Številni prebežniki se iz Madžarske odpravijo kar peš, po avtocesti. Foto: Reuters
Številni prebežniki se iz Madžarske odpravijo kar peš, po avtocesti. Foto: Reuters
false
V organizaciji Amnesty International opozarjajo, da Slovenija ne sme vračati beguncev v državo, kjer bi bili ogroženi ali v nevarnosti, da bi se z njimi ravnalo nečloveško in ponižujoče. Foto: BoBo
false
Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je dejal, da srednje- in dolgoročno Evropa ne more privoliti v to, da je zatočišče za begunce. Foto: BoBo
V bližini Lendave zajeli 14 Sircev

Kot so sporočili z murskosoboške policijske uprave, so bili policisti policijske postaje Lendava ob 4. uri zjutraj obveščeni, da po avtocesti hodi več ljudi. Ob takojšnji intervenciji so v Dolnjem Lakošu izsledili in prijeli osem ljudi, pozneje pa še šest. Vsi tujci so državljani Sirije in so stari od 23 do 40 let. Odpeljali so jih na policijsko postajo Lendava, kjer so jih ustrezno oskrbeli in jim priskrbeli hrano in pijačo.

Kot so državljani Sirije povedali, so okoli 3. ure zjutraj prestopili državno mejo, namenjeni pa so bili v Avstrijo in Nemčijo. Ker so mejo prestopili nezakonito, jih bodo obravnavali po zakonu o tujcih ter jih vrnili na Madžarsko. Do takrat bodo nastanjeni v centru za tujce v Postojni.

Amnesty International proti deportacijam
V organizaciji Amnesty International so se odzvali na namero oblasti, da bi 14 sirskih državljanov vrnili na Madžarsko. Kot opozarjajo, bi Slovenija s tem kršila mednarodno prepoved vračanja in njihove človekove pravice.

Na Madžarskem namreč begunci nimajo ustreznega dostopa do postopka mednarodne zaščite, v sprejemnih centrih pa jih čakajo slabe razmere, opozarjajo v organizaciji Amnesty International.

V organizaciji za zaščito človekovih pravic so spomnili na načelo prepovedi vračanja, po katerem država begunca ali prosilca za azil ne sme izgnati oziroma prisilno vrniti v državo, kjer je njegovo življenje ali svoboda ogrožena zaradi njegove rase, vere, državljanstva, pripadnosti določeni družbeni skupini ali določenega političnega prepričanja.

Prav tako se begunca ne sme vrniti v državo, v kateri bi bil v nevarnosti nečloveškega in ponižujočega ravnanja ali če gre za državo s sistemsko pomanjkljivim azilnim sistemom. Država prav tako ne sme vračati v sicer varno državo, če bi bil posameznik v nevarnosti nadaljnjega vračanja v državo, ki ni varna država.

Prihod Sircev še ne nakazuje večjega migracijskega toka
S policije so še sporočili, da policisti v povezavi z omenjeno problematiko izvajajo poostren nadzor in druge operativne ukrepe ter bodo tako tudi nadaljevali. Dodali so, da omenjeni primer potrjuje, da so policijske dejavnosti primerne in utemeljene, samo prijetje pa za zdaj ne nakazuje večjega migracijskega toka prek Slovenije.

Židan: Vsi organi se pripravljajo, kot morajo
Podpredsednik vlade in predsednik SD-ja Dejan Židan je po seji vlade, na kateri je zaupno razpravljala o begunski problematiki, dejal, da o kvotah niso razpravljali, da se pa številke ves čas spreminjajo. Številke in sklepi na to temo so sicer zaupni, zato jih Židan ni predstavil.

Je pa Židan zagotovil, da bo Slovenija tudi pri beguncih sledila načelu solidarnosti, sorazmerne med državami. Kot je dejal, se vsi organi pripravljajo tako, kot se morajo. Ob tem je dodal, da Evropa "dolgoročno oziroma srednjeročno preprosto ne more privoliti v to, da je zatočišče za begunce, pač pa mora pomagati reševati krize tam, kjer so".

O beguncih je razpravljala tudi koalicija. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je ocenil, da je država zelo dobro pripravljena. Po njegovem mnenju je zdaj ključno, kako bodo zadeve reševali, denar pa pri ljudeh ne sme biti težava.

Slovenija naj bi sprejela 1.126 beguncev
Evropska komisija je v sredo predlagala premestitev še 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske po drugih članicah EU-ja. Skupaj tako komisija predlaga premestitev 160.000 ljudi.

Za Slovenijo komisija predlaga premestitev 82 oseb iz Italije, 265 iz Grčije in 284 iz Madžarske, torej skupaj 631 oseb. Ob upoštevanju majskega predloga naj bi Slovenija sprejela 1.126 oseb.

V bližini Lendave zajeli 14 Sircev