Slovenija

Poudarki

  • Islamska skupnost se ne želi odzvati
  • Imenovanje Črnčeca "negativno simbolno dejanje"
Muslimani
Popis prebivalstva iz leta 2002 kaže, da živi v Sloveniji okoli 50.000 muslimanov in muslimank. Foto: BoBo
Damir Črnčec
Črnčec je na družbenem omrežju Twitter širil sovražne ideje o muslimanih in islamu. Med drugim ga moti izvajanje islamske molitve v javnosti, pa tudi džamija v Ljubljani. Pretežno muslimanske države označuje za "srednjeveške civilizacije". Foto: BoBo
Islamska molitev
Svobodo veroizpovedi, ki ji Črnčec v primeru muslimanov nasprotuje, v Sloveniji zagotavljajo zakonodaja, ustava in mednarodne konvencije. Foto: BoBo
Nedžad Grabus
Vodja Islamske skupnosti v Sloveniji, mufti Nedžad Grabus, se na imenovanje nekoga z islamofobnimi stališči v kabinet premierja ne želi odzvati, v primeru izenačevanja pravic LGBT-skupnosti pa je javno izrazil svoje nasprotovanje. Foto: BoBo
Marjan Šarec
Kot so nam odgovorili v kabinetu premierja, je Šarec Črnčeca imenoval "na podlagi njegovih izkušenj, saj gre za priznanega strokovnjaka tako na teoretičnem kot na praktičnem področju". Dodali so, da se premier s preteklimi izjavami Črnčeca "ne strinja". "Če bo g. Črnčec takšna stališča še naprej izražal, je predsednik vlade napovedal tudi menjavo državnega sekretarja," so še dodali. Foto: BoBo
Vlasta Nussdorfer
Iz urada varuha človekovih pravic so sporočili le, da je treba paziti na "izražene besede". Kot pravijo, je "nedopustno komuniciranje in ravnanje na način, ki spodkopava že doseženo raven človekovih pravic in temeljnih svoboščin". Foto: BoBo
Neža Kogovšek Šalamon
Neža Kogovšek Šalamon, članica Sveta vlade za verski dialog, sicer pa direktorica Mirovnega inštituta, je dejala, da se bo omenjeni svet vlade na prihajajoči seji verjetno ukvarjal tudi z imenovanjem Črnčeca. Foto: BoBo

Dodaj v

Po imenovanju Črnčeca med muslimani razočaranje, nelagodje, molk

Kako lahko imenovanje Črnčeca vpliva na položaj muslimanskih državljanov?
25. september 2018 ob 06:39
Ljubljana - MMC RTV SLO

Odločitev premierja Marjana Šarca, da v svoj kabinet imenuje Damirja Črnčeca, znanega po islamofobnih stališčih, je med nekaterimi muslimani povzročila nelagodje in razočaranje, medtem pa se organi na področju verske svobode in človekovih pravic na imenovanje odzivajo zgolj s pavšalnimi izjavami. V oči posebej bode molk Islamske skupnosti.

Šarčeva odločitev, da na vplivni položaj svetovalca za nacionalno varnost v svoj kabinet imenuje nekdanjega vodjo Sove in vojaške obveščevalne službe OVS, ki je poleg tega v javnosti znan po svojih širše nestrpnih, homofobnih, rasističnih, konspiratornih, predvsem pa islamofobnih stališčih, je povzročila razburjene odzive tako nevladnih organizacij kot dela politike, medijev ter prebivalcev in prebivalk. Levica zaradi imenovanja Črnčeca tako ne želi podpisati sicer že parafiranega protokola o sodelovanju stranke s koalicijo. Kot je dejal koordinator Levice Luka Mesec, so Šarca kot mandatarja podprli, "da ne bi prišla na oblast politika sovraštva in hujskaštva, ki pri nas ni omejena zgolj na SDS, ampak jo utelešajo tudi ljudje, kakršen je Damir Črnčec".

Znani so namreč zapisi in stališča Črnčeca o prosilcih za azil v Sloveniji, ki večinoma prihajajo iz pretežno muslimanskih držav. Označuje jih za "invazijsko drhal" ter "migrantske arabske horde", posameznike in organizacije, ki jim skušajo pomagati, pa za "domače izdajalce", "ker nas Slovence, Evropejce, državljane in volivce, politični odločevalci, levodesni vsegliharji prodajajo za pest novčičev srednjeveški civilizaciji, ki temelji na eni knjigi".

Prosilce za azil v Sloveniji državni sekretar, ki kot "priznan strokovnjak", kot ga označujejo v kabinetu predsednika vlade, uživa zaupanje premierja, primerja z "rakom" oziroma "rakastimi celicami", zanje piše, da "s seboj prinašajo neznane viroze, garje in podobne bolezni", za Arabce, ki se jih po njegovih besedah "uvaža", pa pravi, da "niso navajeni delati". "Arabec, ki bo delal 40 let v avtomobilski tovarni na Bavarskem, je film, ki ga ni in ga ne bomo videli. Zakaj so nas sploh okužili s tem rakom? Komu je to v interesu in koliko je dobil za to plačano,"se je lani v Reporterju spraševal Črnčec.

Državni sekretar v kabinetu premierja pa ne "svari" le pred muslimani, ki prihajajo, temveč pred vsakršnim izražanjem islamske veroizpovedi. Tako je na družbenem omrežju Twitter ob videoposnetku muslimana, ki moli na ulici, zapisal, da se "tako začne napad na demokracijo in naše človekove pravice", in dodal, da je "policija dolžna ukrepati po uradni dolžnosti", češ da gre za "motenje, kaljenje javnega reda in miru!". Črnčeca pa ne moti le izvajanje islamske molitve v javnosti, ampak očitno kar na splošno. Tako džamijo v Ljubljani, ki je še v gradnji, označuje za "katarsko vojašnico". Kje naj torej moli okoli 50.000 muslimanskih državljanov Slovenije, če bi o tem odločal novi državni sekretar?

Selektivna odzivnost Islamske skupnosti
Če je Šarčeva kadrovska poteza sprožila celo spletno peticijo za odstavitev Črnčeca, ki jo je do zdaj podpisalo več kot 4.000 ljudi, pa je odziv organov in organizacij, ki bi se morale na imenovanje najglasneje in najodločneje odzvati, presenetljivo miren oziroma ga sploh ni. Za komentar imenovanja nekoga, ki opozarja na "islamizacijo" Slovenije in bi tukajšnjim muslimanom celo onemogočil opravljanje molitev oziroma jih kar se da marginaliziral, smo se obrnili na Islamsko skupnost. Po nekaj dneh smo ob vnovičnem poizvedovanju dobili odgovor, da se vodstvo skupnosti, torej mufti Nedžad Grabus ali generalni tajnik Nevzet Porić, o imenovanju ne želi izreči.

V Islamski skupnosti odločitve niso pojasnili, a kot smo izvedeli v pogovoru z nekaterimi muslimani, je razlog zanjo najverjetneje želja vodstva, da napetosti ne stopnjuje, morda pa so ocenili, da njihova kritika ne bi ničesar spremenila in bi se za muslimane v Sloveniji zgolj ustvarilo še težje ozračje. Ne glede na morebitne razloge pa ostaja dejstvo, da se je Islamska skupnost oglasila, ko je v letih 2010 in 2012 nasprotovala družinskemu zakoniku oziroma dodelitvi pravic istospolno usmerjenim državljanom, v primeru visokega imenovanja nekoga, ki bi muslimanskim državljanom pravice odvzel, pa molči.

Poziv k odstavitvi Črnčeca
Več je za MMC povedal Fahir Gutić, član izvršnega odbora Bošnjaške kulturne zveze Slovenije in podpredsednik Zveze zvez kulturnih društev konstitutivnih narodov in narodnosti nekdanjega SFRJ-ja v Sloveniji (Exyumak). "Danes je moderno napadati muslimane, in čim bolj jih človek napada, tem bolj je opazen," je odvrnil na vprašanje, kako komentira izjave Črnčeca. Izrazil je razočaranje muslimanov nad Šarčevo odločitvijo.

Odziv premierja na kritike njegovega zaupanja Črnčecu, češ da mu na položaju državnega sekretarja ne bo dopustil nadaljnjega izražanja njegovih sovražnih stališč, Gutića ne pomirja. "Osebno menim – verjamem pa, da tako misli tudi velika večina ljudi, ki imenovanju nasprotujejo da bi moral Šarec Črnčeca takoj odstaviti in na ta položaj imenovati 'normalnega' človeka," je dejal, s čimer bi po njegovih besedah "pomiril muslimane, pa tudi liberalno usmerjene državljane".

Gutić, sicer veren musliman, pri tem poudarja, da muslimani v Sloveniji živijo že zelo dolgo, pri čemer ne pozna primera, ki bi nakazoval ekstremistična ali teroristična nagnjenja, kot se jim pripisuje. "Muslimani v tej državi živimo in bomo v tej državi ostali. Nikamor ne bomo šli. Govorim seveda o muslimanih z Balkana. Spoštujemo zakone te države in v Sloveniji nimamo namena delati kakršnih koli problemov, še posebej ne v kakšnem ekstremnem smislu," je dejal Gutić, ki pa vendarle opozarja na nevarnost radikalizacije med muslimani, ki jo lahko povzroči imenovanje islamofoba na tako visok politični položaj.

Ob kritikah imenovanja je sicer treba poudariti, da, kolikor smo lahko izvedeli, to dejstvo ni posebej pomembna tema pogovorov oziroma izrecen vir skrbi med državljani islamske veroizpovedi, čeravno nekaterim povzroča nelagodje. Ljudje naj bi bili namreč bolj kot s spremljanjem kadrovskih potez premierja obremenjeni z vsakodnevnimi skrbmi, povezanimi z delom in preživljanjem.

Molk institucij
Za odziv na imenovanje Črnčeca smo prosili tudi nekatere institucije in urade, ki delujejo na področju verske svobode in človekovih pravic, a smo prejeli zgolj splošne odgovore. Izjava Črnčeca, da je islamska molitev v javnosti "napad na demokracijo in naše človekove pravice" ter "motenje javnega reda in miru", in njegova oznaka džamije za "vojašnico" sta v nasprotju z več členi Zakona o verski svobodi. Ta v 2. členu tako določa, da je "verska svoboda v zasebnem in javnem življenju nedotakljiva in zagotovljena" ter da obsega "svobodo izražanja verskega prepričanja" in "svobodo, da vsakdo, sam ali skupaj z drugimi, zasebno ali javno, izraža svojo vero v bogoslužju, pouku, praksi in verskih obredih ali drugače".

V 3. členu zakon še določa, da je "prepovedano vsakršno spodbujanje k verski diskriminaciji, razpihovanje verskega sovraštva in nestrpnosti" ter da je "prepovedana neposredna in posredna diskriminacija zaradi verskega prepričanja, izražanja ali uresničevanja tega prepričanja". V 26. členu zakon še pravi, da imajo Cerkve in druge verske skupnosti "pravico graditi in vzdrževati prostore in stavbe za bogoslužje, druge verske obrede ter za druga zbiranja in imajo pravico do prostega dostopa do njih".

Državni organ, ki deluje na področju verske svobode, je urad za verske skupnosti v okviru ministrstva za kulturo. Med drugim smo jih vprašali, ali so premierju izrazili morebitne pomisleke glede imenovanja Črnčeca, kako ocenjujejo morebitne učinke njegovega imenovanja na položaj in počutje muslimanov in muslimank v Sloveniji ter kako se odzivajo na izjave novega državnega sekretarja, ki so v nasprotju z določbami Zakona o verski svobodi. V odgovoru so zapisali, da "komentiranje kadrovskih odločitev predsednika Vlade Republike Slovenije ni v pristojnosti Ministrstva za kulturo, niti njegove organizacijske enote Urada za verske skupnosti", spomnili pa so, da ustava vsakomur zagotavlja enake človekove pravice in temeljne svoboščine.

Te zagotavlja tudi Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki je eden od pravnih okvirov za delo varuha človekovih pravic. V povezavi s Črnčečevimi izjavami sta še posebej relevantna 9. in 14. člen, ki zagotavljata svobodo mišljenja, vesti in vere ter prepoved diskriminacije. Na prošnjo za komentar Šarčeve poteze in odgovor na vprašanje, ali bodo svoje morebitne pomisleke prenesli premierju, so odgovorili, da "morajo osebe na vidnih in vodstvenih položajih vedno in povsod paziti na izražene besede. Med drugim jim je zaradi njihovega položaja v javnem in medijskem prostoru namenjeno več pozornosti kot drugim, njihove izjave pa imajo posledično večji vpliv in težo."

V splošnem odgovoru so še dodali, da "z izražanjem svojih stališč ni dopustno posegati v pravice drugih, jih žaliti in nadlegovati. Za svobodo izražanja je treba skrbeti, vendar ima tudi ta svoje meje. Posebej je treba skrbeti za etiko javne besede v odnosu do manjšin in ranljivih skupin, saj ni dopustna diskvalifikacija skupin in posameznikov na podlagi osebnih okoliščin, na katere nimajo vpliva (spol, etnična in jezikovna pripadnost, spolna usmerjenost, starost, invalidnost ...). Nedopustno je komuniciranje in ravnanje na način, ki spodkopava že doseženo raven človekovih pravic in temeljnih svoboščin".

"Negativno simbolno dejanje"
Govorili smo tudi z Nežo Kogovšek Šalamon, članico Sveta vlade za dialog o verski svobodi, ki je poudarila, da se ji zdijo sporne "kakršne koli izjave, ki napadajo druge posameznike na podlagi katere koli njihove osebne okoliščine, še zlasti tistih, ki so še posebej zaščitene po naši ustavi in mednarodnem pravu", pri čemer je "veroizpoved gotovo ena od teh okoliščin". Izjave Črnčeca so po njenih besedah "s tega vidika gotovo problem".

Kot je še opozorila sogovornica, predstavljajo muslimani v Sloveniji eno od treh največjih verskih skupnosti, "zato je še posebej pomembno, da je na to vprašanje ob imenovanju uslužbencev, ki ne smejo biti kompromitirani, pozoren tudi državni vrh". Odločitev Šarca za imenovanje Črnčeca, ki ga je označila za "negativno simbolno dejanje", lahko pri eni od verskih skupnosti po njenih besedah "vzbudi skrb oziroma pomislek, ali lahko njeni pripadniki takšnim voditeljem sploh zaupajo glede tega, kako bodo obravnavani".

Podobno misli tudi Fahir Gutić, ki meni, da imenovanje Črnčeca nakazuje prihodnji diskurz vlade in njeno delovanje v odnosu do narodnih manjšin, še posebej do muslimanov.

Naslednja seja Sveta vlade za dialog o verski svobodi bo nekoč jeseni, zato se do imenovanja Črnčeca še niso opredelili, je še pojasnila Neža Kogovšek Šalamon, ki pa je "skoraj prepričana, da bo verjetno katera od teh tematik, o katerih se danes pogovarjamo, prišla na dnevni red jesenske seje".

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
Hess
# 25.09.2018 ob 06:44
V svoji državi lahko imenujemo kogar koli kamorkoli, tako kot drugi drugod in muslimani pri sebi. Tudi nam mogoč ne paše, da je v neki muslimanski državi nekdo imenovan nekam, ki zagovarja, da morajo biti muslimanke zadekane, pa se nobeden ne ozira na naše mnenje.

Raje, kot da se oglašajo na to temo naj se raje kdo vpraša, zakaj muslimani rinejo v Evropo - zakaj ne gredo v Saudsko arabijo, Katar, Dubaj,..., kjer ne bodo imeli nobenih problemov z vero, oblačenjem,..., sam ne vidim nobenih problčemov, da se to začne takoj uresničevati.

Moja država - moja pravila!
Rotty
# 25.09.2018 ob 06:48
med muslimani razočaranje, nelagodje, molk

Najverjetneje se vam je zapisalo in ste hoteli napisati: Med Slovenci in ostalimi prebivalci Slovenije je občutiti razočaranje, nelagodje, molk, jok... ko migranti iz predvsem muslimanskih držav nemoteno prehajajo mejo brez dokumentov, brez pregleda in brez preverb ali gre med njimi za ISISove ljudi, ki bežijo v Evropo. Imenovanje Damirja Črnčeca daje tem ljudem vsaj malo upanja, za nujno potrebne spremembe na tem področju, vendar bo le čas povedal ali so bila ta pričakovanj upravičena.
GoodFella
# 25.09.2018 ob 06:57
Zakaj bi se zaradi Črnčeca odnos do muslimanov v Slo kaj spremenil? Je pač opozoril na to, da je množično priseljevanje migrantov iz arabskih držav in Afrike v Evropo nesprejemljivo. To je pa menda vsakemu jasno kot beli dan. On je le eden izmed tistih funkcionarjev, ki je to pripravljen javno izjaviti (resda z močnim besednjakom), medtem ko večina drugih molči, misli pa isto. Ti, ki pa zagovarjajo neomejeno Willkommen politiko, pa to počnejo večinoma po službeni dolžnosti (Mirovni inštitut, Mladina in razni levi novinarji in politiki), hkrati pa ne znajo ali nočejo doumeti razsežnosti migrantske problematike. Aja, pa muslimani niso narodna manjšina, so verska skupnost, se malo meša pojme.
ST11
# 25.09.2018 ob 06:48
Ko v stolpcu desno od besedila vidim, kdo se "usaja", vem da je Sarceva odlocitev za Slovenijo odlicna.
zadnja
# 25.09.2018 ob 06:55
Nekdo ki bo naredil red in nevladnikom in podobnim open borders aktivistom pač takoj rekel to kar jim gre. Pravilno.
zadnja
# 25.09.2018 ob 06:58
Sicer pa tudi meni ni vsec ko gledam vedno vec nikabov in podobnih zadev po ljubljanskih nakupovalnih centrih, tudi dzamija mi ni vsec... pa kaj ? To da v Sloveniji muslimanom njegovo imenovanje ni vsec je pa problem ?
sosman
# 25.09.2018 ob 06:43
Včasih moraš reči bobu bob, PC gor ali dol.
Joze Koder
# 25.09.2018 ob 07:06
Zaradi Črnčeca se nekateri sploh ne vznemirjajo, ampak MMC RTV misli, da bi se morali.

Jasno pa, da se vznemirjajo neki nevladniki, ki dejansko sodelujejo z migranti in jim nudijo vso podporo pri kršenju zakona - nelegalnem prehodu meje.
Rdeča zvezda
# 25.09.2018 ob 07:03
Kaj je namen tega članka na MMC-ju? Da se dviguje prah, da se neti sovraštvo, da se dela neka afera, in to po tem, ko nihče od prizadetih ni reagiral..... A je to res potrebno?
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 07:09
Muslimani v arabskih deželah imajo do ostalih verskih skupnosti toleranco, ki se ji reče NULA,ali nič.Ne razumem ljudi, ki bežijo od slabega življenja, hočejo pa s seboj prinesti in razvijati slabo življenje ? Če bodo nadaljevali z enakim življenjem kot v svoji domovini, zakaj potem hoditi drugam ? Ravno vera in način življenja so eden od vzrokov, da jim je potrebno bežati. Vsaka vera teži k temu, da osvaja čim več teritorija in ljudstva, ne glede na to, za katero vero gre.
abcabc
# 25.09.2018 ob 07:04
znan po svojih širše nestrpnih, homofobnih, rasističnih, konspiratornih, predvsem pa islamofobnih stališčih

Boris, si pripravljen to dokazati na sodišču? To so namreč težke obtožbe. Upam, da se tudi RTV tega zaveda.
Drncl
# 25.09.2018 ob 07:15
Pišete, kot da je Črnčec sam hudič in ga noben ne mara. Če bi naredili referendum, bi verjetno dobil veliko večinsko podporo...
Joze Koder
# 25.09.2018 ob 07:02
Črnčec v svojih tvitih mogoče pretirava in izbrane besede niso prave. Ampak nekatera statistična dejstva pa govorijo v prid njegovim trditvam.

Sploh če pogledamo statistiko terorističnih napadov v EU v zadnjem času.
STRIKE
# 25.09.2018 ob 07:14
Saj ni rekel nič čez slovenske državljane islamske vere!
silhuet
# 25.09.2018 ob 07:01
Eden in edini plus za Šarca !
Hess
# 25.09.2018 ob 07:20
Zakaj se kdo od muslimanov ne oglasi ko opaža, da se od Evropejk v neki muslimanski državi zahteva, da so pokrite, ker tako velevajo njihovi lokalni običaji in Evropejke to tudi spoštujejo (ali pa ne gredo tja), sami pa nič ne rečejo, ko zakrinkane muslimanke hodijo po Slovenoji in se požvižgajo na naše običaje.

Kako komentirajo ta nekorekten odnos - zakaj ne rečejo, da se s tem ne strinjajo in obsojajo? Kako lahko sploh kaj pričakujejo kaj z druge strani, če imajo takšna dvojna merila?

V članku se piše o apelu Gutića vezano na "pomiritev" muslimanov - kdo pa bo nas, državljane lastne države pomiril ko opažamo zakrinkanke, kako se sprehajajo po ulicah? Ko vidimo katere vere je večina terorističnih povzročiteljev?

Bi Gutić zmogel kakšen apel v drugo smer v smislu, da v Sloveniji ni običaj, da so ženske zakrinkane in da iz spoštovanja do avtohtonih prebivalcev poziva muslimanke, da se oblačijo krajevnim običajem primerno, kot se tudi Evropejke v Saudski arabiji? Je to možno??
STRIKE
# 25.09.2018 ob 07:16
Ne vem zakaj se nekateri muslimani v Sloveniji poosebljajo z muslimani iz bližnjega vzhoda!

Razen to, da verujete v isto zgodbo, nimate nič skupnega!
karambo
# 25.09.2018 ob 07:22
Muslimani v tej državi živimo in bomo v tej državi ostali. Nikamor ne bomo šli. Govorim seveda o muslimanih z Balkana. Spoštujemo zakone te države in v Sloveniji nimamo namena delati kakršnih koli problemov

Nemogoče se je strinjati z vsemi izjavami Črneca. Mislim, da ima malokdo težavo s slovenskimi muslimani. Primerjati njih in ilegalne priseljence se mi zdi žaljivo do prvih. Ampak tukaj gre za enako taktiko kot z enačenjem beguncev, ilegalnih prebežnikov, ekonomskih migrantov. Dati vse v en koš in posploševati izjave na celotno skupino. Nekaj, kar globalistične lutke, kot je Neža Šalamun in medijski aktivisti kot je Boris Vasev, že dobro obvladajo.

Ko novinar tekmuje v številu negativnih pridevnikov, ki ga na nekoga lepi, takrat vidiš, da nekaj ni tako, kot bi moglo biti. Ampak potem pogledaš avtorja in si oddahneš, da je vse tako kot mora biti. Propagandni stroj je naoljen in v dobrem stanju. Peščeni vihar ni daleč.
Coli
# 25.09.2018 ob 07:06
Je problem nekoga podrekat, če je javno mnenje močno na njegovi strani, kajne!?! Ob vseh kanonadah iz največjih kalibrov RTV, Delo, Dnevnik, Siol...pa se mnenje še ne pramakne... To ni problem trenutka, oz. enega sidra, to je problem večletnega nezadovoljstva, laganja in nate__vanja. Rezistenca je tu! Tipični dokaz trditve: 'You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time!'
Nikolaj
# 25.09.2018 ob 07:28
Damir Črnčec je oseba, ki je med prvimi jasno in neposredno brez ovinkarjenja opozorila, da bodo pretirane migracije, še zlasti tiste iz muslimanskega sveta povzročile v Sloveniji in v Evropi kulturni konflikt in nasilje.

Ali preprosto povedano: Islamski radikalni islamizem lahko Evropejce (ki so avtohtoni na ozemlju Evrope) pahne v položaj Indijancev v Ameriki. In to dejstvo spoznanja je v posameznih državah Evrope že prisotno, še zlasti v Italiji, Avstriji in državah Višegrajske skupine.

In čim več bo migracij, več bo desničarjev, ki v povečani migraciji vidijo nevarnost izgube lastne identitete.

Oseb kot je Damir Črnčeč bo v Evropi vedno več; gre namreč za dejanja samoobrambe pred invazijo tujerodnih rastlin.
miranpohar138
# 25.09.2018 ob 07:18
Jaz vedno pravim, da komur ni všeč tu, pa naj gre na svoje. In to velja za kogar . Povsod na svetu se najdejo mesta, kjer se bo nekdo počutil dobro v skladu z svojimi navadami,vrednotami itd, itd. Meni so naše navade in vrednote všeč in tako naj tudi ostane. Ne glede na razno razne deklaracije!
paver
# 25.09.2018 ob 07:34
Naši muslimani so tiho ker vedo kaj se dogaja v Bosni, kjer oblast počasi prevzemajo džihadisti. Naši muslimani so pametni in so se dobro prilagodili v Sloveniji. Drugo so ti ki prihajajo v Evropo, ker so jim wilkomarji povedali,da jih v EU čakata mleko in med.
ZETAC
# 25.09.2018 ob 07:27
Novinar, namesto Neže, te Soroseve plačanke, daj raje povpašaj za mnenje kakšnega Slovenca ali Slovenke z veliko začetnico. Sem prepričan, da nima velika večina Slovencev prav nič proti muslimanom, ki so se integrirali v naše okolje in živijo po osnovnih evropskih civilizacijskih normah.
Cervantes
# 25.09.2018 ob 06:42
Škoda, Crni ne sme več tvitat.
It was fun!
KdoJeDarthVader
# 25.09.2018 ob 07:18
Na vsak način želijo ukiniti svobodo govora, resnice in dejstev. Vse hočejo označiti kot sovražni govor, nestrpnost itd. Pa pravijo, da je bilo v SFRJ hudo …
NGO funkcionarji pa polnijo žepe LOL
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 07:38
""Muslimani v tej državi živimo in bomo v tej državi ostali. Nikamor ne bomo šli. Govorim seveda o muslimanih z Balkana. Spoštujemo zakone te države in v Sloveniji nimamo namena delati kakršnih koli problemov, še posebej ne v kakšnem ekstremnem smislu,""

Ko govorimo o migrantski krizi in islamizaciji Evrope, je treba nujno ločit dvoje. Eno so muslimani iz Balkana, ki so bili z nami v skupni državi. (predvsem BIH, pa tudi Albanci). Povsem druga zgodba so pa muslimani iz arabskega sveta, azije in afrike.

" je dejal Gutić, ki pa vendarle opozarja na nevarnost radikalizacije med muslimani, ki jo lahko povzroči imenovanje islamofoba na tako visok politični položaj.""

Tole me pa malce preseneča. Zakaj bi nek bosanski musliman čutil potrebo po radikalizaciji zarad Črnčeca? A če bi NSi zmagal na volitvah, bi moral jaz ateist čutit potrebo po radikalizaciji?
Nikolaj
# 25.09.2018 ob 07:48
Povsem logično je, da se oseba, ki se preseli v Slovenijo prilagodi običajem in vrednotam, ki vladajo na območju Slovenije in da se nauči slovenski jezik. Od priseljenca se pričakuje, da bo vzoren državljan, ki bo spoštoval pravni red Slovenije. V Evropi pa se več kot očitno dogaja, da se priseljenci iz islamskih dežel podrejajo šeriatskemu pravu.

Takim priseljencem se mora plačati enosmerna letalska karta v njihovo deželo iz katere so prišli, saj od takih oseb ni mogoče pričakovati lojalnosti do nove domovine.

Nemalokrat je tudi zaslediti, da je Damir Črnčec rasist. Resnica je ravno nasprotna. Dejanja D. Črnčeca so dejanja samoobrambe pred šeriatskim pravom, šeriatsko pravo pa vsebuje močne elemente rasizma. To je resnica.
Churchill W.
# 25.09.2018 ob 08:06
Boris Vasev
Zadnjič sem vas izzval, da spišete kolumno o nestrpnosti in širjenju sovraštva nekaterih poslancev Levice, ki podjetnikom grozijo z bajoneti, prebivalcem Slovenije pa z razlastitvijo. Tu ni govora samo o razpihovanja sovraštva do drugačnih temveč tudi poziv k rušenju ustavnega reda RS. V Ustavi piše da imamo pravico do zasebne lastnine.

Boris Vasev
Danes vas izzivam, da mnenje o imenovanju dr. Črnčeca pri ljudeh, ki živojo ob meji med HRV in kjer ilegalni migranti dnevno prečkajo mejo.

Saj veste-novinar ne sme biti pristranski. Poroča uravnoteženo.

....potem pa sem se zbudil in rekel:”Nore sanje!”
Bivši uporabnik
# 25.09.2018 ob 07:34
Jao kam smo prišli. Človek nekaj pove, tako kot je, na način, ki gre nekaterim v nos, in ga že napadajo iz vseh strani. A se je tako težko sprijazniti, da imamo ljudje različne poglede na svet.
brain2k
# 25.09.2018 ob 07:46
Zanima me, v katerem delu se novinar ne strinja s Črnčcem?
Meni se zdi da je Črnčec povedal resnico, naj zveni še tako "politično nekorektno", še vedno je resnica. Očitno je Črnčec dobro preučil aktualni problem glede nezakonitih migracij, zato je bila Šarčeva odločitev glede njegovega imenovanja - PRAVILNA.
Churchill W.
# 25.09.2018 ob 08:12
Tale članek je neumnost brez primere!

Slovenci že od nekdaj sobivamo z muslimani. Biti Bosanc in musliman, ni bil nikoli problem, niti niso bili nikoli preganjani. Vedno so imeli pravico do svobodne izbire vere. Ne vem česa se bojijo, ker jim nihče nič noče!
Razen če podpirajo kršenje zakonodaje - ilegalni prestopi meje, vključevanje vere v državno ureditev (vera in država sta po Ustavi RS ločeni) oz. imajo druge interese, ki bodo ogrozili oz. poslabšali varnostno situacijo v RS.
Althusius
# 25.09.2018 ob 08:08
Pa čigava je to država, od Slovencev a od muslimanov? Zakaj pa je mnenje muslimanov tako pomembno, da ga ob 6.39 servirajo na prvi strani? Črnčec ima pač svoja zasebna mnenja kot jih ima, ima pravico do njih. Če bo javno opletal z njimi bo letel, kar je tudi prav. In za vsakega povprečno inteligentega se zgodba tu konča. In potem se desnici očita, da seje strah. Halo?!?!? Pa kdo že 2 tedna vlači to obrobno zgodbo na plano in dela iz nje cirkus? In straši ljudi, da to nepomembno imenovanje pomeni nevemkaj?
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 07:40
"Cudno, da se Damir se ni preimenoval, ker njegovo ime izvira ravno od koder noce priseljencev.

Da ni njegova familija kje od dol pa so si poslovenili priimek."

In kje Črnčec problematizira gastarbeiterje iz Hrvaške, Bosne itd? Problematizira se ilegalne migrante, ki pa so pretežno iz arabsko muslimanskega sveta.
Titomir
# 25.09.2018 ob 07:24
Najboljsa poteza Marjana Sarca. Ce temu nasprotujejo nevladniki in B.V je to dobra stvar.
Janček
# 25.09.2018 ob 08:15
G. Boris Vasev, mene pa zanima, če je naša policija že ukrepala proti osebam, ki napeljujejo, spodbujajo in pomagajo migrantom pri nelegalih prehodih naše državne meje?
renti
# 25.09.2018 ob 07:39
Kaj bi p kristjani lahko rekli ko so v vladi SD in Levica. razočaranje, nelagodje, molh. Novinarji še o tem apišite članek. ali so Muslima bolj pomembni del družbe kot kristjani?
amigo
# 25.09.2018 ob 07:21
Svobodo veroizpovedi, ki ji Črnčec v primeru muslimanov nasprotuje, v Sloveniji zagotavljajo zakonodaja, ustava in mednarodne konvencije.

Zapomnite si že enkrat. Islam je vera, ki ima v načrtu, širjenje in zavzemanje novih teritorijev, teroriziranje domačinov s srednjeveškim načinom oblačenja in zatiranje žensk. Tega pa ustava in zakoni zanesljivo ne dovoljujejo. Je tudi obredno obrezovanje žensk človekova pravica? Ženske, ki nosijo nikab in burke dobivajo denar.
ajvard1
# 25.09.2018 ob 08:10
kakšno nelagodje smo čutili premnogi Slovenci, ko je bil v prejšnji vladi udbovec Isajlovic postavljen za sekratarja na ministrstvu za finance.

takrat rtv ni našel novinarja, ki bi napisal tovrstni članek.
davide
# 25.09.2018 ob 07:42
Že po prvem odstavku se vidi da tole spada na nek osebni blog, ne pa na naslovnico državnega medija.
sandi4
# 25.09.2018 ob 07:58
Kaj vi pišete proti nam,ki vas plačijemo,pa tega ni nikjer v svetu?Kaj ne vidite,da so vsi za Črnčeca,vi pa kot po navadi mešate d..k samo,da čimbolj smrdi.
zadnja
# 25.09.2018 ob 08:03
Kot je še opozorila sogovornica, predstavljajo muslimani v Sloveniji eno od treh največjih verskih skupnosti, "zato je še posebej pomembno, da je na to vprašanje ob imenovanju uslužbencev, ki ne smejo biti kompromitirani, pozoren tudi državni vrh".

No ja sklicevati se na vero in celo ostalim vsiljevati spoštovanje do islama je rahlo neokusno - pri oddaji zapisi iz močvirja (val 202) so nazadnje celo oddajo govorili zgolj in samo o pedofiliji rkc in da slovenija na to ni imuna. Vera me sicer ne obremenjuje a se mi zdi skrajno neprimerno od državnih medijskih hiš, da po eni strani zelo neokusno in zbadljivo napadajo vernike in vero, ki je na tem ozemlju že skozi celotno zgodovino po drugi strani pa nam govorijo, da moramo islam, muslimane in njihove običaja spoštovati ? Res narobe svet. Jok brate. Katedrale pač naj bodo, so bile tu pred nami, islam in z njim povezani običaji/objekti ne hvala. Tega tu nikoli ni bilo. Ne vidim razloga, da bi morali sedaj to pozdravljati.
pohorjezeleno
# 25.09.2018 ob 08:28
Po komentarjih sodeč, je še upanje za zdravo pamet. Večina se zaveda islamizacije evrope in jo hoče preprečiti. Nikoli ne bom razumel teh aktivistov in ultra levičarjev, da tako podpirajo islam, ki je 600 let za krščanstvom, torej nekje v srednjem veku. A ta isti levičarji imajo toliko negativnega povedati o ljudeh, ki hodijo ob nedeljah k maši.
PolnKontejner
# 25.09.2018 ob 07:54
Bliža se čas, ko bodo na Kongresnem trgu in Prešercu dnevno izvajali molitve na tepihih. Mesečnik, Neža Kogovšek Šalamon in podobni jim bodo pa verjetno še vodo v plastenkah nosili.
krumpek
# 25.09.2018 ob 07:24
Popis prebivalstva iz leta 2002 kaže, da živi v Sloveniji okoli 50.000 muslimanov in muslimank

V 16-ih letih se je ta cifra najmanj podvojila.
xes
# 25.09.2018 ob 08:42
Neža Kogovšek Šalamon, članica Sveta vlade za verski dialog, sicer pa direktorica Mirovnega inštituta..

A se samo meni zdi sporno, da nevladniki sedijo na stolčih v organih sveta vlade?? Kaj zdaj, ste vladniki ali nevladniki?! In če ste nevladniki zakaj se vpletate v delo vlade??!! Zakaj vladno politiko krojijo razni mirovni inštituti in podobna sra_ja na katere volilci nimamo prav nobenega vpliva, vpliv pa imajo razne lobistične organizacije (soroš?). To se mora končati!
Binder Dandet
# 25.09.2018 ob 08:24
Mene moti, da mirovniki in družba v isti koš mečejo bosanske muslimane in muslimanske ilegalne migrante. A res ne vidijo, da se s tem dela škoda sožitju, ki v Sloveniji vlada? Seveda so ljudje, ki imajo težave z Bosanci, ampak večina nima. Ko smo bili otroci, do konca OŠ sploh nismo vedeli, kdo je kakšne vere. Šele v 7. razredu je prišlo do izraza, da so eni imeli birmo, drugi pa so brali koran. Danes delam s sosedom, ki je bosanski musliman (ni ravno veren, čeprav pogreb sina, s katerim sem se družil kot otrok, je bil zeleno obarvan). Pa kaj? Nehajte delat s štalo, da bodo ljudje, ki nimajo vsakodnevnega stika z njimi, mislili, da je to ista kategorija ljudi. Bosanski muslimani (še albanski) so nam kulturno blizu, arabski in afriški pač ne. Ni vse vera, velik del je kultura.
obelix complicus
# 25.09.2018 ob 08:21
Sedaj pa ... čisto resno ... ob vseh teh napadih po evropskih mestih, kjer so udeleženi nelegalni imigranti, v luči dejstva, da so v BiH pri njih odkrili orožje ... ... ... kaj naj si človek misli drugega, kot da gre za organizirano invazijo na Evropo. Mogoče Črnčec tega ne zna ravno uglajeno artikulirati ... pove pa samo to, kar si o tej temi intimno misli 80%+ evropskega prebivalstva. Oziroma, čedalje manj intimno. Hoteli ali ne, 'willkomen' politika pelje celo Evropo v tirnice, ki jih ob oblikovanju EU nismo hoteli. Države se druga za drugo zapirajo, Šengen ugaša, ljudje pa so vedno bolj ziritirani.
Očitno postajajo muslimanski prebivalci, ki z nami sobivajo že desetletja kolateralna škoda tega dogajanja in ravno njim ta nora politika najbolj škoduje.
Lahko se skrivamo za nekim človekoljubjem, 'dosežki demokracije' ... ... ampak dejstva so takšna.
Človek ima v svojem bistvu vsajeno obrambo svoje družine in svojih bližnjih, naroda če hočete, pred vsiljivci. Zaradi tega obrambnega in samoohranitvenega nagona smo se nenazadnje stoletja obdržali tudi Slovenci. Sploh pa se na tak način netijo nemiri in vojne.
Bojim se, da je ravno to namen teh 'načrtovalcev' navala Afričanov na Evropo. Združena in močna Evropa ogroža nebrzdano prevlado svetovnih hegemonov, ne glede na to kako se ti imenujejo. In ja .. Soros je samo eden teh najbolj izpostavljenih podivjanih bogatunov, ki jim močan in razvit evropski srednji razred ni v interesu.
Teorija zarote? Pred petimi leti bi temu tudi sam potrdil in le zamahnil z roko. Dejstva pa govorijo drugače.
Pa lep dan želim.
anny22
# 25.09.2018 ob 07:56
Čez kako leto bo morda nekdo od funkcionarjev za drhal imenoval vas

Em, drhal je zelo nežno poimenovanje. Trenutno nas poimenujejo s hujšimi vzdevki, ki se končajo na -ist.
tomo10
# 25.09.2018 ob 07:55
Me izjemno vznemirja, če se slučajno kakšen musliman pri nas nelagodno počuti. Skrajno sem zaskrbljen!
Kaj je bil pravzaprav namen tega članka?
jst28
# 25.09.2018 ob 08:18
Kakšen razlog je za takšen medijski pritisk s strani MMC na Šarca.? Zakaj nebi raje pisali o drugih bolj pomembnih in za Slovenijo bolj perečih temah....
Kazalo