Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 45 glasov Ocenite to novico!
Pahor meni, da mora Slovenija omejiti možnost za referendume in v ustavo zapisati fiskalno pravilo, da bi pomirila finančne trge in bonitetne agencije. Foto: BoBo

Dodaj v

Pahor: V Parizu in Berlinu sem za vlado zastavil besedo

Slaba banka je nujna, meni Pahor
16. maj 2013 ob 08:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik države Borut Pahor je stranke pozval k uveljavitvi fiskalnega pravila in sprememb referendumske ureditve. Pogreša tudi dejavnejšo vlogo države pri ustanovitvi slabe banke.

Pahor je v intervjuju za Večer na vprašanje, ali je evropska trojka "že pri Šentilju", odgovoril, da je ta še vedno v Bruslju. Kot je dejal, je vlada z dvigom DDV-ja in z uspešnimi pogajanji za znižanje plač v javnem sektorju dala močan signal, da si prizadeva za konsolidacijo javnih financ in za ukrepe za spodbujanje gospodarstva.

Ob pa predsednik pogreša dve stvari. Prvič, bistveno dejavnejšo vlogo države pri ustanovitvi slabe banke, kar bi "dalo Evropski komisiji vedeti, da smo se resno lotili sanacije bančnega sistema, ki je glavna cokla pri naši ekonomski in finančni regeneraciji". In drugič Pahor meni, da se politika bistveno premalo pripravlja na odločanje o novi referendumski ureditvi in zlatem fiskalnem pravilu, ki bo v obravnavi v parlamentu konec meseca.

Kot je dejal, je med svojim obiskom v Parizu in Berlinu dal na mizo "jokerja". "Rekel sem, da zastavim besedo, da bo tej vladi uspelo izpolniti pričakovanja finančnih trgov in finančnih institucij. Da pomoč ne bo potrebna," je dejal Pahor.

Pahor tako ne bi bil presenečen, če bo Evropska komisija Sloveniji dala dodaten čas za uveljavitev ukrepov, ki jih je napovedala, ni jih pa še vpeljala.

Referendumi in fiskalno pravilo kot žrtvi na oltar kapitala
Če odločitve o spremembi referendumske ureditve in zapisu fiskalnega pravila v ustavo ne bi bile sprejete, Pahor pričakuje slabšo oceno komisije o vladnih protikriznih ukrepih. Sorazmerno ugoden razplet 29. maja, torej po besedah Pahorja sprejete omenjene spremembe, bi pomiril finančne trge in preostali dve bonitetni hiši.

"Če bi pa komisija Evropskemu svetu predlagala penale za Slovenijo, kar bi stalo 35 milijonov evrov oziroma odstotek BDP, ter program za odpravo makroekonomskih neravnovesij, pa bi se morda zganila še katera bonitetna hiša," je opozoril Pahor. To pa bi po njegovih besedah pomenilo, da Slovenija dostopa do mednarodnih finančnih trgov tako rekoč ne bi imela.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Kazalo