Britanski tednik Sunday Times je zdaj že nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja marca lani obtožil, da je sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Foto: BoBo
Britanski tednik Sunday Times je zdaj že nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja marca lani obtožil, da je sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje. Foto: BoBo
Komisija za preprečevanje korupcije
Komisija za preprečevanje korupcije je prepričana, da so v ravnanju Zorana Thalerja podani utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji. Foto: MMC RTV SLO

Penko je namreč prepričan, da je Olaf preiskavo dejansko zaključil vsebinsko - z ugotovitvijo, da ni našel nobenih dokazov o protipravnem ravnanju. "Olaf je ob tem izrecno poudaril, da se je oprl na dokaze, ki jih je pridobil z obeh strani, tako Sunday Timesa kot Zorana Thalerja," navaja Penko.

"Zaključek komisije, da zaradi nesodelovanja Evropskega parlamenta v preiskavi ni prišlo do vsebinskega epiloga, je zato neutemeljen in zavajajoč," je zapisal Penko, ki dodaja, da v Evropskem parlamentu ni nobenih drugih ali dodatnih dokazov na to temo, na podlagi katerih bi bil sklep Olafa lahko drugačen.

"Tožilstvo bi že ukrepalo, če bi obstajali pogoji za pregon"
"Glede na odmevnost primera in na njegovo sorazmerno enostavnost predvidevam, da bi tožilstvo pregon že zdavnaj začelo, če bi ugotovilo, da zanj obstajajo vsi pogoji. Ker do danes tega (očitno) ni storilo, bi bilo po mojem mnenju prav, da bi Komisija za preprečevanje korupcije, namesto da poziva tožilstvo k vložitvi obtožnega akta, ponovno preverila pravilnost svojega stališča in svojega ukrepanja, tudi medijskega, v tej zadevi," je še zapisal Penko.

Olaf preiskavo končal 22. decembra lani
Potem ko je britanski tednik Sunday Times zdaj že nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja marca lani obtožil, da je sprejel denar za vplivanje na osnutke evropske zakonodaje, je Olaf proti Thalerju zaradi suma korupcije sprožil preiskavo. Prejšnji petek je urad sporočil, da ni našel dokazov o nepravilnostih in da so preiskavo končali 22. decembra lani.

KPK: Sum kaznivih dejanj v Thalerjevem ravnanju
Komisija za preprečevanje korupcije je nato v torek v odzivu zapisala, da so v komisiji prepričani, da so v ravnanju Zorana Thalerja podani utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivih dejanj s področja korupcije po slovenski zakonodaji. V komisiji so navedli tudi, da se zavedajo, da zaradi okoliščin primera obstaja nekaj pravnih vprašanj, ki otežujejo pregon v tem primeru, odgovor pa bo po njihovem mnenju moralo dati sodišče.