Pikalo je izpostavil uspešnost pri črpanju evropskih sredstev. Foto: BoBo
Pikalo je izpostavil uspešnost pri črpanju evropskih sredstev. Foto: BoBo

Velika težava ostaja žal financiranje visokega šolstva za letos. Z dodatnim zagotovilom smo prišli na 237 milijonov evrov, a številka, za katero bi se morali zavzemati in ki bi morala biti izhodiščna iz leta 2011, pa je 268 milijonov evrov.

Jernej Pikalo, ki opravlja tekoče posle ministra za izobraževanje
Vrtec
Pri predšolski vzgoji ministrstvo normativov ni spreminjalo. Foto: BoBo

Minister za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, se je uvodoma zahvalil vsem delavcem v izobraževanju, znanosti, športu in informacijski tehnologiji, svoji ekipi na ministrstvu ter predstavnikom medijev. "Mislim, da smo sodelovali dobro, in to je eno bolj urejenih ministrstev glede na to, da sem spada čez palec rečeno več kot tisoč zavodov," je dejal.

Dodatki pri rebalansih
V nadaljevanju je Pikalo spregovoril o dosežkih in dejavnostih ministrstva v času njegovega mandata. Začel je pri denarju, kjer jim je pri rebalansu proračuna za leto 2013 uspelo zagotoviti 68,5 milijona dodatnih sredstev. Nekaj podobnega se je zgodilo v proračunu 2014, kjer so glede na predlagani finančni načrt zagotovili dodatnih 56,7 milijona evrov, s čimer so zagotovili tudi vsa sredstva za prehrano učencev in dijakov.

Uspešnost pri evropskih sredstvih
Pri kohezijski politiki oz. črpanju evropskega denarja pa so v tem mandatu potrdili 29 instrumentov v skupni vrednosti 76,2 milijona evrov. V tem smislu so bili po ministrovem mnenju tudi eno izmed uspešnejših ministrstev, saj so lani počrpali kar 99,9 odstotka vseh sredstev, v tem letu pa so bili pri tem uspešni 96-odstotno.

"Pri predšolski vzgoji je ministrstvo držalo obljubo in ni spreminjalo normativov, s čimer so po mnenju Pikala omogočili nadaljnjo rast kakovosti vzgojnega dela," je povedal in poudaril, da se na tem področju povečuje vpis otrok v vrtce.

Nacionalno preverjanje znanja v 6. razredu
Tudi v osnovnem šolstvu in glasbeni vzgoji je ministrstvo po Pikalovih besedah ohranilo normative. S spremembo zakona se je poenostavil postopek vpisa učencev v šolo in uvedlo nacionalno preverjanje znanja v šestem razredu. Z drugo spremembo pa so sledili beli knjigi izobraževanja in v devetletko uvedli določene spremembe, med drugim zgodnje učenje prvega tujega jezika v drugem razredu. V srednjem šolstvu je Pikalo med drugim izpostavil, da jim je kljub zelo znižanim sredstvom za investicije uspelo energetsko sanirati kar nekaj srednjih šol in s tem tudi znižati porabo energije.

Zajezitev fiktivnih vpisov
S spremembami zakona o višjem strokovnem izobraževanju jim je po mnenju Pikala uspelo zajeziti fiktivne vpise. Na področju visokega šolstva pa je pripravljen in s socialnimi partnerji usklajen predlog zakona o visokem šolstvu, je dejal Pikalo in izrazil upanje, da bo zakon sprejet najpozneje 1. marca 2015, da bi nato zaživel na začetku novega študijskega leta oz. 1. oktobra 2015.

"A velika težava ostaja žal financiranje visokega šolstva za letos. Z dodatnim zagotovilom smo prišli na 237 milijonov evrov, a številka, za katero bi se morali zavzemati in ki bi morala biti izhodiščna iz leta 2011, pa je 268 milijonov evrov," je opozoril.

Nazaj na FDV
Minister je spomnil še na dosežke na področju znanosti, informacijske družbe, mladine in športa ter svoji naslednici zaželel čim uspešnejše delo. "Krmarjenje barke v dobro izobraževalnega, raziskovalnega in vseh področij, ki jih pokriva ministrstvo." Sam pa se vrača na ljubljansko fakulteto za družbene vede, kjer bo s 1. oktobrom začel predavati.



Velika težava ostaja žal financiranje visokega šolstva za letos. Z dodatnim zagotovilom smo prišli na 237 milijonov evrov, a številka, za katero bi se morali zavzemati in ki bi morala biti izhodiščna iz leta 2011, pa je 268 milijonov evrov.

Jernej Pikalo, ki opravlja tekoče posle ministra za izobraževanje