Pahor se je kmetom zahvalil za njihov trud in dejal, da na koncu vedno zmaga dobro. Foto: RTV SLO
Pahor se je kmetom zahvalil za njihov trud in dejal, da na koncu vedno zmaga dobro. Foto: RTV SLO
Kmetom novi davki jemljejo voljo, opozarja predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič. Foto: BoBo
Kmetje na Ponikvi

Srečanje sicer tradicionalno skupaj pripravijo kmetijsko-gozdarska zbornica, občina Šentjur in tamkajšnja župnija. Pahor je izpostavil vlogo ljudi, ki živijo na podeželju. Kot je dejal, je zelo pomembno, ali bo država zlasti v času neprijazne in surove krize znala omogočiti, da bodo mladi ljudje želeli ostati na podeželju.

"Smo v času, ko se zdi, da utegnemo svojim otrokom zapustiti slabšo dediščino od tiste, ki so nam jo zapustili naši starši. Če se prepustimo malodušju in bi se to zares zgodilo, bi to bilo malomarno od nas. Niso lahki časi, nihče ne pravi, da jih bomo z lahkoto rešili v prid velike večine pridnih in poštenih ljudi, a trdno sem prepričan, da se bo to zgodilo. Na koncu vedno zmaga dobro," je dejal Pahor, ki se je kmetom "kot branikom zdrave pameti" za njihov vsakodnevni trud zahvalil v imenu države.

"Med kmeti ni zadovoljstva"
Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Cveto Zupančič je več kot tisoč zbranih udeležencev slovesne akademije spomnil na nasvete Antona Martina Slomška, zavetnika slovenskih kmetov, pred čigar rojstno hišo dogodek vsako leto tudi poteka. Kljub napredku od tistih časov med kmeti ni zadovoljstva ter zanimanja za ta poklic, je dejal. Logično je, da je slovenskemu kmetu težko biti konkurenčen na evropskem trgu, tudi zato, ker je pri nas kmetovanje bistveno zahtevnejše. Usmeritve gredo v smeri zmanjšanja stroškov pridelave, promocije doma pridelane hrane, prodaje na domu, kratke verige prodaje, kar je po njegovem mnenju prava pot za kmeta in potrošnika.

"Vendar nastala kriza, katere posledice so davki, ki nam pretijo, marsikateremu kmetu jemlje voljo, saj se bojijo, da tega bremena ne bodo zmogli. V državi pa je težko narediti red, ker je v preteklosti bila vrednota izkoristiti položaj, ki ga je nekdo zasedel, ter neupravičeno obogateti. Ko bo vrednota biti pošten, delaven in odgovoren ter bomo dojeli, da je dolžnost enaka pravici, bomo lahko pričakovali boljše čase," je dejal Zupančič.

Govornik je bil tudi poznavalec evropskega kmetijstva in kmetijskega prava Franci Avsec, ki je poudaril nujnost povezanega delovanja kmetov ter s tem povezane pomembne vloge zadrug.

Lipovšek: Srečanje spodbuda za vrednote podeželja
Celjski škof Stanislav Lipovšek pa je dejal, da je današnje srečanje velika spodbuda za blagor podeželja in kmetijstva ter za vrednote slovenskega podeželja. Te so bile po njegovem mnenju vedno in so tudi danes izpostavljene številnim pritiskom in negativnim vplivom.

Lipovšek ni pozabil izpostaviti, da se tem splošnim pojavom pridružujejo še številne skrbi in vprašanja, ki jih pred njih postavlja osnutek zakona o davku na nepremičnine, pa tudi finančni polom mariborske nadškofije z vsemi negativnimi duhovnimi, verskimi in tudi finančnimi posledicami.

Kmetje na Ponikvi