Kardinal Franc Rode je pripravljen opraviti test DNK tudi v tujini. Foto: MMC RTV SLO
Kardinal Franc Rode je pripravljen opraviti test DNK tudi v tujini. Foto: MMC RTV SLO

Kot so za MMC sporočili iz pisarne, ki zastopa kardinala Franca Rodeta, so odvetnikom Petra Stelzerja odgovorili s prošnjo, naj jim takoj posredujejo termin, kdaj naj se kardinal Rode zglasi na predlagani ustanovi za odvzem vzorcev.

Zahtevali so tudi, da se test opravi po protokolu sodnih ugotavljanj očetovstva na tej ustanovi oziroma da sta pri odvzemu vzorcev istočasno navzoča oba subjekta. V pisarni Zidar Klemenčičeve pričakujejo, da bodo termin odvzema sporočili nemudoma.

Niso pa razkrili, katera nemška odvetniška pisarna zastopa domnevnega sina kardinala Rodeta niti tega, katero ustanovo v Nemčiji je Stelzer predlagal za test DNK.

"Dejstvo, da Peter Stelzer noče opraviti testa očetovstva v Sloveniji, je izraz nezaupanja nemškega državljana v slovenski sistem," je za MMC povedal odvetnik Boštjan Verstovšek.

"Verjetno bo Peter predlagal kak nemški inštitut, ki je neodvisen in mu pač zaupa," je dejal odvetnik, ki je pred časom pomagal Petru Stelzerju, a ga ne zastopa več.

"Glede samega Inštituta za sodno medicino pa lahko rečem, da je špica, nimamo razlogov, da mu ne bi zaupali. Zadevo moramo razumeti iz perspektive nemškega državljana, ki v slovenskem sistemu lahko zazna marsikaj - od kurupcije do nepotizma. Zadnjih pet let smo postali zatohla luknja, kjer ljudje izgubljajo zaupanje v institucije. Nismo več resna država, smo butale," je oster Verstovšek.

Zidar Klemenčičeva: Test v tujini nikoli ni bil sporen
Iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčičeve so za MMC potrdili, da je kardinal Rode pripravljen na test očetovstva tudi kjer koli v tujini. Dodali so, da so to zapisali tudi v dopisu Petru S. Inštitut za sodno medicino Univerze v Ljubljani so predlagali kot prvo, naravno rešitev, je pa kardinal Rode pripravljen tudi na test v tujini. "To nikoli ni bilo sporno," so pudarili.

Verstovšek še dodaja, da je pomembno, da kardinal Rode privoli v test v tujini, ker edino tako ne bo več najmanjšega dvoma glede domnevnega očetovstva.

Peter Stelzer: Zanima me na neodvisnem mestu pošteno opraviti test DNK
Delo je poročalo, da Peter Stelzer noče, da bi test očetovstva izvedli v Sloveniji, zato bo predlagal, da se test izvede v drugi državi, a ni hotel povedati, v kateri, preden se ne posvetuje z odvetniki.

"Pri vsem skupaj me zanima samo eno: na neodvisnem mestu pošteno opraviti test DNK," je Peter S. izjavil za Delo. Kdaj natančno bo njegov odvetnik pravni zastopnici kardinala Rodeta, Nini Zidar Klemenčič, posredoval svoj odgovor, Peter S. ni povedal. Pojasnil je tudi, da ni nikamor izginil, temveč je bil na poslovnem potovanju v Švici, saj je projektni vodja nemške multinacionalke Würth v Dubaju.

Vir: "Vse se lahko zgoljufa"
"Če bi bil na njegovem mestu, testa ne bi delal v Sloveniji. Našim institucijam ne bi zaupal, tukaj se vsi poznajo, vsi so povezani, vse se lahko zgoljufa," pa je za MMC dejal vir, ki je želel ostati anonimen.

Potem ko je kardinal Rode izrazil pripravljenost za testiranje in se je njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič pozanimala o podrobnostih postopka na Inštitutu za sodno medicino, so se v javnosti pojavile špekulacije o pristranskosti inštituta in domnevni povezanosti med kardinalom Rodetom in predstojnikom Jožetom Balažicem. Zadnji je tovrstne domneve ostro zanikal.

Kot je MMC že poročal, naj bi Petru S. mati po dolgih letih le priznala, da je njegov oče kardinal Franc Rode, a je hkrati dejala, da tega nikoli ne bo priznala javno niti na sodišču. Kardinal Rode domneve o očetovstvu ostro zavrača in je pripravljen test očetovstva narediti "kjer koli kadar koli".

Saša Banjanac Lubej

Vabljeni k ogledu oddaje Odkrito, v kateri je voditeljica Rosvita Pesek s sogovorniki odkrito spregovorila tudi o otrocih duhovnikov na Slovenskem:

Odkrito ... o težavah RKC-ja
Odkrito ... o težavah RKC-ja