Nataša Pirc Musar je že odpotovala na sestanek v Washington. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar je že odpotovala na sestanek v Washington. Foto: BoBo

Sodelovanje je ponovno sprejela, ko sta se v reševanje odprtih vprašanj vključili finančno in notranje ministrstvo, z novimi sogovorniki pa je Pirc Musarjevi uspelo urediti vprašanja, povezana s stroški dela v skupini, zato bo nadaljevala delo.

"V sredo zjutraj je tako odpotovala v Washington na sestanek predstavnikov EU-ja in ZDA," pojasnjujejo na uradu.

Ministrstvo ni želelo prevzeti stroškov
Pirc Musarjeva je pred dobrim tednom dni sporočila, da izstopa iz skupine petih evropskih strokovnjakov s področja varstva osebnih podatkov, ki jim je Evropska komisija dala mandat za ugotavljanje dejanskega stanja dejavnosti ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA), povezanih z množičnim zbiranjem informacij in osebnih podatkov o državljanih EU-ja.

Konec julija se je v Bruslju udeležila prvega sestanka skupine, v nadaljevanju pa je pričakovala, da bodo dejavnosti skupine koordinirane med državo in Evropsko komisijo - to se, kot so izpostavili v uradu pooblaščenke, ni zgodilo.

Ministrstvo za pravosodje, ki je Pirc Musarjevo kot vrhunsko strokovnjakinjo predlagalo v skupino, v nadaljevanju namreč ni želelo prevzeti nobene obveznosti, ne kot predlagatelj varnostnega preverjanja dostopa do tajnih podatkov EU-ja in Nata ne kot plačnik stroškov sodelovanja svojega strokovnjaka v skupini, ustanovljeni v ta namen. Ker teh stroškov ne želi prevzeti niti Evropska komisija, je Pirc Musarjeva sodelovanje v njej odpovedala, saj urad informacijske pooblaščenke sredstev za to nima.