Dogovorjene ukrepe in sporazum bodo v prihodnjih dneh potrjevali še organi sindikatov. Foto: BoBo
Dogovorjene ukrepe in sporazum bodo v prihodnjih dneh potrjevali še organi sindikatov. Foto: BoBo
Z nižanji se ne strinjajo vsi sindikati
Nižje plače za javne uslužbence

Ukrepi so "enormni" so sicer prepričani sindikati, a "se bo z njimi dalo živeti". Sindikati so dosegli tudi zanje zelo pomembno stvar, da so "dogovori iztožljivi". Kot je dejal Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja, je ključno pri dogovoru, da je "domača naloga" opravljena do konca leta 2014 in da "vmes ni mogoče zahtevati dodatnih domačih nalog". V nasprotnem primeru bo sindikat tožil in iztožil.

Skrajna meja ukrepov
Janez Posedi
, vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov, pa je poudaril, da imajo zaradi odločitev prejšnje vlade zdaj na mizi kompleksnejšo zgodbo, kot bi bila potrebna. "Zakaj je bilo vse skupaj potrebno, ne vem. Upam, da je bila to šola tako za vlado kot za tiste, ki mislijo, da se da kar tako počez," je dejal. Posedi je sicer prepričan, da gre pri dogovorjenih ukrepih za skrajno mogočo mejo, da so enormni, a se bo z njimi dalo živeti.

Vladni pogajalec, notranji minister Gregor Virant pa je dejal, da bi pogajanja, ki so za njimi, morali opraviti že zdavnaj, a je "bolje pozno kot nikoli". Po Virantovih besedah je domača naloga na področju plač v javnem sektorju opravljena.

V veljavo 1. junija
Dogovor bodo zdaj potrjevali še organi sindikatov, pri čemer je vlada prepričana, da ima podpore dovolj. Vlada bi dogovor tako že lahko obravnavala v četrtek, poslanci pa na seji 21. maja. Ukrepi bi v veljavo stopili s 1. junijem, letos pa bi privarčevali 108,6 milijona evrov, še 182,6 milijona evrov pa prihodnje leto.

Z nižanji se ne strinjajo vsi sindikati
Nižje plače za javne uslužbence