogoj za to, pa je najprej sprememba volilnega sistema.
no more bolero71
# 16.07.2017 ob 13:24
"Nad Evropo več hitrosti seveda nismo navdušeni, ker to ni idealno, ni pa tudi katastrofa, kot pragmatični politiki bomo to možnost pač morali sprejeti," je v Čedadu opozoril predsednik Borut Pahor.
--------------------------
in,če Slovenijo z dvema miljonoma prebivalcev,velikosti dobrih 20 000 kvadratnih kilometrov in odlično geografsko(strateško) lego, ne spravite v Evropo prve hitrosti potem je bila osamosvojitev 1991-ZAMAN...

ne nas RAZOČARAT...
AMFIBIJA
# 15.07.2017 ob 23:10
ŠE ZADNJI POKLIC

Vprašáli prvega so državljana,
ki ravno mimo bil je prikorakal,
če malce bi na intervju počakal,
vprašanja bodo mu še prej poslali.

Povedal mnogo je in hkrati malo,
zaobsegel skoraj vse vidike,
medsosedske meril je mejnike,
nič pa rekel, koliko bo stalo.

O tokovih mólčal je blagovnih,
raje o človeških spregovoril,
tistim od drugod je vljudno dvoril,
varčeval ni piruet slogovnih.

Gostoljubje vidno je pokazal,
kar je tuje, da je zaželeno,
tisto pa, doma le narejeno,
bolj megleno, medlo je prikazal.

In dejal, da do sklenitve kroga,
ko opravljal res bo vse poklice,
v jezo spravljal marsikdaj s tem strice,
manjka mu samo migranta vloga.
smeško 562
# 15.07.2017 ob 17:58
To sploh ni res. Prihodnost Evrope je odvisna od tega ali bodo države hotele prenesti še ostali del suverenosti na Bruselj, ali pa bomo razpadli, najbrž z vojno. Torej ali imamo skupno evropsko vlado, brez nacionalnih parlamentov, države so neke vrste zvezne.
pobrisan
# 17.07.2017 ob 13:53
saj Višegrajska skupina odklanja nameščanje prišlekov v lastnih državah, Slovenija pa ne.
-------------------

Kaj ko bi vprašal kaj si mislimo državljani?
veza
# 16.07.2017 ob 15:53
Meja je priložnost za tihotapce!
Sparks
# 15.07.2017 ob 22:18
Velik del držav vzhodne Europe je s kadrom bivšega režima opravil z lustracijo in se sedaj lahko normalno razvija, nas pa ti vedno znova vlačijo v blato. S takšno politiko pa v okviru Europe ne moremo kaj dosti prispevati in smo pravzaprav pomemben del njenega problema.
velenjcan
# 16.07.2017 ob 22:43
Howgh, spet enkrat je govoril. Pa bi bilo vseeno, če ne celo bolje, če ne bi.
pero-perica
# 17.07.2017 ob 15:25
sej po svoje ima prov,če emigranti ne bodo sesul prej eu.se bolj bojim,da bodo emigranti reševal vprašanje eu
qwasyx
# 17.07.2017 ob 07:26
Borut tako kot govori ima za vsakega nekaj, pa naj nam je všeč ali pa ne...
dopisnik
# 16.07.2017 ob 02:11
Še link. Tista jajca od 'povezave' ne delajo?

http://svet24.si/clanek/novice/slovenija
/5967c83f00b13/meja-v-piranskem-zalivu-ne-sme-biti-v-skodo-ne-slovenskih-ne-hrvaskih-ribicev
cairns
# 17.07.2017 ob 16:14
Predsednik republike Borut Pahor je imel na slovesnem odprtju Mittelfesta v gledališču Ristori v Čedadu v Italiji slavnostni nagovor

velenjcan
# 16.07.2017 ob 22:45
despi
# 15.07.2017 ob 18:16
Prijavi neprimerno vsebino
Pahor zdaj je pa čas da nehaš groziti.

Ja, grožnje zdravi pameti še nikoli niso učinkovale...
nikhrast
# 16.07.2017 ob 08:50
Pa kako bo Evropa preživela brez migrantov, saj je nataliteta prenizka.
Treba je kontrolirati vstop migrantov, tako kot to delajo drugje, Avstalija, Kanada, Ameika..., sposobne, podjetne, brihtne, ambiciozna..., te potrebuje Evropa.
no more bolero71
# 16.07.2017 ob 13:31
Razlika med Slovenijo in "višegrajci"
Po Pahorjevih besedah obstaja v Sloveniji del ljudi, ki se nagibajo k Višegrajski skupini, in sicer predvsem zaradi vprašanja prebežnikov. Vendar obstaja razlika med državami Višegrajske skupine in Slovenijo glede prebežnikov, saj Višegrajska skupina odklanja nameščanje prišlekov v lastnih državah, Slovenija pa ne.
----------------------------
sem se že pred časom na dolgo in široko razpisal,da mi nimamo kaj iskati v višegrajski skupini(ali pobudi treh morij)...mentaliteta,zgodovina,položaj,
ekonomsko-politična usmerjenost...je pri nas drugačna...migrantska politika je samo ena stvar...

torej,brez neumnosti...
ti-ne
# 15.07.2017 ob 20:29
danimmc

# 15.07.2017 ob 17:10
Višegrajska skupina kot neka naslednica Avstro-ogrske, trenutno brez Avstrije.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Višegrajska skupina kot neka ksenofobična naslednica Varšavskega pakta, trenutno brez Sovjetske zveze.
Kazalo