"Zdaj je zelo bistveno, da nismo prehitro zadovoljni s premajhnim, da ugotovimo, katere konkurenčne prednosti imamo in kako jih bomo uveljavljali," je poudaril predsednik. Foto: BoBo

Ko nastopijo hude razmere v naši državi, znamo stopiti skupaj, a v tisti meri, kolikor je odvisno od nas samih, se Pahorju zdi, da slovenska politika še ni pokazala najbolj sposobnega obraza. Da bi ji to uspelo, mora po njegovih besedah verjetno uvesti kakšne nove prakse ravnanja. Prepričan je, da bi se dalo storiti več. Sebe in vse v slovenski politiki zato vabi k razmisleku, kaj lahko storijo več, bolje, hitreje, da bi bilo okrevanje boljše in hitrejše.

Presodil je, da bi bilo njegovo sodelovanje s parlamentarnimi strankami lahko še bolj kakovostno in uspešnejše, je pa to glede na pristojnosti, ki jih ima, odvisno tudi od njih.
Na podlagi pogovorov z vodji vseh parlamentarnih strank je predvidoma za konec prihodnjega meseca napovedal skupni sestanek, kjer naj bi bil sklenjen dogovor med voditelji parlamentarnih strank, da dobi zdravstvena reforma status projekta nacionalnega pomena. Poleg zdravstvene reforme je po njegovem mnenju politično pozornost treba usmeriti tudi v gospodarsko rast.

Ta je namreč ključna za akumulacijo, zaradi katere je tudi trenutno zadolževanje sploh smiselno. Prav tako so po njegovem mnenju potrebne tuje naložbe. Opaža tudi, da je zelo malo diskusije o konkurenčnosti. Ob tem je opozoril, "da bi sorazmerno mehek" izhod iz krize prehitro "uspaval naše ambicije glede modernizacije naše države in družbe".