Piloti so pri usposabljanju poškodovali falcon. Foto: BoBo
Piloti so pri usposabljanju poškodovali falcon. Foto: BoBo
Piloti poškodovali falcona

Po poročanju TV Dnevnika se je poškodba vladnega letala pojavila dan pred poletom obrambnega ministra v Libanon. Pilota sta namreč kljub vremenskim radarjem v letalu in pripravi na polet poletela skozi točo. Ledena zrna so poškodovala nos letala in del trupa.

V anonimki je bilo MORS-u očitano, da ga inšpekcija ni pregledala, kljub številnim poškodbam pa je poletel na izredno vzdrževanje v Ženevo, s čimer naj bi bi kršili pravila plovnosti in ogrožali varnost.

Na MORS-u precej redkobesedni
Na MORS-u niso pojasnili, zakaj ni bil opravljen inšpekcijski pregled. Navedli so le, da je bilo letalo poškodovano in da je bil narejen preventivni pregled falcona v Ženevi, da je bil opravljen v okviru usposabljanja ter da pri tem niso nastali dodatni stroški. Poškodbe pa naj bi sanirali ob prvem večjem vzdrževanju.

Upokojeni vojaški in potniški pilot Drago Gabriel je opozoril, da je srečanje s točo, ki je nevarna za motorje letala, izredni dogodek v letalstvu, ki bi ga pilot in inštruktor morala preprečiti.

Nepredviden strošek, ki je posledica neizkušenosti ali neznanja, bo tako okrnil predvidena sredstva za vzdrževanje. MORS ima sicer sklenjeno pogodbo za vzdrževanje falcona v vrednosti 660 tisoč evrov s švicarskim podjetjem, vendar polet v toči in s tem povezani stroški niso vračunani v ta sredstva.

To ni prvo neracionalno ravnanje z davkoplačevalskim denarjem. Na MORS-u so namreč šolali pilote za vladno letalo, čeprav jim je Agencija za civilno letalstvo ponudila dva usposobljena pilota, vendar ju vojska noče. In eden izmed pilotov 40 tisoč evrov vrednega preizkusa na račun davkoplačevalcev tudi v drugo ni opravil.

MORS je izračunal, da bo ura letenja s falconom stala 3.200 evrov, pri tem pa se tudi postavlja vprašanje, zakaj vojaške pilote usposabljajo na poletih in preletih v Švici, ko pa bi jih lahko opravili na brniškem letališču in v okolici?

Piloti poškodovali falcona