Slovenija
(6)

Poudarki

  • Fornače namenjene izključno domačinom, Arzo tudi turistom
Piran
Novi časi za Piran? Foto: Ana Jurc

Dodaj v

Piran avtomobilom zaprl vrata

Civilna iniciativa se še ni vdala v usodo
1. april 2010 ob 09:41,
zadnji poseg: 1. april 2010 ob 11:03
Piran - MMC RTV SLO, STA

S 1. aprilom se središče Pirana dokončno zapira za avtomobile, s čimer se, kot kaže, končuje dolga drama, povezana z zapiranjem mestnega jedra.

Sklep o tarifah parkiranja, ki ga je župan Tomaž Gantar sprejel marca, predvideva v mestnem jedru manj kot 10 parkirnih mest, medtem ko bodo ostala parkirišča na voljo le še v garažnih hišah Fornače pri Bernardinu in Arze pri pokopališču. Novi režim bo začel v praksi veljati prihodnji torek, pravijo v občini Piran.

Fornače namenjene izključno domačinom
Parkirišče Fornače bo namenjeno izključno najemnikom stanovanj in zaposlenim na območju ožjega mesta in Fornač. Na drugi strani bo parkirna hiša Arze namenjena tako domačinom kot turistom.

V mestnem jedru bodo na javnih parkiriščih prebivalci Pirana lahko parkirali za 8,35 evra mesečno, ostali občani pa bodo v mesto lahko vstopali z dovolilnicami, ki jim bodo omogočale deset ur parkiranja mesečno za največ pol ure hkrati.

Za mesečni abonma na Fornačah bo treba odšteti 50 evrov, v parkirni hiši Arze pa 20 evrov. Lastnike nepremičnin v mestnem jedru bo parkiranje na Fornačah stalo 60 evrov, v Arzeju pa 30 evrov. Za prebivalce Fornač bo parkiranje v tamkajšnji parkirni hiši brezplačno.

Obiskovalci bodo za uro pakiranja na Fornačah odšteli 1,2 evra, za dnevno karto 12 evrov, za mesečni abonma pa 90 evrov. Vsi uporabniki parkirne hiše pa imajo možnost koristiti brezplačni avtobus, ki vozi do Tartinijevega trga.

V Luciji brezplačno parkiranje, avtobus do Pirana za 40 centov
Kot so sporočili iz občine Piran, bodo s spremembo prometnega režima, ki bo začel veljati v torek, začeli izvajati odlok iz leta 1995. Prav tako so spomnili, da je v novi parkirni hiši Arze na voljo 850 parkirnih mest, avtomobili pa je mogoče brezplačno parkirati v parkirišču v Luciji s tisoč parkirnimi mesti ter se v Piran odpeljati za avtobusom za 40 centov.

Civilna iniciativa se še ni vdala v usodo
Kot je znano, spremenjenemu režimu parkiranja nasprotuje predvsem Civilna iniciativa za dostojno življenje Piran, ki želi, da bi se o tarifah parkiranja odločilo na občnem zboru krajanov. S tem ciljem so zbrali že 300 podpisov Pirančanov.

M. N.
Prijavi napako
Komentarji
minores
# 01.04.2010 ob 10:59
Po občinskih podatkih je bilo do sedaj v mestnem jedru 760 parkiranih vozil, ostalo naj bi jih 160 Parkirišče Fornače ima prostora za 540 avtomobilov abonentov (po 8,35 Eur na mesec) in je že sedaj skoraj polno. Občina noče prevzeti nove parkirne hiše za katero naj bi abonenti (stanovalci) zato plačevali dodatnih 50 Eur na mesec. Gražna hiša Arze ima že zdaj dvakrat več abonentov kot prostora... Kam naj parkira domačin, ki bo prišel zvečer domov in na parkirišču za katerega ima abonma (Fornače) ne bo prostora?
Stara slovenska modros pravi najprej štalca, potem kravca. Piran potreuje v sezoni okrog 3000 parkirnih prostorov (tudi za dnevne obiskovalce). Trenutno jih je skupaj z novo parkirno hišo okrog 2000 (mestno jedro 160, Fornače 540, GH Arze 220, PH Fornače 840, zeleno območje ob obzidju 150. Brezplačni avtobus pa vozi samo s parkirišča Fornače.
Gospod župan pa se dela, kot da je vse rešil. Sam se bo v službo elegantno pripeljal s skuterjem ali svojim šoferjem.
Vsak teden se iz Pirana odseli vsaj ena mlada družina.
Pogled od daleč ne pove vsega. Piran je lep in najlepši, žal pa za marsikoga življenje v Piranu niti malo ni prijazno. Vsakdanje življenje ljudi (posebno zaposlenih v turizmu) ni niti malo podobno dopustu!
Pa še vprašanje:
Zakaj se občina noče dogovoriti s Kraškim zidarjem o (že dogovorjenem) prevzemu parkirne hiše in o enotni ceni za obe parkirni hiši?
P.s.: Si pa . Gantar obeta lep zaslužek od kasiranja za nepravilno parkiranje!
Ken-Oh
# 01.04.2010 ob 12:26
Neverjetno... In ljudje smo izglasovali par mesecev nazaj PROTI dosti milejšemu predlogu... Sedaj pa to. Seveda bodo pa parkirna mesta za župana in njegove sodelavce ostala v piranu, tako kot sedaj zavarovana z ograjo.....

Hvala bogu, da bodo kmalu nove volitve
HappyHippie
# 01.04.2010 ob 18:34
Povsod se najdejo nekakšni primitivci od županov, ki hočejo na hitro nekaj pokasirat, v resnici pa naredijo pravo štalo. Žalostno je tudi, da je vsak slabši od predhodnika.
Bivši uporabnik
# 01.04.2010 ob 17:07
če ste glasovali proti ste se pač pustili nategniti civilni iniciativi ane ;) bo treba mal z lastno glavo razmišljat naslednjič...

drugače pa lepo da so zaprli Piran, upam da bodo podobni ukrepi doleteli še ostala mesta po sloveniji
moonylink
# 01.04.2010 ob 17:25
Mislim da to ne bo nič tragičnega in bo pozitivno vplivalo na kakovost življenja v mestu kar bodo sčasoma dognali tudi prebivalci in se bodo sprijaznili da bodo morali svojo kravco parkirat mal dlje od štalce, pa jih zato ne bo konec:-)
galoper
# 01.04.2010 ob 11:01
Lepo! Dostojno življenje brez izpušnih plinov v bližini bivališč.
Kazalo