Bo trojici sledil izstop še kakšnega člana SLS-a? Foto: BoBo
Bo trojici sledil izstop še kakšnega člana SLS-a? Foto: BoBo

Izključitvi so v nekaj urah sledile napovedi izstopov, pišeta Delo in Dnevnik. Medtem ko sedanji predsednik stranke Marko Zidanšek izključitev vidi kot priložnost za prenovo na desnici, Marjan Podobnik in njegovi podporniki pa kot začetek konca SLS-a, navaja Dnevnik. Janez Podobnik je bratovo izključitev označil tudi kot nedostojno, saj gre za nekdanjega predsednika stranke in enega izmed začetnikov modernega SLS-a.

Izključitev Marjana Podobnika je predlagal izvršilni odbor stranke, zaradi domnevnih kršitev strankinega statuta in kodeksa etičnega ravnanja. Kršil naj bi člene, ki govorijo o "obrekovanju najvidnejših predstavnikov SLS-a v medijih, nespoštovanju in kršenju sklepov najvišjih organov SLS-a in vplivu javnih nastopov članov na ugled stranke v javnosti".

Paktiranje z Janšo ga je stalo članstva
V stranki so izpostavili pisanje Dela, da naj bi se Podobnik s predsednikom SDS-a Janezom Janšo v zakulisju usklajeval pred volitvami v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) ter ga prosil za pomoč pri prevzemu KGZS-ja za povečanje možnosti zmage Demosa 2.0 na prihodnjih parlamentarnih volitvah.

O njegovi izločitvi je na začetku avgusta najprej odločal občinski odbor SLS-a v Velikih Laščah kot pristojni odbor, saj je Podobnik tam član, ki se za izključitev ni odločil. Izvršilni odbor SLS-a se je zato pritožil na razsodišče SLS-a, ki je s štirimi glasovi za ter enim proti sklenili ugoditi pritožbi. Odločitev razsodišča je dokončna.

Marjan Podobnik je SLS vodil od leta 1992 do neuspešne združitve stranke s SKD-jem leta 2000.