Pred 22 leti smo se borili za državo, ki bo demokratična, v kateri bo vsak lahko izrazil svoje misli, tudi proteste, je še povedal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Pred 22 leti smo se borili za državo, ki bo demokratična, v kateri bo vsak lahko izrazil svoje misli, tudi proteste, je še povedal Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Spomenik padlim v vojni za Slovenijo
V vojni za Slovenijo so življenje dali pripadniki TO-ja, policije in civilisti. Foto: BoBo
Roman Jakič
Venec padlim je položil tudi obrambni minister Roman Jakič. Foto: MMC RTV SLO
Pahor sprejel svojce padlih

Predsednik države Borut Pahor je sprejel svojce umrlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. Dejal je, da je domovina neka srčna pripadnost družbi, ki mora vključevati in ne izločati, če je le mogoče. "Tako skupnost smo imeli kot domovino verjetno pred našimi očmi, ko smo se tistega vročega poletnega večera ozirali v našo prihodnost. Potem so sledili dnevi, ki so bili za tiste, ki ste jih izgubili v boju za osamosvojitev Slovenije, dramatični, polni solza in žalosti." Poudaril je moralno in materialno odgovornost države, da ta na to nikoli ne pozabi.

Da bi bili enotni zlasti ob praznikih ...
Pred 22 leti smo bili enotni, je povedal Pahor in izrazil željo, da bi znali zlasti ob državnih praznikih to enotnost pokazati in da bi politika tudi v časih, ko Slovenija "v gospodarskem in socialnem smislu ne kaže najbolj prijaznega obraza", pokazala neko složnost pri premagovanju težav.

Izpostavil je upanje, da bomo skupaj in povezani premagali zahtevno krizo, saj bi s tem vsem, predvsem pa našim otrokom, povrnili možnost sanj o boljši in pravičnejši družbi. Krize danes po njegovih besedah ni treba premagati s tem, da se hrabri možje in žene z orožjem postavijo pred tiste, ki bi nam želeli odvzeti svobodo ali samostojnost, saj da smo sami svoj gospodar in nas nihče ne ogroža.

Verjeti moramo v boljši svet
Danes bi kdo rekel, da sta Slovenija in svet drugačna od tistega, kar bi si želeli, a po predsednikovih besedah moramo naprej verjeti v boljši in pravičnejši svet. Tudi pred 22 leti namreč ni bilo vnaprej dokončno jasno, da nam bo uspelo, a "smo v to sveto verjeli in tudi zato smo (uspeli, op. a.), zato ne nehajmo verjeti".

Hči enega izmed padlih v vojni za Slovenijo, Jasmina Molan, pa je dejala, da so pred 22 leti o boljšem življenju in samostojni Sloveniji sanjali tudi njihovi očetje, a teh sanj niso doživeli. "Danes bi bili najverjetneje tudi razočarani nad razmerami v Sloveniji, zato naši državi ob rojstnem dnevu želimo, da končno presežete razlike, ki nas delijo že desetletja, in da nas ponovno druži enotnost," je še povedala.

Pahorja so sicer spremljali še varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, obrambni minister Roman Jakič, notranji minister Gregor Virant in generalni direktor policije Stanislav Veniger. Sprejema se je udeležil tudi prvi predsednik republike Milan Kučan. Prišli so tudi predstavniki vseh veteranskih organizacij, tudi Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve.

Pahor sprejel svojce padlih