Peticijo so podpisali številni slovenski ekonomisti. Podpise sicer zbirajo na spletu. Foto: MMC RTV SLO
Peticijo so podpisali številni slovenski ekonomisti. Podpise sicer zbirajo na spletu. Foto: MMC RTV SLO

Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah.

Anže Burger, ekonomist, FDV

Peticija za privatizacijo se je pred tednom dni postavila ob bok peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger. "Izjemen odziv nas je presenetil," je na tiskovni konferenci dejal Mark Boris Andrijanič iz Akademskega društva Pravnik.


Za peticijo stoji šest organizacij - poleg Pravnika še Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX - mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno. Za akcijo so se odločili spontano, za njimi pa, kot je dejal Andrijanič, ne stoji nobena politična stranka.
Peticiji so se pridružili številni državljani, ugledni podjetniki in ekonomisti, kot so Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Egon Zakrajšek, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Rado Pezdir, Igor Masten, Boris Pleskovič in Sašo Polanec.
Peticijo bo v ponedeljek obravnaval odbor DZ-ja za monetarno politiko in finance. V četrtek zvečer so avtorji peticije za podporo povprašali tudi politične stranke.
"Dovolj izkoriščanja državnih podjetij"
Podpisniki menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. "Gre za zelo spontano iniciativo predvsem mladih ljudi, ki nas skrbi za državo," je dejal Andrijanič. S peticijo želijo pobudniki dati glas posameznikom, ki imajo dovolj izkoriščanja državnih podjetij in njihovih dokapitalizacij.
Burger: Za gospodarstvo po sposobnostih
Raziskovalec društva Svetilnik Anže Burger pa je dejal, da je že dolgo prepričan, da je poleg neustreznega delovanja pravne države prav državno lastništvo eden izmed največjih zaviralcev razvoja v Sloveniji. "Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah," je dejal.
Od državnega lastništva imajo korist le politično-gospodarske elite, strategija upravljanja državnega premoženja pa ne bi smela biti izgovor za zaustavitev privatizacije, je dodal Burger.
Štih: Za umik iz podjetij v državni lasti
Peticijo je podpisal tudi nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Štih, ki je dejal, da študije dokazujejo, da so državna podjetja manj dobičkonosna. Po njegovem mnenju ne drži, da Slovenija potrebuje strategijo in seznam podjetij, iz katerih se bo država umaknila, temveč bi morali premisliti, zakaj bi katero podjetje sploh obdržali v državni lasti. "Strategija bi morala predvidevati izstop iz lastništva večine podjetij," je poudaril.

Peticija za privatizacijo se je pred tednom dni postavila ob bok peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger.



Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah.

Anže Burger, ekonomist, FDV