Sprejema so se po 20 letih udeležili takrat najbolj izpostavljeni ljudje. Niso pa prišli Peterle, Janša, Bavčar in Rupel. Foto: Spletna stran predsednika države
Sprejema so se po 20 letih udeležili takrat najbolj izpostavljeni ljudje. Niso pa prišli Peterle, Janša, Bavčar in Rupel. Foto: Spletna stran predsednika države
Predsednik sprejel osamosvojitelje

Predsednik Danilo Türk se je odločilnim ljudem izjemnega zgodovinskega dogodka zahvalil in poudaril, da nam neodvisnost ni "padla v naročje kot zrela hruška", temveč smo si jo morali izbojevati. Ob tem je spomnil tudi na globlje korenine osamosvojitve, med drugim tudi na obrambo človekovih pravic v 80. letih 20. stoletja. Te vrednote veljajo še danes, je dodal.

Ob 20. obletnici osamosvojitve je mogoče slišati kritične misli in pesimistične tone, izpostavlja, a je prepričan, da moramo za spoprijemanje s sodobnimi težavami moč črpati prav iz vrednot osamosvojitve. Udeležencem se je obenem zahvalil tudi za njihovo angažiranje ob sodobnih izzivih.

Brez nekaterih vidnih imen
Sprejema so se udeležili takratni predsednik in člani prvega Predsedstva RS, takratni predsednik skupščine, člani republiške koordinacije, vojni poveljniki štabov Teritorialne obrambe, načelniki uprav za notranje zadeve ter predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij. Na sprejemu pa ni bilo predsednika prve vlade Lojzeta Peterleta, takratnega ministra za obrambo Janeza Janše, notranjega ministra Igorja Bavčarja in zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

"Današnji časi zahtevajo vizionarstvo"
Da smo prav zaradi odločitev pred 20 leti pri vključevanju v Evropsko unijo desetletje pred drugimi državami nekdanje Jugoslavije, pa meni takratni minister za informiranje Jelko Kacin. Današnji časi pa po njegovih besedah zahtevajo vizionarstvo, ne pa ljudi, ki se hočejo jutri polastiti oblasti s spotikanjem drugih.

Tudi takratni načelnik in poveljnik TO-ja Janez Slapar je prepričan, da smo v 20 letih dosegli veliko, ob današnji politični krizi pa bi bilo dobro znova premisliti, kaj bi bilo za državo najbolje. Pri tem ne potrebujemo dramatičnih korakov, saj lahko vse rešimo s pomočjo demokratičnih postopkov.

Predsednik sprejel osamosvojitelje