Načelnik generalštaba SV Dobran Božič se je o udeležbi vojaškega kaplana Preglja na domobranski prireditvi pogovarjal tudi z obrambnim ministrom Romanom Jakičem, a ta podrobnosti noče razkriti, dokler o dogodku v Rovtah ne prejme uradnega poročila. Foto: BoBo
Načelnik generalštaba SV Dobran Božič se je o udeležbi vojaškega kaplana Preglja na domobranski prireditvi pogovarjal tudi z obrambnim ministrom Romanom Jakičem, a ta podrobnosti noče razkriti, dokler o dogodku v Rovtah ne prejme uradnega poročila. Foto: BoBo

Božič se je o tem že pogovarjal tudi z obrambnim ministrom Romanom Jakičem, ki pa na formalno poročilo še čaka. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) Božič je od Pluta namreč zahteval poročilo o udeležbi njegovega podrejenega na dogodku v Rovtah, kjer so v nedeljo zaznamovali 20. obletnico postavitve farne plošče, 70. obletnico domobranstva ter evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.

Jakič zahteval pojasnila že v nedeljo
Jakič je pojasnilo zaradi Pregljeve udeležbe na slovesnosti že v nedeljo zahteval od Božiča, kar so v SDS-u označili kot mobing. Na Twitterju so še isti večer omenili celo možnost interpelacije zoper ministra, a natančnejših pojasnil do zdaj še niso podali.

Obrambni minister je danes ponovil, da je z napovedjo morebitne interpelacije iz medijev seznanjen, dokler ni uradno vložena, pa je ne želi komentirati. Pojasnila bo tako podal, ko bo jasno, na katera vprašanja iz interpelacije bo treba odgovoriti.

Kršitev pravilnika?
Ob robu podpisa dogovora o sodelovanju obrambnega ministrstva s Košarkarsko zvezo Slovenije pri izvedbi evropskega prvenstva v košarki je Jakič še povedal, da bodo na osnovi poročila načelnika generalštaba presodili, ali je bil zaradi nošenja vojaške uniforme na omenjeni slovesnosti kršen kakšen pravilnik.

SV se je distanciral
Pojasnil je tudi, da je že dobil odgovor Slovenske vojske, ki se je od ravnanja distancirala, a opozorila, da se je Pregelj slovesnosti udeležil brez njenega pooblastila. Prav tako pa je minister prejel pismo vojaškega sindikata, ki je nošenju uniforme na dogodku nasprotoval.

Začudenje nad Jakičevim ravnanjem pa so danes izrazili v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Kot so zapisali, namreč minister "v demokratični Sloveniji odreka pravico posameznikom, da se udeležujejo spominskih slovesnosti za mrtvimi, kar je povsem normalni standard v vseh državah članic Nata".

Po mnenju združenja želi Jakič načrtno preusmeriti pozornost od težav, ki hromijo državo Slovenijo. "Seveda govorimo o nedopustnem vmešavanju vladajoče politike v gospodarstvo, nepotrebnem obremenjevanju slovenskega gospodarstva in prebivalstva z novimi dajatvami, siromašenju že tako skromnih prejemkov upokojencev in občutnem zmanjševanju standarda celotne populacije," so zapisali v VSO-ju.