Pličanič je profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani in direktor Inštituta za javno upravo. Če bo potrjen za ministra, je napovedal, da bo imel dva državna sekretarja. Foto: BoBo
Pličanič je profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani in direktor Inštituta za javno upravo. Če bo potrjen za ministra, je napovedal, da bo imel dva državna sekretarja. Foto: BoBo

Sem realist in vem, da bom večino energije porabil za to vprašanje, čeprav se veselim predvsem drugih nalog.

Senko Pličanič o plačah v javnem sektorju in pogajanjih s sindikati
Sodna dvorana
Prizadeval si bo za zagotovitev absolutne neodvisnosti sodstva in drugih pravosodnih organov, skušal zagotoviti, da bodo bolj učinkoviti, da bodo hitreje reševali zadeve. Čim prej si želi odpraviti sodne zaostanke in vzpostaviti sistem, ki bi omogočal učinkovitejše vodenje postopkov v prihodnje. Foto: BoBo
Aplikacija Predlagam vladi
Možnost, da javnost predlaga odpravo administrativnih ovir, bi bilo treba še nadgraditi, je prepričan kandidat za ministra.

Senko Pličanič, kandidat Državljanske liste Gregorja Viranta za ministra za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo, je predstavil svoj program članom parlamentarnega odbora za pravosodje. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo 16 poslancev, nihče ni bil proti. Odbor ima sicer 19 članov.

Osebna odgovornost predsednikov sodišč
"O pravni državi lahko govorimo, ko imamo odlično delujoč pravosodni sistem in javno upravo. Da se zadeve - tako sodne kot upravne - razrešujejo hitro," je poudaril Pličanič. A za dosego cilja, da bo država bolj pravna, morajo po njegovih besedah sodelovati vsi - minister, sodišča, uprava, pa tudi poslanci. Meni, da obstaja še ogromno potenciala tako pri delovanju državnih organov kot v odnosu med državnimi organi in državljani.

"Imamo veliko odličnih sodnikov, tožilcev in uradnikov, a veliko je tudi takih, ki ne delajo dobro." Zato bi vzpostavil sistem, da bodo javni menedžerji lahko nagradili in spodbudili uspešne in predane zaposlene ter hkrati sankcionirali tiste, ki to niso.

Hkrati pa bi uvedli osebno odgovornosti predsednikov sodišč za izpolnjevanje ciljev posameznih sodišč. To je začel že minister Aleš Zalar, ki je po besedah Pličaniča opravil veliko delo. Sam bo nadaljeval v isti smeri. Sodišča bodo morala pripraviti načrt svojega dela v prihodnjem letu, načrti pa morajo biti javno dostopni. Če predsednik sodišča dve leti ne doseže teh ciljev, mu preneha funkcija. Postopki na sodiščih namreč po njegovem mnenju trajajo predolgo.

Omenil je tudi koalicijsko zavezo, da bi uvedli preizkusno dobo za sodnike. Če jo sodnik uspešno prestane, je lahko izvoljen v trajni mandat. A za to bo treba spremeniti ustavo.

"Prenos tožilstva povzroča težave"
Se pa ne strinja s koalicijsko odločitvijo, da se tožilstvo prenese pod pristojnost notranjega ministrstva. Prepričan je, da to pomeni precej organizacijskih in drugih težav, odločitvi nasprotuje tudi stroka. Predlagal bo, da se koalicijska pogodba spremeni, s čimer se strinja tudi Lista Virant.

Z novim zakonom o državnem tožilstvu, ki ga je pripravila odhajajoča vlada, so se pristojnosti ministra za pravosodje zmanjšale, kar po njegovih besedah pomeni depolitizacijo in zmanjševanje vpliva politike na tožilce. Zato ne vidi možnosti, da bi lahko kateri koli minister vplival na delo tožilcev v konkretnih zadevah. S tem se sicer Pličaničevo mnenje precej razlikuje od mnenja kandidata za ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka, ki je prepričan, da je zakon slab.

Član odbora Matjaž Han (SD) je že zatrdil, da če bo Pličanič držal besedo o spremembi koalicijske pogodbe, SD ne bo več razmišljal o morebitni zahtevi po ustavni presoji zakona o vladi. Napoved je pozdravila tudi Maša Kociper iz Pozitivne Slovenije, ki sicer usklajuje besedilo zahteve po presoji ustavnosti.

Poenostavitve in boljša učinkovitost
Kandidat za ministra je predstavil tudi načrt, da bi se sodišča ukvarjala izključno s sojenjem. Zato naj bi prenesli zapuščinske postopke na notarje, združili bi tudi zemljiškoknjižne in katastrske zadeve ter jih prav tako umaknili iz sodišč. Prav tako ne vidi nobene potrebe, da je na sodišču sodni register, "lahko gre na primer na Ajpes". Rutinske zadeve bi namesto sodnikov opravljali strokovni sodelavci. Hkrati pa bi nekatere pristojnosti notarjev prenesli na upravne enote - na primer overovitev podpisa - zavzemal pa se bo tudi za prenovo notarske tarife.

Tudi v javni upravi, ki bo prav tako pod njegovo pristojnostjo, se bo trudil nadaljevati delo svojih predhodnikov Gregorja Viranta in Irme Pavlinič Krebs, saj je prepričan, da državna uprava zaradi njunih ukrepov deluje dobro. Izpopolnili bodo portal E-uprava ter ga naredili uporabnega za vse, tudi tiste, ki se na računalnike ne spoznajo. Preučili bodo možnost, ali se lahko na primer ukine obveznost izpolnjevanja obrazcev, ki bi jih izpolnjevali sami uradniki.

Lotil se bo pomanjkljivosti plačnega sistema
Dotaknil se je tudi plač v javnem sektorju. Spoštoval bo sporazum, ki ga je s sindikati sklenila odhajajoča vlada, a se bo ob tem zavzemal za fleksibilizacijo plačnega sistema, saj sicer ni vzvodov za nagrajevanje uspešnih. Vse pomanjkljivosti plačnega sistema bodo obravnavali in jih odpravili, je obljubil in dodal, da bo enakopravno obravnaval vse sindikate.

Sem realist in vem, da bom večino energije porabil za to vprašanje, čeprav se veselim predvsem drugih nalog.

Senko Pličanič o plačah v javnem sektorju in pogajanjih s sindikati