Pahor meni, da je treba v nas samih in v drugih poiskati tisto, kar je dobrega in skupnega, z razlikami pa moramo živeti spoštljivo. Foto: BoBo
Pahor meni, da je treba v nas samih in v drugih poiskati tisto, kar je dobrega in skupnega, z razlikami pa moramo živeti spoštljivo. Foto: BoBo
Miro Cerar
Miro Cerar obljublja boljše čase za Slovenijo. Foto: BoBo
Poslanica premierja Mira Cerarja

Po predolgem času smo na spodbudni poti, da nam uspe, kar pa bo po mnenju predsednika odvisno od našega skupnega znanja in moči, da v naslednjih letih izvedemo potrebne strukturne spremembe. "Gre za odločilno vprašanje, ali bo zmagalo tisto, kar nam je skupnega, ali tisto, kar nas ločuje," je ob tem zapisal Pahor.

"Za strpnost in sodelovanje je potreben pogum. Pogum je v tem, da zaupaš nekomu, ki misli drugače, brez zagotovila, da ti bo to zaupanje vrnil. To je tveganje in zato je za tako zaupanje potreben pogum," poudarja v poslanici.

Predsednik je še izpostavil, da bo prihodnje leto minilo četrt stoletja od plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo. "Takrat je bilo milijon razlogov, da bi zaradi nezaupanja iz preteklosti propadli. Toda zaradi vere in odgovornosti do prihodnosti nas je bilo dva milijona, ki smo si zaupali in uspeli. Zmogli smo, ker smo bili pogumni. Sami sebi smo torej lahko največji vzor. Tudi danes zmoremo, če smo pogumni," je še poudaril.

Cerar obljublja boljše čase
Premier Miro Cerar pa je v poslanici ob prihajajočem novem letu napovedal, da bo leto 2015 za Slovenijo prelomno. Poudaril je, da "Slovenci premoremo vztrajnost in trmo, ki nas v težkih časih krepita v prepričanju, da nam ni bilo nikoli nič podarjeno; da smo se morali kot narod vedno boriti za svoj obstoj; da kriza, s katero se soočamo zadnja leta, ne bo minila sama od sebe".

Dejal je, da ne bi bilo pošteno, če bi državljane slepil, da je gospodarskih težav konec. Ob tem pa poudaril, da se stanje izboljšuje. "Naša vlada bo v sodelovanju z vsemi, ki so pripravljeni na dialog in sodelovanje, naredila vse, da bomo v novem letu končno obrnili negativne trende. Takšna naloga je izvedljiva. Slovenci bomo presegli krizo. Pogoj za naš skupni uspeh sta politična stabilnost in vztrajanje pri začrtanih ciljih," je dejal premier.

Po njegovih besedah je dozdajšnja recesija v veliki meri posledica naših napačnih odločitev v preteklosti, vendar pa tudi globalne finančne in ekonomske krize. "Pesimizem je med nami vzbudil strahove, da je ta kriza nepremagljiva, da je nikoli ne bo konec. To ne drži. Slovenija gre počasi, a vztrajno naprej. Pred nami so boljši časi," je napovedal.

Pozitivna energija je, moramo jo aktivirati
Opozoril je tudi, da se pot do pomiritve začne z našim sočutjem in spoštovanjem. Dejal je tudi, da če bi mu kdo pred leti dejal, da bo danes govoril v vlogi predsednika vlade, mu ne bi verjel. "Toda tisto, kar se človeku včasih zdi nemogoče, lahko vedno postane mogoče. To velja tudi za naš prihodnji uspeh," je dodal.

V preteklem letu so nas mogočne sile narave, ki so poškodovale skoraj polovico naših gozdov in poplavile številne domove, povezale v veliki solidarnosti in medsebojni pomoči, našteva. "To skupno, pozitivno energijo, moramo v čim večji meri aktivirati tudi pri izpeljavi nalog, ki nas čakajo v prihodnjem letu in vodijo v izboljšanje našega gospodarskega in socialnega položaja. Vem, da nam bo skupaj uspelo," je še dejal.

Poslanica premierja Mira Cerarja