Na Darsu so prepričani, da je velika večina kršilcev že pred vstopom v državo seznanjena, da je za vožnjo po slovenskih avtocestah obvezna vinjeta. Foto: BoBo
Na Darsu so prepričani, da je velika večina kršilcev že pred vstopom v državo seznanjena, da je za vožnjo po slovenskih avtocestah obvezna vinjeta. Foto: BoBo

V Družbi za avtoceste RS so postregli tudi z natančnimi podatki o številu kršilcev glede na pripadnost posamezni državi - največ plačilnih nalogov je bilo do 1. avgusta izdanih voznikom z italijanskim državljanstvom (2.408), sledijo pa vozniki z romunskim (2.358) in nemškim državljanstvom (1.837).

Na četrtem mestu smo Slovenci, ki smo dobili 1.320 plačilnih nalogov, sledijo pa Avstrijci (1.054), Hrvati (920), Francozi (791), Bolgari (749), Švicarji (645), Turki (634), državljani BiH-a (613), Poljaki (605), Nizozemci (596), Srbi (595), Madžari (516) in Čehi (503).

Na avtocesto "po pomoti"
Na Darsu so prepričani, da je velika večina kršilcev že pred vstopom v državo seznanjena, da je za vožnjo po slovenskih avtocestah obvezna vinjeta. "Nekateri preprosto tvegajo in se na avtocesto podajo s staro, neveljavno vinjeto ali brez nje, obstajajo pa tudi vozniki, ki vozijo na cilj po vzporedni glavni cesti, nato pa 'po pomoti' zaidejo na avtocesto," so zapisali.

"Najpogostejši izgovori so, da niso vedeli, da je vinjeta obvezna, da je niso nikjer mogli kupiti in podobno," pravijo na Darsu. V tem primeru cestninski nadzorniki kršilcem med drugim pokažejo tudi fotografije obvestilnih tabel o obvezni uporabi vinjet ter sezname prodajnih mest in njihovih odpiralnih časov.