Peterle bi bil položaj pripravljen prevzeti, če bi ga kdo drug zanj predlagal. Foto: BoBo
Peterle bi bil položaj pripravljen prevzeti, če bi ga kdo drug zanj predlagal. Foto: BoBo

Države predlagajo izrazito močne osebnosti, ne nestrankarskih tehnokratov, ne samo nekoga, ki je 'naš'.

Lojze Peterle, evropski poslanec
Cerar
Cerar je Bratuškovo pozval, naj ne gre v izbiro kandidata izključno na lastno pest. Foto: BoBo

Evropski poslanec (NSi/EPP) vlado, ki opravlja tekoče posle, poziva, naj da predsedniku Evropske komisije za izbiro ne enega, temveč nekaj kandidatnih imen.

"Glede na napetosti v Sloveniji na levo in na desno bi si želel, da vlada postavi kriterije, pogleda, kdo jih izpolnjuje, naredi širši in ožji izbor," je izjavil.

Najmanj, kar bi morala storiti vlada, je to, da med njimi predlaga tudi eno ime iz zmagovite opcije na volitvah v Evropski parlament, je dejal.

Uporabiti bi morali enaka merila kot pri izbiri predsednika Evropske komisije. Po interpretaciji Lizbonske pogodbe, ki je prevladala, namreč za ta položaj kandidira nekdo iz zmagovalne opcije pri volitvah v parlament in nazadnje je bil res izvoljen Jean-Claude Juncker iz zmagovitega EPP-ja.

Evropski poslanec ni želel govoriti o imenih, češ da je treba na prvo mesto postaviti merila: evropske reference, znanje jezikov, dosežki, politične izkušnje. Čudi se, da nekateri poudarjajo, da bi kandidat moral biti nestrankarski in tehnokrat.

"Ne bi želel nekoga, ki nima evropskih referenc ali je celo slab v jezikih, ne bi šel na neznanca ali človeka s kratko politično izkušnjo ... Države predlagajo izrazito močne osebnosti, ne nestrankarskih tehnokratov, ne samo nekoga, ki je 'naš'," je poudaril Peterle.

Samopredlagal se ne bo
Na vprašanje, ali ga osebno zanima ta položaj, Peterle odgovarja, da je stranka te dni omenjala njegovo ime in da ni a priori proti. "Mislim, da imam potrebne reference, ampak se ne samokandidiram," je dejal.

Predvsem pa bi si Peterle želel, da bi bila Slovenija ambiciozna in evropska, da bi vedela, kaj bi želela delati in da bi pri izbiri upoštevala nacionalni interes. "Moj kriterij je - poiščimo tistega, ki bo v danih okoliščinah, strukturah prispeval največ," je sklenil.

Juncker je iz EPP-ja
Po nekaterih neuradnih tolmačenjih v slovenski desni sredini bi bilo za Slovenijo dobro, če Junckerju, ki prihaja iz desnosredinske Evropske ljudske stranke, predlagala nekoga iz te opcije.
Cerar: Kandidat naj bo nestrankarski
Ime sicer namerava izbrati vlada Alenke Bratušek, ki opravlja tekoče posle, najverjetnejši mandatar za sestavo prihodnje vlade Miro Cerar pa jo poziva, naj se pri tem posvetuje z novo sestavo parlamenta. Cerar meni, da bi moral kandidat biti nestrankarski. Bratuškova sicer ni zanikala, da bi se za komisarko kar samopredlagala, a ji je nazadnje podpora znotraj lastne vlade skopnela.



Države predlagajo izrazito močne osebnosti, ne nestrankarskih tehnokratov, ne samo nekoga, ki je 'naš'.

Lojze Peterle, evropski poslanec