Neplačnike čaka nadomestni zapor, ki pa bo v nasprotju z ukinjenim uklonilnim globo tudi odplačal. Foto: BoBo
Neplačnike čaka nadomestni zapor, ki pa bo v nasprotju z ukinjenim uklonilnim globo tudi odplačal. Foto: BoBo
Plačevanja kazni po tretjinah ne bo

Objavljena tretja varianta osnutka novele zakona o prekrških (prejšnja, druga je tukaj) torej ne vsebuje več možnosti plačila globe po tretjinah. V osmih dneh tretjina, v petnajstih dve tretjini in nato celotna višina globe. Takšne rešitve niso podprli ne na policiji ne tisti, ki se ukvarjajo z varnostjo v prometu. Opozarjajo: če so globe previsoke, naj se znižajo, sicer pa naj ostane tako, kot je. In očitno tudi bo. Ob plačilu globe v osmih dneh torej tako kot zdaj: polovičen popust.
Delo v splošno korist
A nekaj novosti pri plačilu glob se vendarle obeta. Na primer delo v splošno korist, a zgolj za tiste, ki bi bili sicer upravičeni do redne brezplačne pravne pomoči. Odredilo ga bo sodišče, in sicer za vsakih 10 evrov globe eno uro (najmanj 30 in največ 400 ur). Z delom v splošno korist bo globa poplačana.

Nadomestni zapor namesto uklonilnega
Novost je tudi nadomestni zapor za primere neuspešne izterjave globe, z zaporom bo globa prav tako poplačana. V poštev bo prišel ob seštevku več glob v vrednosti najmanj tisoč evrov. Za vsakih 100 evrov globe bo določen dan zapora - a ne več kot 90 dni.

Uklonilni zapor je pred dobrim letom odpravilo ustavno sodišče.

Plačevanja kazni po tretjinah ne bo