Slovenija

Poudarki

  • 18 let od pekrskih dogodkov
  • Proti JLA-ju vstalo tudi prebivalstvo
  • Začetek zametkov slovenske vojske
  • Slovesnost in dan odprtih vrat vojašnice generala Maistra
Pekre
Ljubica Jelušič
Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je nagovorila zbrane pred spominskih pohodom, popoldne pa bo obiskala vojašnico generala Maistra. Foto: MMC RTV SLO
       Tukaj se je začelo, tukaj smo delali prvi preizkus ob sporu, ki se je potem nadaljeval z jugoslovansko armado. Brez te izkušnje bi pozneje junija leta 1991 težko izšli kot tisti, ki smo potegnili boljši kos pogače.       
 Alojz Šteiner, načelnik Generalštaba SV-ja o pekrskih dogodkih
Pekre
Spominski dan na pekrske dogodke se je tudi letos začel s pohodom. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kaj se je dogajalo v Pekr...

Dodaj v

Pekrski dogodki - začetek slovenske vojske

18 let od incidenta med TO in JLA
23. maj 2009 ob 11:47,
zadnji poseg: 23. maj 2009 ob 17:10
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Naborniki prve generacije SV-ja so del zgodovine o osamosvojitvi Slovenije, zato bi jim morali priznati poseben status, je dejala obrambna ministrica.

Ljubica Jelušič je obiskala Vojašnico generala Maistra, ki je ob obletnici pekrskih dogodkov pripravila dan odprtih vrat, in se ob tej priložnosti srečala z zaposlenimi, ki so bili leta 1991 pripadniki 710. učnega centra Pekre.

Država je zaposlenim v učnih centrih v Pekrah in na Igu zaupala pomembno nalogo, in sicer urjenje prihodnjih vojakov za slovensko državo. "Težko danes razumemo, kako težak in zapleten je bil ta projekt. Kaj je bilo vse treba postoriti, da smo ustanovili učna centra v Pekrah in na Igu, saj smo bili sredi države Jugoslavije in še nismo bili samostojna država," je dejala Jelušičeva.

V Pekrah, kjer se je usposabljala prva generacija slovenskih nabornikov, bilo jih je 120, se je 23. maja 1991 zgodil incident med slovensko Teritorialno obrambo in JLA-jem, ki je vodil v osamosvojitev Slovenije. Nabornike je usposabljalo 34 zaposlenih, 14 od teh jih je delalo kot podpora usposabljanju, drugi pa so bili inštruktorji in hkrati poveljniki oddelkov, učnih enot, učnih čet ter oddelkov.

Začelo se je z zajetjem dveh izvidnikov JLA-ja
Usposabljanje v Pekrah je od samega začetka ogrožala takratna Jugoslovanska ljudska armada s stopnjevanjem pritiskov, s silo pa ga je poskušala prekiniti s t. i. pekrskimi dogodki. Na dan dogodka so teritorialci v bližini učnega centra zajeli dva vojaška izvidnika JLA-ja, ki sta z daljnogledom opazovala urjenje nabornikov v centru. Oba so kmalu nato izpustili.

Jugoslovanska vojska je kljub temu učni center obkolila in zahtevala izročitev enote, ki je zajela izvidnika. Naborniki in vodstvo učnega centra so se uprli in nakazali, da bodo učni center branili, zato je JLA v Pekre želel napotiti vojaške okrepitve. Temu so se z živim zidom uprli Pekrčani.

Pekrski dogodki začetek nastajanja Slovenske vojske
Začela so se pogajanja, ki so se končala z vdorom JLA-ja v pogajalsko sobo, kjer so ugrabili dva poveljnika Teritorialne obrambe. Dejanje je ogorčilo Mariborčane in mestne oblasti so kot protiukrep izključile telefon in elektriko skorajda vsem vojaškim objektom, pred vojašnico, kjer sta bila priprta častnika TO-ja, pa so se zbirali Mariborčani, ki so želeli z živim zidom preprečiti gibanje. Dogodki so uvod v slovensko osamosvojitev.

JLA je pekrski konflikt izkoristil, da bi s prikazom vojaške sile posegel v proces osamosvajanja Slovenije, ki je bila izražena na plebiscitu. Dogodek pomeni tudi zametke nastajanja slovenske vojske.

V videoprispevku na desni si lahko ogledate Dnevnik z dne 22. maja 1991.

A. K. K.

Prijavi napako
Komentarji
Zgodovinar
# 25.05.2009 ob 11:21
pa ko gre za "tujce" v Sloveniji... zopet so se vrnili kot "uvozeni" delavci in de facto se ni nic spremenilo... samo danes ne pljuvamo po Beogradu, danes MB pljuva bo LJ in LJ pljuva po ZG in tako naprej... vedno so nam drugi krivi za vse.

Vsa cast tistim, ki so padli za samostojno Slovenijo, hudo pa je, da so pojedli zgodbo o novi Svici, demilitarizirani novi Sloveniji in dali zivljenje za to.
Zgodovinar
# 25.05.2009 ob 11:16
zgodovinsko gledano... za vecino Slovencev se socialni status ni izboljsal... kvecjemu obratno... ostalo pa so zgolj izkazi nacionalisticne propagande, ki je zajela v 90-tih Balkan in sprozila krvavo vojno...

Dajte ljudem kruha in igre... in bodite ponosni na svoj Kolosej... to je rezultat celotnega cirkusa.

Ne opravicujem JLA... hocem pa poudariti, da ko je slo za resevanje ob naravnih ujmah s strani JLA pred '91 in za gradnjo slovenske infrastrukture, se bila JLA ok... ko je slo pa za interese posameznikov (vemo katerih), pa je bilo potrebno ustvariti nacionalizem in ocrniti ter pregnati "tujce" v Sloveniji... in kam je to privedlo? Niti smo z odvisnostjo od Bruslja samostojni, niti socialno varni (gospodarska in socialna kriza).

Namesto hvalospevov bi se raje osredotocili na resevanje pravih problemov v Sloveniji.
Jurček
# 25.05.2009 ob 11:00
JLA je bila na srečo popolnoma nesposobna. Uspehe je imela samo tam, kjer je oskrbovanje potekalo po srbskem ozemlju in kjer je že pred potekom bojev oborožila lokalne Srbe z orožjem.

V Sloveniji ni imela najmanjših možnosti. Kar se pa letalstva tiče, je imela le peščico delujočih lovcev bombnikov. Dovolj le za nekaj škode.

S cestami pa je takole. Če bi SR Slovenija denar, ki ga je morala dajati za JLA, lahko porabila za gradnjo svojih cest, bi bile avtoceste in ostale lokalne ceste zgrajene že pred letom 1991.
croze
# 25.05.2009 ob 10:02
tisti ki smo služili vojaški rok v JLA in se borili v osamosvojitveni vojni v TO smo svoje znanje lahko izkoristili in nagnali vojsko iz slovenije.da pa je bila vojna za slovenijo nizke intenzivnosti pa lahko govori negdo ,ki ni slišal streljanja ,občutil napada letalstva in ki ga ni prežemal občutek ali bo ostal živ do naslednjega jutra
zato vsem takim :vojna za slovenijo je bila prava z žrtvami in materialno škodo samo sreča je bila da ni trajala dalj časa za kar pa gre zahvala takratnemu političnemu vodstvu slovenije
klovn
# 24.05.2009 ob 22:43
Zgodovinar- zakaj živiš v slabem sistemu - SLOVENIJI pojdi na jug tam bo za tebe pravi sistem. Tam boš lahko znova gradil tudi ceste itd.
The_Deer
# 24.05.2009 ob 20:13
Moj ded je raje pobegnil iz države, kot bi služil v takšni vojski kakršna je bila JLA. Vrnitve v Slovenijo žal on osebno ni dočakal. Sicer zagovarjam, da je bolje, da je vojska profesionalna, posebno v današnjih razmerah, sem pa ponosen, da je moj brat na delu v slov. vojski.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 14:40
@vnuk
ce je beseda napisana v narekovajih potem ima malce drugacen pomen. Tudi moji stari starsi so kmetje zato imam kmete v cislih, tu so bili misljeni bolj "nenapredni, konzervativni" ljudje. Pac nimam dobrega mnenja o religiji in cerkvi.
Glede intenzivnosti - v merilih ostalih spopadov na podrocju SFRJ so bili nizke intenzinosti, lokalni in kratki. Tu mislim da ni dvoma.
Se enkrat se opravičujem vsemu ruralnemu, kmečkemu prebivalstvu ce sem jih morda s tem uzalil. Misljeno je bilo drugace.
V_n_u_k
# 24.05.2009 ob 14:28
80.Bender-love;
Hodim k maši ,torej sem zaslepljen in zaveden --ali kmet po tvoje ? Nič od tega nismo verniki ! Žališ kmete iz katere izhajam tudi sam .A mi ,ki smo rojeni na kmetijah smo zate manj vredni ljudje ? SRAMOTA !!!
Kar se pa tiče navadnih vojakov JLA se pa strinjam s tabo ---bili so veliki reveži ,ki so morali služit vojsko daleč od svojih domačih .Spomnim se samo svojega žal pokojnega brata ,ki je na dopust domov potoval 3 dni .
Ko smo imeli 10 dnevno vojno ,tudi navdni vojaki niso bili nič krivi ,ker so jim ta glavni lagali ,da hoče nekdo napast takratno Jugoslavijo .Naši teritorialci so jim pomagali ,da so se preoblekli ter odšli domov k svojim . Dali so jim tudi denar in hrano za na pot ! JLA agresorjem smo se pa družno vsi uprli ! Prva žrtev je padla žal v Rušah --dokaz ,da so se goloroki prebivalci uprli tiraniji nekdanje JLA .
( Pišeš : bili so spopadi lokalnih razsežnosti,kratkega trajanja in nizke intenzivnosti .)
Ne vem kje živiš ---sicer smo pa vse dogodke vse dneve spremljali po TV Slovenija ----napadi so bili ponekod zelo resni .Nekateri tega našim osamosvojiteljem očitno tega danes več ne priznavate --žal !
Bender-love
# 24.05.2009 ob 14:19
@stewie
hehe na tega pa nisem niti pomislil, definitivno.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 14:15
@marko32

lepo napisan, v takem primeru tudi mene nacionalizem ne moti tako zelo, naci sovinizem (kot mu pravis) pa totalno.
Marko32
# 24.05.2009 ob 13:37
Ne gre za primerljivost, gre za to, da je ta odpor (pa četudi kratkotrajen) eden izmed temeljev naše državnosti in da moramo biti ponosni nanj. Uprli smo se močnejšemu sovražniku in izkoristili njegove trenutne slabosti. Bistvo našega odpora je bilo ravno hitrost, saj smo vedeli, da lahko premagamo JLA v tej bitki, na dolgi rok pa bi bili verjetno neuspešni. Šlo je za zdaj ali nikoli. JLA je bila predvsem presenečena nad organizacijo. Medtem je na Hrvaškem JLA povsem prosto premikala svoje enote. Vojskovanje ni samo orožje, veliko je ostalih dejavnikov, logistika, taktika, motivacija, kjer je JLA pogrnila na celi črti.

Pozdravljam vsak zdrav nacionalizem, ki nič slabega. Ponosen sem, da sem Slovenec. Evropa temelji na zdravem nacionalizmu, ampak ne takšnem, kot ga ti omenjaš. To je nacionalni šovinizem. Ampak menim, da je to manjšina. Je pa res, da dvignem obrvi, ko nekdo zatrjuje, da je bil odpor TO streljanje z zračno puško. Vendar vsak v RS ima pravico do svojega mnenja in tudi zato so se je takrat borila TO in tudi zaradi tega sem ponosen, da sem Slovenec.
stewie
# 24.05.2009 ob 13:16
Bender-love; odlično napisano, praktično v vsem se strinjam s teboj, edino en majhen popravek z moje strani: edini -izem, ki pa ni vreden obsojanja, je po mojem mnenju humanizem.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 13:08
@marko32

ne pravim da je trivialen, pravim da je neprimerljiv z ostalimi na tem obmocju (Hrvaska, BIH). 10 dni res ne mores primerjati z nekaj leti, intenzivnosti tudi ne, smrtne zrtve, itd, itd. Mislim da se do sem oba strinjava.
Nacionalizem meni osebno ni dober sploh v primerih ko vsi posiljajo tiste ki so od "dol" da naj grejo kamor jim pase, to je segmentacija ljudi glede na njihovo narodnost in je protiustavno, se bolj pa je nehumano in proti duhu internacionalizma ki je premagal nacizem v 2. sv. Da ni mogoce primerjati Slovenije in Italije, Nemcije samo zato ker so oni zavzemali tuja ozemlja mi pa samo nasa? Res, bi bili genocid nad Zidi torej upravicen ce Nemci ne bi napadli Poljske itd? Jaz ne primerjam intenzivnosti nacionalizma, primerjam pa mentalnost, vzorce in ti so v stavkih "Vsi, ki blatite osamosvojitveno vojno, ste sramota za svojo nacijo. stoletja je slovenski narod sanjal samostojnost, potem pa nekateri brez sramu blatite tukaj SLO. Ste s.eronje-izdajalci ali pa iz juga" in podobnih ki po moznosti pozivajo vse drugacne in drugace mislece naj grejo drugam (torej zapustijo Slovenijo) ze malce primerljivi z "Raus, raus, raus, Juden raus." Sicer zelo malo, ampak stvari se zacnejo pocasi. Meni je nacionalizem mimo ker je ravno nacionalizem kriv za morijo na prostorih bivse SFRJ (in se marsikje). Vsak -izem je mimo, ampak naci(onali)zem mi je pa najbolj oduren.
Marko32
# 24.05.2009 ob 12:51
Mislim, kakšne neumnosti nekateri trosite.... Takratni odpor TO in Policije ni tako trivialen, kot se zdi na prvi pogled. Zakaj? Pravno gledano za nastanek in obstoj države morajo biti izpolnjeni trije komulativni elementi: ozemlje, stalno prebivalstvo in izključna in najvišja oblast.

Gre za efektivno dejanje ter za dejansko stanje. Država ne more nastati na papirju. In vsi tisti, ki verjamete v pravljice, da bi samostojna SLO nastala zgolj na diplomatski ravni, se hudo motite. Če TO ne bi zaustavila enote JLA, bi se ta prosto sprehodila do mej in do ključnih točk. Me zanima, kako bi se Slovenija lahko takrat pogajala. Brez vzpostavitve dejanske oblasti nad ozemljem RS ne bi bilo samostojne SLO in to je dejstvo. Brez odpora bi dosti težje zastopali naša stališča v pogajanjih in vprašanje, kako bi se razpletlo. Takrat so vse države bile prodi odcepitvi in za ohranitev JU.

Je pa res, da je SLO lažje ušla iz tega kotla zgolj zaradi dejstva, da ni bila v okviru Velike Srbije (ki mimogrede dandanes ni večja od pašaluka). Ampak to čisto nič ne zmanjša pomembnosti takratnega odpora. In ne vidim čisto nič napačnega v povzdigovanju in nacionalizma v tem pogledu. Primerjave z italijanskim, srbskim in nemškim nacionalizmom je smešna, saj je pri nas šlo za obrambo in ne za osvajanje novih ozemelj.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 12:26
@deanozaver

ne razumem kaj zelis sploh povedati. Jaz sem rekel da to niso bili banditi iz juga kot je nekdo navedel, ti pa sedaj trdis da so zaradi tega ker so imeli samo 18 let izgubili. Mislim da nisi dojel dobro ali pa ne zelis dojeti. Tebe konkretno sem kritiziral zaradi tvojega debilnega stava da "Vsi, ki blatite osamosvojitveno vojno, ste sramota za svojo nacijo. stoletja je slovenski narod sanjal samostojnost, potem pa nekateri brez sramu blatite tukaj SLO. Ste s.eronje-izdajalci ali pa iz juga.". To je milo receno kretenizem in predvsem pluvanje po ljudeh ki imajo drugacno mnenje kot vecina vas, nacionalistično nastrojenih vojaskih analfabetov.
Ostalo kar si napisal je pa itak samo izraz tvojih frustracij, ker ocitno nimas kaj pametnega za napisati razen parol.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 12:21
@liliputput

sicer pa se z vecino kar si napisala kar strinjam
Bender-love
# 24.05.2009 ob 12:20
e...liliputput....kje sem jaz "govoril o vsemogočnosti in legitimnosti JLA v dogodkih med Vojno za Slovenijo". Prosim da ne posplošuješ ponovno.
liliput
# 24.05.2009 ob 12:15
@ Bender-love: lapsus... morala bi napisati "večina". Seveda so bile žrtve tudi povzročene s strani TO, ki se je branila potem ko je slovenska politika izrabila legitimno množnost zapisano v vseh ustavah socialistične Jugoslavije (tudi tisti iz 1946), da ima pravico do samoodločbe. JLA je to pravico s svojim napadom na slovensko TO kršila. Vendar ne pozabi, da je JLA pobijala tudi pripadnike TO in, še hujše, civiliste.
Kar se pa tiče 18-letnikov - reveži! Saj posnetki sami veliko povedo, kaj so si mislili o vsej zadevi. Ko govorimo o JLA govorimo o vodstvu in generalih. O njihovi sposobnosti povejo dogodki sami: raketiranje lastnih položajev, raketiranje civilistov drugih držav, napadi na civilne objekte (kar je neposredna kršitev Ženevske konvencije in pravil vojskovnaja - npr. v Gornji Radgoni). Zdaj pa še naprej govori o vsemogočnosti in legitimnosti JLA v dogodkih med Vojno za Slovenijo.
deanozaver
# 24.05.2009 ob 11:52
Bender-love (24. maj 2009 ob 11:43

potem pa jim bi šel ti pomagati in braniti, če so bili v JLA ob napadu na SLO, sami otroci.
Mislim pa, da pri 18. letih so vedno klicali v vojsko, je bilo tako v vseh vojnah in tudi bo(včasih še prej). Zdaj pa opravičevati nesposobnost JLA z starostjo je zgrešeno. Če potegnem črto pod koncem osamosvajanja pristransko tako kot delaš to ti, lahko napišem; TO je bila vrhunska vojska, JLA ni imela možnosti proti nam. Pohodli smo jih in ponižno naterali z lahkoto. bili smo junaški, JLA pa prpe babje, pač južnjške, kaj je od njih več za pričakovati.
In to je dejstvo.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 11:49
@deanozaver

to da se vse ki so proti nacionalizmu in izkrivljanju zgodovine oznacuje za nepatriotske, sramoto za domovino itd je pa ze stara finta, ki so jo furali vsi od Srbov, Hrvatov, Muslimanov, tudi ZDA po 11/9, pred tem pa Nacisticna Nemcija, Ducejeva Italija pa se kdo bi se nasel, in ocitno je tudi Slovenija vendarle ponosno stopila na pot "domoljubnih" drzav...CESTITAM!
Bender-love
# 24.05.2009 ob 11:43
@vnuk-ti odgovarjam kar namesto stewia da razmigm malo prste
1. A res misliš ,da k maši hodijo samo norci ?
no ne ravno norci, pac pa "zaslepljeni in zavedeni", pac "kmetje"
2. Sramota ,da poveličujete JLA --naših osamosvojiteljev pa se več nihče ne spomni !
nihce ne povelicuje JLA, nikakor pa jih ne primerjamo z banditi in morilci itd. ker so bili mularija (govorimo o ljudeh na terenu, ne v BG) , ki sploh ni vedela za kaj se gre in so bili tam ker so morali biti (kot so bili nasi regruti se vedno nekje v Bosni, Makedoniji, Srbiji, Hrvaskem..). In TO se predstavlja kot tujsko legijo in marince skupaj, dejstvo pa je da ni bilo (hvalabogu - vidis pa nisem veren:) pravih situacij oz. operacij (gledano v merilu dogodkov v kasnejsih letih na tleh bivse SFRJ) ki bi dale dejansko sliko TO. Bili so spopadi lokalnih razseznosti, kratkega trajanja in nizke intenzivnosti.
deanozaver
# 24.05.2009 ob 11:33
Vsi, ki blatite osamosvojitveno vojno, ste sramota za svojo nacijo. stoletja je slovenski narod sanjal samostojnost, potem pa nekateri brez sramu blatite tukaj SLO. Ste s.eronje-izdajalci ali pa iz juga. zame je vseeno ali je SV zadnja na svetu po moči, glavno je da je naša, SLOVENSKA! Ponosen sem na SLO in SV. vsa čast osamosvojiteljem, TO in policiji, da smo bando, južnjaško, okupatorsko, kumunistično, nagnali in to z lahkoto z malo žrtvami. Pojma ni imela jugo vojska, nesposobna do kraja. 4. po moči, da je bila ta armada-nebom pokno od smeha. morda po penzijah in plačah priviligiranih. pa koga bi ta armada gnala, morda doli na kosovem polju albance, drugje nebi delali reda 5.minut.
V_n_u_k
# 24.05.2009 ob 11:32
65. stewie:
Če komu kaj ne odgovarja po letu 1991 ,da smo samostojni : vrata v svet so odprata ! A res misliš ,da k maši hodijo samo norci ? Potem pa drugo leto pojdi delat za velikonočni ponedeljek ,če si še zaposlen --ter 15.8. na Veliki šmaren .Doma naj ostanejo samo verni ! Smo članica EU zato me vedno moti ,da na radiu reče : v EVROPSKIH državah je danes praznik ,zato je povečan promet .Tudi pri nas je bil v četrtek cerkveni praznik in v nedeljo bodo Binkošti --v ponedeljek pa binkoštni ponedeljek .Če smo EU članica ,bi ti prazniki morali veljati za vse države enako ! Slovenija izhaja iz krščanskih korenin ,ki pa ste jih po II svetovni vojni pohodili . Sramota ,da poveličujete JLA --naših osamosvojiteljev pa se več nihče ne spomni !
Bender-love
# 24.05.2009 ob 11:25
@kmetozar
Torej komande v s/h in cirilica sta bili glavni razlog za visoko motivacijo pripadnikov TO? Eh... ti lingvisticni problemi, se vojne se zmagujejo zaradi njih :P
kmetozar
# 24.05.2009 ob 11:20
Folk, ki je ubranil Slovenijo, je dal večinoma skozi služenje v JLA. Tako da primerjave s služenjem vojaškega roka v samostojni Sloveniji, kjer obveznik lahko nadrejenemu reče "jst se ne grem več" ne vzdržijo. Ravno zato, ker so dali čez JLA, yebarije v glavo in komande v s/h, pa cirilico ... so bili presneto dobro motivirani za to, da naredijo tisto, kar je prav.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 11:19
@zeks.peter

priblizno tako je bilo regrutom JLA dokler ni en dan pocilo...potem ni bilo vec toliko izhodov in malo vec je bilo alarmov. ostalo se strinjam, samo da je meni bilo teh 7 mesecev najvecja zguba casa v zivljenju
zeks.peter1
# 24.05.2009 ob 11:09
začetek slo igric - (adekvatnejši naslov) pa ne da bi imel kaj proti temu -
občudujem slo osvoboditelje - vsa čast in slava jim...ker sem tudi sam
služil vojaški rok (7 mes.)se mi zdi kot da sem bil pr skavtih sam da oni
majo namesto čelad in kalašnika, rute in palčice...- moram pa priznat
da mi je bil čas preživet tam, zdaj ko gledam z distance, kar lep in
poln pustolovščin, zajebavanja (poveljujočih) in drugih fanatikov orožja;
ogromno pitja in kajenja, begov iz kasarn v nočno življenje in raziskovanje lepih , privlačnih in radodarnih mestnih znamenitosti...
hja, bilo je kratko a slatko.....stari lepi časi
- živeli hedonisti - črni Peter
citropevec
# 24.05.2009 ob 11:02
V SLO je bolj spoštovan morilski NOB kot pa osamosvojitvena vojna. Kar pa ni čudno, vsi levaki so bili proti ovce jim pa še vedno verjamejo.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 11:00
@liliputput

to bo to ja, vse JLA zrtve so povzrocile JLA same, TO jih je samo vozila v bolnico, bli smo pa pripravljeni kot Vietnamci med vojno z ZDA in so jih povozil ker so bili tako hudi. Ekhm, valda....mam strica ki je bil takrat v samem vrhu TO, zgodba, ki jo je on pravil ni bila ravno taka
Bender-love
# 24.05.2009 ob 10:54
@neo321, nono...se strinjam da JLA ni bla niti blizu 4. na svetu, ampak AC ali pa NSS ni merilo za vojasko moc (kvecjemu samo za njen pomorski del) in tudi Kitajska (ki je velesila) nima AC ce ne stejes bogega Varyaga ki pa ni (se) operativen. Je bila pa JLA bolj papirnat tiger, ampak se vedno v primerjvi z TO, HVO itd. relativno mocnejsa v opremi, kadru, stevilu, samo ne pa po motivaciji in morali.
windhoek
# 24.05.2009 ob 10:50
Glavno vlogo so odigrali slovenski politiki in samo njim se lahko zahvalimo in ne trem lovcem in TO z dvema zracnima puškama

ja če bi takšni idioti i npičke stali v TO vrstah ni čudno

da bi koga zravnali.

res škoda da JNA ni napadla bolj bi vsaj kakšne gejše dobili metek v glavo in bi imeli mir pred idioti
liliput
# 24.05.2009 ob 10:46
Ljudje božji, pa kje vam ideja, da je JLA bila ne vem kakšna sila z 18-letnimi vojaki, ki so jih pošiljajli sem??? Svoje žrtve, ki so jih utrpeli v Sloveniji, so bile povzročene z lastnimi silami. Npr. z JLA raketiranjem lastnih položajev. Potem je pa ranjene JLA vojake reševala TO in jih vozila v brežiško bolnišnico. Dejte no, dejte...
Slovenija je bila tako dobro pripravljena, da se vam še sanja ne. Razlog zakaj je kalvarija tako dolgo trajala na Hrvaškem je, da je JLA hrvaški TO dejansko pobrala celotno orožje. Hrvaška ni začela vzpostavljati svoje vojske še pred izbruhom vojne, pač pa so v začetku boj proti JLA vodile policijske enote. Takoj, ko so jih ZDA napumpale z orožjem pa so naredili ofenzivi Oluja in Sila. Prej se tako ali tako niso imeli boriti s čim.
Predno pljuvate po naših veteranih Vojne za Slovenijo, preberite kakšno knjigo, pozanimajte se - ne pa govorit nekaj na pamet. Za začetek pa vam predlagam ogled dokumentarnih filmov, ki jih najdete na portalu.
windhoek
# 24.05.2009 ob 10:42
haha 4 najmočnješ avojska na sbetu

pa kakšni idioti ste da verjamete takšnim balkanskim bajkam?

VB francija nemčija italija potem mogoče jugoslavija

in to v evropi

mislim ttipične južnjaške fore

najbolji smo v resnici pa kur.ac
neo321
# 24.05.2009 ob 10:18
Gejša, mal se strezni in ne verjemi vsem pravljicam, ki so ti jih komunajzarji vcepljali v glavo skozi desetletja. he he

4. najmočnejša vojska na svetu.
Če predvidevam - ZDa, Rusija, Kitajska, pol pa je bila že Jugoslavija, a ne?

No, pa vprašanje zate : koliko letalonosilke je imela?
- koliko jederskih podmornic?

Pa brez preverjanja podatkov hitro ugotoviš, da nič! In da je na svetu bilo kar nekaj držav tudi z letalonosilkami kot je to FR, GB...

zato ne kar tako bluzit nekih pravljic!
kmetozar
# 24.05.2009 ob 10:09
Razni intelektualno deficitarni izpadi in omalovaževanja s strani polnoritih in slaboumnih sanjačev so pomilovanja vredni.
Ponosen sem, da smo se kot narod ne glede na krvavi genocid, ki se je na naših tleh vršil pred pol stoletja bili sposobni v odločilnem trenutku odzvati civilizirano ter vojno za samostojnost izpeljati transparentno in skladno z vojnim pravom - brez ekscesov. Poveličevanje? Za razliko od uradne zgodovine tokrat povsem na mestu.
stewie
# 24.05.2009 ob 09:48
Izgleda, da v nedeljo dopoldne le razumni in trezni ljudje pišejo tu gor komentarje (Tetka, Gejsa, Bender-love itd.), tisti, ki so pa poveličevali osamosvojitveno vojno in pljuvali čez bivšo JNA in njene vojake, so pa kot kaže pri maši.
Bender-love
# 24.05.2009 ob 09:19
Tetka, vsaj en trezen. Ostali - tale forum in ta drzava postajata vedno bolj nacisticna. TO je zmagala, ker je imela sreco. Govoriti da so bili v JLA banditi z juga pa meji na kretenizem, sluizili so 18 letni otroci, ki niso imeli pojma proti komu se borijo. Vodilni kader je tocno vedel ampak oni niso bili na polozajih ampak v beogradu. Torej predvsem bodimo/bodite srecni da se je izslo kot se je in da nismo dozivelu usodo Hrvaske, Bosne, Kosova...pa ne mi rect da so bli nasi TO tolk bolj sposobni od HVO, Bosancev itd...ker niso bili! Tja so sli mal strelat,mal pit, pa mal rambote izigravat, razen nekaj castnih izjem. Predvsem pa, vsi ki so izgubili zivljenje v teh 10 dneh pa naj so bili na strani TO ali JLA - naj vam bo rahla zemlja in naj vasi najblizji najdejo dusevni mir.
gejsa
# 24.05.2009 ob 08:53
V času jugoslavije ko je bila na vrhuncu moči je bila 4 namočnejša vojska na svetu
Marko32
# 24.05.2009 ob 08:45
29. gejsa (23. maj 2009 ob 21:42)

JLA najmočnejša vojska na svetu? Prosim te... Mogoče z največ starega pleha že.

Očitno nekateri ne razumejo, kako nastane država. Izredno pomembno dejstvo je, kdo dejansko kontrolira ozemlje države oz. katera stran. Upor TO ni bil tako trivialen. Dejstvo je, da je JLA pogorela predvsem logistično. Čist logično pa je, da ni udarila z vso silo po SLO, ker so že takrat vedeli, da bodo potrebovali ta stari pleh v Bosni in na Hrvaškem. Slovenija pač ni bila v interesu Srbije.

V ostalem - najbolj zaslužni za osamosvojitev so pomladniki, ostali s Kučanom na čelu so le skočili na čoln, ker druge izbire itak niso imeli glede na voljo ljudstva.
Milmar
# 24.05.2009 ob 08:37
Sem vojni veteran držal kalašnikov v roki to je pa bilo tudi vse.Bistvo je,da ko me je Republika Slovenija poklicala in sem se odzval.Lahko bi bilo tudi drugače!!Republika Slovenija danes nima nikakršnega spoštovanja in ugodnosti do ljudi,ki so jih mobilizirali!!
Če bi slučajno prišlo do ponovne kakršne koli vojne bi se moj k*rac odzval.Gledal bi samo na mojo družino!!
tetka
# 24.05.2009 ob 08:32
Cairns, nič nimam proti tvojim zaslugam pri organiziranju osamosvajanja, ampak v tvojem dolgem postu si popolnoma zaobšel tisto, kar sem sam pisal kar je očiten znak, da nimaš protiargumentov in ponavljaš zgodbe o kriminalcih v JLA,..če bi bili ti nižji oficirji in naborniki, 18-letniki iz Hrvaške, Bosne, Srbije, Makedonije, Vojvodine, Kosova in tudi Slovenije, taki kriminalci in zločinci, bi jih sodni sistem procesuiral,pa jih ni in bodi prepričan, da bolj verjamem sodnikom ustavnega prava, kot pa tebi. Upam, danisi zaradi tega užaljen.
Ponavljam, po moje je po Titu prišlo do vakuuma, ki so ga začeli počasi, nato pa vse hitreje zapolnjevat politiki , ki so želeli hegemonijo v SFRJ in jim enakopravnost republik bila španska vas in jim slovenščina v zveznih organih ni bila povšeči, tako je bilo srbsko vodstvo, ki je napačno presodilo ( znamenit prst Hafnerja) da bo lahko z vojsko zakoličila veliko Srbijo, pa tudi Tudjman in njegov poskus čiščenja Srbov iz Hrvaške, ter posledično prižiganje vrvice na sodu smodnika v Bosni, kjer je bilo izrazito mešano prebivalstvo. Za Slovenijo je bilo malo mar tako enim, kot drugim, kar hvala bogu, nam je omogočilo dokaj miren odhod...Zasluge pa si zaradi mene lahko pripenja kdorkoli hoče..
lacenfranz
# 24.05.2009 ob 08:30
SD laže
gejsa
# 24.05.2009 ob 08:27
TO je bilo številčno zelo malo, od tega jih ima zasluge za vojnega veterana manj kot polovico . danes sem se pogvarjal z enim ko je bil v policiji v eni izmet enot, rekel je da so žrli pa pili 14 dni skupaj in sedaj bi naj on bil zaslužen za kaj? tisti ki so najbolj glasni kako zaradi vojne ne morejo spat, kako so živčni in nevem kaj še vse bluzijo , to delajo samo zato ker bi radi nekaj denarja od države. Politiki si pa s taskimi proslavamio samo točke nabirajo, poskrbite raje za lačne , ljudi brez služb ne pa za te "vojne veterane", ki verjetno ne vedo kaj je vojna tako kot jaz in večina med vami. Govorite da je vojska bila srbska , vojska je bila jugoslovanska ki jo je sestavljalo 6 republik in samo srečo smo imeli da so bili takrat poslani in v našij vojašnicah v sloveniji mladi vojaki ki so se posrali ko so bili poslani na mejo, tako kot je bila posrana TO. Vsi smo bili takrat navdušeni nad rojstvom slovenije naše nove države in navdušeni nad TO ko so zmagoslavno mahali kaj so naredili,"pregnali" JLA iz slovenije, Fantje in dekleta niso je oni pregnali ampak tukaj mislim da gre zahvala Drnovšku , verjetno Kučanu in še mogoče kakšnemu politiku.

aja pa še to bi rad napisal sem slovenec in sem ponosen da sem bil rojen v jugoslaviji, kjer so imeli naši starši zastojn šolanje, fakultete zdravsvo in še vsako leto smo lahklo šli na morje.
stewie
# 24.05.2009 ob 04:52
Kluzo, glede Srbov ne bluzi - dobili so obe balkanski vojni, bili tudi med zmagovalci prve svetovne vojne (za razliko od Slovencev), da druge svetovne vojne ne omenjam. Če že iščeš narod, ki ni nikoli dobil nobene vojne, pa se ponaša s vojaškimi uspehi, ki so plod kolaboriranja, se lahko ozreš na naše zahodne sosede, Makaronarje.
Pa saj to ne spada pod to temo. Se pa strinjam z Meganom in Tetko. Danes se preveč poudarja dogodke iz leta 91, kot da se je celotna slovenska državotvornost začela tedaj.
Pa še nekaj - hvala bogu, da so poleg Janše tedaj obstajali tudi trezni, zmerni politiki v našem vrhu.
Kluzo
# 24.05.2009 ob 01:07
megan. Majhen popravek. JLA je imela srbsko vodstvo. To je bilo pogumno le toliko časa, dokler se ni nekoliko zakompliciralo. Potem jim je šlo vse narobe. Niso nič podcenjeval, začeli so se bati. Vedeli so namreč, da niso nikoli dobili niti ene vojne. In so se nekoliko ustrašili. Seveda se je marsikdo bal tudi za svoje, ki do bivali v blokovskih naseljih. Ti izgleda nisi videl oficirjev, ki so se predajali. Nekateri so iz kasarne ušli v gozd in so jih so polovili kar jagri. Hvalabogu.
megan
# 24.05.2009 ob 00:50
Imam občutek, da nas več hoče približno isto povedat, amapk se ne razumemo med sabo.

JLA je imela več kot dovolj orožja, vojakov in znanja, da bi Slovenijo povsem uničila. Je pa zmotno mislila, da bo odpor zlomljen že samo če se s tanki zapeljejo malo naokoli, kot desetletje prej na Kosovu.

Podcenjevanje jih je neslo, da niso niti šibke teritorialne obrambe premagali.
Kluzo
# 24.05.2009 ob 00:26
Megan. Še enkrat pozorno preberi, kar je napisal neo321. In še enkrat te spomnim, da Srbi še nikoli v zgodovini niso dobili nobene vojne. Takoj, ko bi počilo (in je) bi bili vsi polulani. Orožja je JLA imela več kot preveč. Znanja tudi. Korajže pa nobene. Resno so se želeli spopasti že na Medvedjeku pa so bili tepeni. Potem so delali neumnosti.

In še nekaj. Ko bi vsaj dobro počilo. Danes bi bili vsi doma, v Srbiji. Še Hrvati so jih nažgali tako, da jih je še zdaj polna Srbija.
neo321
# 24.05.2009 ob 00:11
megan - daj se pejt zjokat pred kako staro vojašnico ob spominu na sramotni konec JLA - okupatorske vojske, ki je v nekaj dneh ostala brez kruha in vode! he he
neo321
# 24.05.2009 ob 00:08
Pa JLA s svojo staro vojaško doktrino niti približno ni bila kos splošnemu odporu v Sloveniji. Ja, lahko bi zbombandirali mesta in povzročili veliko civilnih žrtev, toda v tistem trenutku bi podpisali smrtno obsodbo za vse vojake v vojašnicah JLA obkoljene s TO!

Tega pa si tudi najbolj neumni poveljniki JLA niso upali privoščiti in žrtvovati vojakov Srbije in drugih republik, ker bi jih potem Srbi sami linčali!
neo321
# 24.05.2009 ob 00:04
megan, JLA sploh niti približno ni bila pripravljena na okupacijo Slovenije, ker ni imela nobene logistike za oskrbo. Tako pa je JLA kot mogočna vojska čez noč ostala brez hrane, vode in elektrike!

Bravo, Slovenija, ki se je dokončno uprla okupatorski vojski JLA!
Kazalo