Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec obžaluje, da se je vlada odločila počakati na poročilo ministrstva za finance glede dogajanja na DUTB-ju. Foto: BoBo
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec obžaluje, da se je vlada odločila počakati na poročilo ministrstva za finance glede dogajanja na DUTB-ju. Foto: BoBo

Po seji sveta stranke je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dejal, da je razkritje posnetkov, na katerih predsednik upravnega odbora DUTB-ja Marko Simoneti razmišlja, kako bi obšel t. i. Lahovnikov zakon, razburil nekatere člane sveta stranke. V DeSUS-u menijo, da takšen človek ne more biti deležen zaupanja, ki je potrebno za opravljanje take funkcije.

Erjavec obžaluje odločitev vlade, da bo počakala 14 dni na poročilo ministrstva za finance glede DUTB-ja. Po mnenju Erjavca je že sam posnetek dovolj zgovoren, da bi moral Simoneti odstopiti sam. "Če tega ne bo storil, bodo ministri DeSUS-a na vladi, ki ima vlogo skupščine DUTB-ja, zahtevali njegovo razrešitev," je dodal.

Degradacija in sklepanje pogodb s hčerinskimi družbami
Kot je znano, so pretekli teden na portalu Pod črto objavili posnetke nekaterih sej upravnega odbora DUTB-ja, ki kažejo, da se je upravni odbor načrtno skušal izogniti določilom Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih. Na DUTB-ju so tako vodilne degradirali po nazivu, čeprav so opravljali naloge uprave, na položaj za katerega določila Lahovnikovega zakona ne veljajo.

Simoneti je na enem izmed sestankov predlagal, da se menedžerji zaposlijo v DUTB-ju in se jim da 20 tisoč evrov mesečne plače, obenem pa isti človek sklene še 10 tisoč evrov vredno pogodbo z drugim podjetjem v lasti DUTB-ja. Tako naj bi do višje plače prek pogodbe z žirovsko Alpino prišel tudi Finec Janne Harjunpää, ki je bil pred časom zaposlen na DUTB-ju.

Simoneti, ki se je pisno odzval na dogajanje, posamičnih citatov z zaprtih sej upravnega odbora ni zanikal. Je pa pojasnil, da so se stari in novi člani upravnega odbora strinjali, da so omejitve Lahovnikovega zakona resna težava za pridobivanje ustreznih menedžerjev za prestrukturiranje prezadolženih podjetij. Na to so s predlogi po njegovih besedah večkrat opozorili tudi vlado.