Reševalci so v gorah nepogrešljivi za varnost planincev. Foto: Policija
Reševalci so v gorah nepogrešljivi za varnost planincev. Foto: Policija
Gorski reševalci praznujejo 100 let

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik je ob obeležju zagotovil, da bodo še vedno opravljali enako delo pod enakimi pogoji, kot prostovoljci. "Planinci, ni se vam treba bati, da vas bomo pustili v gorah," je bil Potočnikov odgovor številnim planincem, ki so se danes zbrali v rojstnem kraju prve slovenske gorske reševalne službe, da bi počastili delo reševalcev in se srečali na Dnevu planinskih doživetij.

V Sloveniji je 276 planinskih društev, ki štejejo 60.000 članov. V 17 gorskih reševalnih postajah pa deluje okrog 700 reševalcev, ki letno opravijo okrog 400 reševalnih in iskalnih akcij. Danes so na kranjskogorskem smučišču številnim navzočim prikazali, kako poteka reševalna akcija, v katero je vključen helikopter.
Türk: Z vsako akcijo več vere
Planinska in gorska reševalna služba sta med seboj močno povezani in sta skupaj pripravili tudi letošnje praznovanje. Po kranjskogorskih ulicah so organizirali slovesen sprevod gorskih reševalcev in planincev ter sorodnih organizacij, kot sta Združenje vojaških gornikov Slovenije in gorska policija.

Slovenski gorski reševalci so v 100 letih opravili 8.366 reševanj in iskanj. "Z vsako reševalno akcijo posebej sta rasla zaupanje Slovencev v gorske reševalce ter vera v njihov pogum in v to, da so v danih razmerah pripravljeni in sposobni storiti vse, kar je mogoče," je prepričan predsednik Danilo Türk, ki se je udeležil proslave.

Gorski reševalci praznujejo 100 let