SLS bankrota države ne bo čakal križem rok, obljublja Bogovič. Foto: BoBo
SLS bankrota države ne bo čakal križem rok, obljublja Bogovič. Foto: BoBo

Če bomo šli naprej, je pred nami neizogibno "druga republika". Če bomo šli nazaj, pa "socialistična republika". Ali če hočete v e-jeziku: Slovenija 2.0 ali Slovenija -1.0.

Janez Janša na spletni strani SDS-a o razlikah glede prihodnjega razvoja
Janez Janša predsednik SDS-a
''Dejstvo, da so teren za tehnično vlado poslali testirat ravno SLS, ne bi smelo presenetiti nikogar več", še posebej, ker je SLS predlagal tudi konec odpiranja ideoloških tem, je na spletni strani SDS-a zapisal Janša. Foto: BoBo

Predsednik SLS-a Franc Bogovič ta odziv strank interpretira kot njihovo nerazumevanje globine krize, v kateri je Slovenija. "Če zatiskanje oči pred realnostjo s strani koalicijskih strank še ni tako presenetljivo, preseneča brezbrižnost nekaterih v opoziciji, ki očitno že pristajajo na prihod t. i. trojke in njene tehnične vlade. Vse ostale parlamentarne stranke očitno menijo, da je v državi vse v redu," je zapisal Bogovič.

Bogovič je še navedel, da stranka bankrota države ne bo čakala križem rok, saj so nujne konkretne rešitve. V PS-ju so sporočili, da s SLS-om delijo "zaskrbljenost zaradi negativnih gospodarskih gibanj", a se ne morejo strinjati, da se na področju strukturnih reform in ukrepov ni zgodilo nič oziroma da jih vlada ne bo sposobna izpeljati.

Ob tem je vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer Bogoviču odgovoril, da trenutna situacija "od vseh nas zahteva, da energijo usmerimo v reševanje naše države ter si prizadevamo za politično stabilnost, ne pa ustvarjanje političnega nemira".

Janša: Vlada je marionetna
Predsednik SDS-a Janez Janša pa je na spletni strani stranke zapisal, da potekajo priprave "politični manever s tehnično vlado". "Dejstvo, da so teren za tehnično vlado poslali testirat ravno SLS, ne bi smelo presenetiti nikogar več", še posebej, ker je SLS predlagal tudi konec odpiranja ideoloških tem, navajajo v SDS-u.

Kot je še zapisal Janša, je bojazen pred prihodom trojke "po katastrofalnem polletju vladanja marionetne vlade" vsak dan večja. "Na njen prihod se tudi strici iz ozadja kljub tresočim rokam skušajo čim bolje pripraviti," je navedel.

"Iz krize bi bili že 2011, če bi poslušali SDS"
V istem zapisu je Janša še zapisal, da je danes "popolnoma jasno, da bi bila Slovenija iz krize najkasneje leta 2011, če bi spomladi leta 2009 predlog SDS-a (o "drugi republiki", op. a.) vzeli resno in se posvetili poglobljeni razpravi o potrebnih ustavnih spremembah ter našli soglasje vsaj o nekaterih ključnih".

Tonin: Možnosti za tehnično vlado ni
Vodja poslancev NSi-ja Matej Tonin za torkov sestanek ne vidi razloga. Kot je dejal, realne možnosti za tehnično vlado ni, saj ima zdajšnja koalicija v parlamentu "udobno večino". Zato pobudo SLS-a Tonin vidi bolj kot "poskus, da bi se katera izmed opozicijskih strank še priključila tej vladni koaliciji".

Če bomo šli naprej, je pred nami neizogibno "druga republika". Če bomo šli nazaj, pa "socialistična republika". Ali če hočete v e-jeziku: Slovenija 2.0 ali Slovenija -1.0.

Janez Janša na spletni strani SDS-a o razlikah glede prihodnjega razvoja