Bodo kazni prejemali tudi slovenski ribiči? Foto: BoBo
Bodo kazni prejemali tudi slovenski ribiči? Foto: BoBo
Hrvaški ribiči
Hrvaška vlada je ribičem zagotovila, da lahko še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu. Foto: Radio Koper
Hrvati napovedali kazni za slovenske ribiče

S hrvaškega notranjega ministrstva so sporočili, da so slovenski ribiči v Piranskem zalivu v 235 primerih kršili meddržavno mejno črto, med njimi pa je osem slovenskih ribičev, ki so najpogosteje šli čez mejno črto in lovili na hrvaški strani zaliva. Napovedali so, da bodo zaradi prekrškov na domače naslove osmih ribičev poslali plačilne naloge.

Po navedbah ministrstva imajo policisti dokumentiran vsak prekršek slovenskih ribičev, pri čemer je osem ribičev po navedbah ministrstva kršilo tako hrvaški zakon o nadzoru državne meje kot tudi zakon Evropske unije o schengenski meji in uredbo EU-ja o ribištvu.

V skladu z uredbo o ribištvu EU-ja so zahtevali tudi podatek za sprožitev postopkov glede ribarjenja. Če slovenski ribiči kazni ne bodo plačali, ima lahko pravnomočni postopek za posledico tudi izvajanje posebnih ukrepov, vključno s postopki hrvaške policije do toženih strank pri prehodu državne meje, so še zapisali.

Hrvaški ribiči se ne obremenjujejo zaradi kazni
Predsednik ceha hrvaških ribičev v istrski županiji Robert Momić je povedal, da hrvaški ribiči zaradi nedovoljenega prečkanja meje še niso prejeli nobenih kazni iz Slovenije, potem ko je slovenska policija sporočila, da je odposlala prvih 14 plačilnih nalogov, hrvaški diplomati pa pozivajo k nadaljevanju dialoga.

Momić je poudaril, da bodo hrvaški ribiči morebitne kazni v skladu z dogovorom s hrvaškim kmetijskim ministrom Tomislavom Tolušićem preposlali istrski policiji, ki je pristojna za mejo, in tako bodo postale skrb hrvaških institucij. Dodal je, da so se tako na sestanku v Zagrebu na začetku leta kot na tistem pred nekaj dnevi v Bašaniji s Tolušičem dogovorili o načinu ravnanja. Spomnil je, da so ribiči obakrat dobili zagotovilo pristojnega ministrstva, da imajo pravico loviti na istem območju kot leta doslej.

Hrvaška stran znova poziva k dialogu
Hrvaško zunanje ministrstvo je sicer na slovensko veleposlaništvo v Zagrebu naslovilo noto, v kateri izražajo "globoko nezadovoljstvo in protest" glede napovedanega pošiljanja kazni hrvaškim ribičem. Kot so napovedali, bo Hrvaška zaradi slovenskih poskusov "izvajanja kompromitirane in za Hrvaško nesprejemljive arbitražne odločbe prisiljena odgovoriti na enak način", da bi tako zaščitila svoje ozemlje.

"Menimo, da slovenska napoved predstavlja ravnanje, ki ni v duhu dobrososedskega sodelovanja in evropskih vrednot in s katerim se v reševanje odprtega vprašanja meje poskuša vmešati državljane in ribiče, ki živijo in delajo ob tej meji," poudarjajo na zunanjem ministrstvu in slovensko stran ponovno pozivajo k nadaljevanju dialoga o odprtih vprašanjih glede meje.

Slovenska policija bo izdajala kazni
Slovenska policija je v petek objavila, da je odposlala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem za kršitve na morju. Na začetku prihodnjega tedna pa bo na podoben način nadaljevala izvajanje zakonodaje ob kršitvah, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje, je zapisala na spletni strani.

Policija te postopke vodi v skladu z določili zakona o prekrških. V izpostavljenih primerih gre za prekrške z mednarodnim elementom, saj so kršilci tuji državljani. V teh primerih za prekrškovni postopek veljajo posebne procesne določbe zakona, ki jih je policija v okviru procesnega in materialnega vodenja postopkov o prekrških dolžna spoštovati, so navedli.

Na policiji obenem opominjajo, da se kršilcu, ki ne poravna globe, lahko tudi zavrne vstop v Slovenijo.

Hrvati napovedali kazni za slovenske ribiče