"Virant mora zdaj odločiti, kako naprej. Pričakujem, da bo svet stranke moj predlog podprl," pravi Pličanič. Foto: BoBo

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak sta se v ponedeljek sešla in se pogovorila o pristojnostih pravosodnega ministrstva do tožilstva v prehodnem obdobju, dokler ne bo tožilstvo preneseno pod notranje ministrstvo, kot je zapisano v novem zakonu o vladi.

Čeprav si Pličanič prizadeva, da bi to odločitev spremenili, je za Delo dejal, da je sestanek potekal v korektnem ozračju. Z Gorenakom imata različne poglede na to, pod kateri resor spada tožilstvo. Notranji minister namreč vztraja pri prenosu pristojnosti za tožilstvo v svoj resor.

Zakaj meni, da bi tožilstvo moralo biti pod notranjim ministrstvom, lahko v petek ob 12. uri sami vprašate ministra Vinka Gorenaka. Prihaja v MMC-jevo spletno klepetalnico.

Odločitev je odvisna od Virantovih
Bo pa Pličanič Državljanski listi Gregorja Viranta dal spremenjeno besedilo koalicijske pogodbe. Kako naprej, pa mora po njegovih besedah odločiti predsednik stranke Gregor Virant. Virant je sicer pred dnevi dejal, da bodo v stranki o tem razpravljali že ta teden, "in če nas bo minister prepričal, bomo predlagali spremembo koalicijske pogodbe".

Če koalicija ne bo spremenila tega člena zakona o vladi, opozicija razmišlja o pobudi za ustavno presojo.
Ustavna presoja zakona o vladi "po vsej verjetnosti" ta teden