Posadki vojaške ladje Triglav so podaljšali sprva predvideno trimesečno misijo za pet tednov. Foto: Radio Koper
Posadki vojaške ladje Triglav so podaljšali sprva predvideno trimesečno misijo za pet tednov. Foto: Radio Koper
Triglav rešil 1.072 beguncev

ladja se je že vrnila v svoje matično pristanišče v Koper. Ali bodo še letos napoteni na kakšno novo misijo, še ne vedo.

Posadki vojaške ladje Triglav so podaljšali sprva predvideno trimesečno misijo za pet tednov. V tem času so na krov iz komaj plovnih ladij in čolnov potegnili 500 prebežnikov, še enkrat toliko so jih pomagali rešiti. Plovila so tudi uničili, pove poveljnik Andrej Pečar.

"Uniči se tako, da se potopi. Imeli smo devet takih primerov lesenih ribiških bark. Gumenjaki pa so posebej izdelani za takšno pot," pravi.

Težavno pa je ugotavljanje, kdo na ladji je organizator nezakonitega prehoda. "To je težko ugotoviti, jih niti ni na barki. S pomočjo naših posnetkov so proti trem uvedli postopek, ki ga vodijo italijanska sodišča," doda.

Lažje so se neopazno približali
Majhnost Triglava, poudarja polkovnik Klemen Medja, se je izkazala za prednost - predvsem pri izvajanju patruljiranja in izvidništva. "Če je bil kdaj koli pri kom kakšen dvom, da je majhnost ladje na takšni misiji lahko problem, se je tu izkazalo prav obratno. Poveljnik jo je znal uporabljati tako, da je bilo to uspešno," je prepričan.

V 37-članski posadki je bila tudi medicinska sestra Bojana Plošinjak, ki se je ob vrnitvi v vetroven Koper spomnila najtežje izkušnje: "Najtežje je bilo prvo reševanje, ko sem dobila v roke štirimesečno punčko. Drugače se vse preživi. Na televiziji vidiš marsikaj, a ko to doživiš v živo, je popolnoma nekaj drugega."

Na vprašanje, kdaj, če sploh, se Triglav vrača na pomoč, Medja nima odgovora: "Ne poveljnik ne jaz nimava odgovora. Posadka in plovila rabita premor. Odločitve o terminu ponovne napotitve še ni."

Odločitev sprejme vlada.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Triglav rešil 1.072 beguncev