Plenković meni, da bi z dvostranskim dogovarjanjem laže prišli do rešitve spora kot pa s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Plenković meni, da bi z dvostranskim dogovarjanjem laže prišli do rešitve spora kot pa s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Cerar se je odločil, da bo o datumu vložitve tožbe odločal novi sklic DZ-ja. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija o tožbi, Hrvaška o dvostranskih pogajanjih

"Tožba je pripravljena, samo še nekaj tehničnih zadev je opraviti, tako da tožbo lahko vsak čas vložimo," je povedal zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, po končani seji vlade.

Na seji se je vlada formalno seznanila z delovnim besedilom tožbe Slovenije proti Hrvaški, hkrati pa je sprejela sklep, da z elementi tožbe seznani parlamentarni odbor za zunanjo politiko.

Erjavec je spomnil, da se je vlada že 14. marca, torej še pred odstopom premierja Mira Cerarja, ko je imela polna pooblastila, odločila za pravno pot in vložitev tožbe. Takrat je Slovenija s pismom Evropski komisiji sprožila postopek v okviru 259. člena pogodbe o delovanju EU-ja, po katerem je na kršitve najprej opozorila Bruselj.

Tožbo naj bi vložili do 10. julija
Komisija je imela tri mesece časa za oblikovanje mnenja, po ponedeljkovem izteku tega roka in odločitvi Evropske komisije, da tega mnenja ne bo podala, je Cerar napovedal, da bo Slovenija tožbo vložila sama. Tožbo naj bi po napovedih Cerarja v Luxembourg posredovali v naslednjih nekaj tednih, po njegovih pričakovanjih do 10. julija.

Erjavec je tovrstno pravno pot označil za popolnoma ustrezno. Glede same tožbe se po njegovih besedah "ni zgodilo nič dramatičnega". Pojasnil je, da tožba v tem trenutku tehnično še ni pripravljena, da bi jo lahko vložili: "Nekaj dni še potrebujemo zlasti v zvezi s prilogami, ker morajo biti prevedene v slovenski jezik. Treba je vedeti, da je tožba pripravljena v angleškem jeziku, ker je pripravljena s pomočjo tujih strokovnjakov, to se pravi tuje odvetniške družbe, in zdaj hitimo s prevajanjem v slovenščino," je pojasnil Erjavec.

Plenković se zavzema za dvostransko rešitev
Hrvaški premier Andrej Plenković pa bi mejni spor raje kot s tožbo reševal z dvostranskim dogovorom. Na seji hrvaške vlade ja tako znova napovedal, da bo Hrvaška Sloveniji predlagala dvostransko rešitev spora o meji na podlagi pravnega okvira, ki so ga slovenski strani predstavili konec lanskega leta. Prepričan je, da bi do rešitve spora laže prišli z dogovori kot pa s tožbo Slovenije proti Hrvaški pred Sodiščem EU-ja.

Hrvaški premier je odločitev Evropske komisije, da glede slovenske tožbe ne podpre nobene strani, ocenil za "dobro, pravilno in modro" odločitev, ki daje novo priložnost in odgovornost tako hrvaški kot novi slovenski vladi za nov dialog in reševanje spora o meji. Napovedal je še, da je hrvaška vlada pripravljena Sloveniji ponuditi rešitev vprašanja meje na podlagi idej, ki so jih predstavili konec lanskega leta. "Menimo, da je to veliko boljša pot, tudi po oceni in analizah pravnih strokovnjakov, ki kažejo, da je verjetneje, da bi to prineslo kako rešitev kot pa pravosodna pot, ki si jo želi Slovenija," je izjavil Plenković.

"Državi več povezuje, kot ločuje"
Plenković je na srečanju s Cerarjem decembra lani v Zagrebu vztrajal, da je arbitražna odločba za Hrvaško neveljavna, ter predlagal pravni okvir, ki bi bil lahko osnova za dvostranski dogovor o meji. Po njegovem predlogu naj bi pripravili poseben protokol za mejo na kopnem in morju ter plovni režim iz Piranskega zaliva v odprto morje. Tega bi določila novoustanovljena skupna mešana komisija. Cerar se s hrvaškim predlogom ni strinjal, temveč je vztrajal, da je dialog mogoč le o uresničevanju arbitražne sodbe iz junija lani.

Plenković pa je takrat vztrajal, da državi soglašata v več kot 90 odstotkih kopenske meje in da sta najbližje rešitvi do zdaj. Tudi na seji hrvaške vlade je ponovil, da sta Hrvaška in Slovenija prijateljski in sosednji državi, ki ju povezuje veliko več od tega, kar ju ločuje. Vprašanje meje pa po njegovem mnenju ni nekaj, kar bi moralo dnevno obremenjevati oba naroda.

Cerar tožbo Hrvaške prepušča novemu sklicu DZ-ja
Cerar je dejal, da med parlamentarnimi strankami obstaja soglasje, da je tožbo treba pripraviti, pa tudi glede glavnih elementov tožbe. "V sedanji situaciji, ko smo tik pred konstituiranjem državnega zbora, sem presodil, da je smiselno opraviti pogovor s predsedniki dosedanjih pa tudi prihodnjih parlamentarnih političnih strank, vendar pa smo vsi skupaj le ugotovili, da bi bilo v pravnem smislu popolnoma korektno, da opravimo še to razpravo na odboru za zunanjo politiko, da torej te faze ne preskočimo, četudi med nami obstaja konsenz o tem, da je treba to tožbo dokončno pripraviti," je Rajki Pervanje za Radio Slovenija povedal Cerar.

Čeprav je Cerarjeva vlada že ob začetku postopka pridobila podporo v državnem zboru, da lahko nadaljuje postopek vložitve tožbe, če vlada s polnimi pooblastili še ne bo oblikovana, se je Cerar kljub temu odločil, da odločitev o tem še enkrat preveri tudi pri predsednikih strank v novem sklicu parlamenta, še poroča Radio Slovenija.

Slovenija o tožbi, Hrvaška o dvostranskih pogajanjih