Ljubljanski protesti so minili povsem mirno, zato tudi policija ni imela veliko dela. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski protesti so minili povsem mirno, zato tudi policija ni imela veliko dela. Foto: MMC RTV SLO

Policisti so tako na podlagi zakona o policiji začasno pridržali 10 kršiteljev in eno osebo po določilih zakona o kazenskem postopku zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Najpogostejše kršitve so bile po navedbah policije nedostojno vedenje na javnem kraju, neupoštevanje odredbe policistov, dve kršitvi sta bili povezani z uporabo pirotehnike, obravnavali pa so tudi en primer kršitve, povezane s prepovedanimi drogami. Deset pridržanih je bilo že izpuščenih, prav tako med protesti ni bil nihče poškodovan.

"Policija v zvezi z včerajšnjimi protesti tudi preverja posamezne primere izjav in zapisov v smislu obstoja sumov kaznivih dejanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti," so še zapisali.
V odgovoru, kaj točno v zvezi s tem preiskujejo, so nam na PU-ju Ljubljana odgovoriili: "Policija je prejela prijave posameznikov in tudi sama zaznala posamezne primere, katere bo v nadaljevanju proučila, ali obstajajo znaki uradno pregonljivih kaznivih dejanj in se glede tega tudi posvetovala z državnim tozilstvom. Policija je dolžna preveriti naznanila, informacije ... glede sumov kaznivih dejanj in o vseh ugotovitvah obveščati pristojna tožilstva, ki so edina pristojna o odločanju glede dokazov. Postopki potekajo na podlagi Zakona o kazenskem postopku."