Peterle je poudaril, da se do Deklaracije za mir vsebinsko ne opredeljuje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Peterle je poudaril, da se do Deklaracije za mir vsebinsko ne opredeljuje. Foto: BoBo/Borut Živulović
Shod VSO
Očitno je postalo, da Peterle na seje ne hodi, je povedal Hojs (na fotografiji na shodu VSO-ja). Foto: BoBo

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je namreč pred kratkim ovadilo štiri člane nekdanjega predsedstva republike - Milana Kučana, Dušana Pluta, Cirila Zlobca in Matjaža Kmecla - ker so februarja 1991 sopodpisali Deklaracijo za mir, s katero so podpisniki ob upoštevanju prehodnega obdobja zahtevali Slovenijo brez vojske in vojaške industrije.
V VSO-ju so ob vložitvi ovadbe izrazili prepričanje, da so podpisniki s tem tik pred osamosvojitvijo zahtevali hitro in enostransko razorožitev Slovenije. Maja je VSO Kučana ovadil tudi, ker da kot predsednik predsedstva ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe (TO).

Peterle se ne strinja z načinom
Kot je dejal Lojze Peterle, je kot član predsedstva VSO-ja odstopil, ker se ne strinja z načinom sprejemanja odločitve o ovadbi. "V odločanje nisem bil vključen, ampak sem za to zadevo izvedel iz medijev," je dejal in dodal, da ne želi dajati imena za zadeve, na katere nima vpliva.

Na vprašanje, ali se strinja z vložitvijo ovadbe, je odgovoril: "Če bi me kdo vprašal za mnenje, bi rekel ne na prazničen trenutek in ne po 25 letih."

Član VSO-ja ostaja
Ob tem je poudaril, da to ne pomeni, da se vsebinsko opredeljuje do Deklaracije za mir. Na petkovi predstavitvi knjige Slovenija in pika! je Peterle omenjeno deklaracijo sicer označil kot točko, ki je sam ne vidi kot prispevek k osamosvojitvi. Dejal je še, da ostaja član VSO-ja, ki ga je tudi pomagal soustanavljati.

Hojs: Peterle je bil obveščen po e-pošti
Predsednik VSO-ja Aleš Hojs za STA danes ni bil dosegljiv. Za portal Nova24TV pa je povedal, da je bil Peterle o prvi ovadbi vseskozi obveščen po elektronski pošti in je v pogovorih tudi sodeloval, čeprav se na glasovanju na koncu ni izrekel, ali je za ali proti.

O drugi ovadbi pa je predsedstvo VSO-ja odločalo na zadnjih dveh sestankih, ki sta bila sklicana v četrtkovih terminih. Kot je pojasnil Hojs, so namreč kar nekaj sej sklicali v petkovih terminih, ki da jih je želel izključno Peterle. Ker pa se je udeležil le ene seje v tem terminu, so zadnja dva sestanka sklicali v četrtek, saj je bilo več kot očitno, da Peterle na seje ne hodi. O Peterletovem izstopu je prvi poročal Reporter.