Predsednik vlade, predsednik državnega zbora in zunanji minister so ob Peterletovi kandidaturi za predsednika Evropskega parlamenta enotni v podpori Peterletu. Foto: BoBo
Predsednik vlade, predsednik državnega zbora in zunanji minister so ob Peterletovi kandidaturi za predsednika Evropskega parlamenta enotni v podpori Peterletu. Foto: BoBo

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da Miro Cerar kot premier podpira vsako slovensko kandidaturo na visoke položaje v mednarodnih institucijah. Podobno sporočilo je prišlo tudi iz kabineta predsednika državnega zbora, ki meni, da kandidature Slovenk in Slovencev v mednarodnih organizacijah pripomorejo k večji prepoznavnosti in uveljavljenosti Slovenije doma in po svetu.

Zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec pa je dejal, da si želi, da bi Peterletu s kandidaturo uspelo, saj bi bilo to "tudi z vidika zunanjega ministrstva dobra promocija za slovensko zunanjo politiko, je pa seveda vse odvisno od poslancev v Evropskem parlamentu". Peterle si sicer lahko obeta tudi podporo svoje stranke NSi.

Predsednik SD-ja Dejan Židan pa je dejal, da imajo v S&D skupnega kandidata Giannija Pitello, ki uživa tudi podporo slovenskega SD-ja. "Če gospod Peterle dobi enotno podporo svoje skupine, torej EPP, ga vabimo, da pride svojo kandidaturo predstavit SD-ju in naši evropski poslanki Tanji Fajon," je dejal Židan.

Predsednik SDS-a ni naklonjen Peterletu
Peterle je v Bruslju potrdil že nekaj časa napovedano kandidaturo za predsednika Evropskega parlamenta. Zanjo se je odločil, ker je, kot je dejal, po preverjanju vzdušja v parlamentu zaznal dovolj spoštovanja in cenjenja njegovega značaja in dela.

V okviru skupine EPP sicer poleg Peterleta delujejo tudi trije evropski poslanci iz Slovenije iz vrst SDS-a ter Franc Bogovič iz vrst SLS-a. A podpora SDS-a Peterletu je pod velikim vprašajem, saj mu jo je predsednik SDS-a Janez Janša že pred časom odrekel, ko je v pogovoru za Demokracijo dejal, da je Peterletova težava v dejstvu, da "je njegov ego večji od srca".

V največji politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so trenutno štirje uradni kandidati - poleg Peterleta še Alain Lamassoure, Mairead McGuinness in Antonio Tajani.