Slovenija

Poudarki

  • V ospredju Počivalškovega prvega mandata sta bili področji turizma in tujih naložb.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se znova poteguje za položaj gospodarskega ministra. Foto: BoBo

Dodaj v

Počivalšek: Na dolgi rok bodo preživela podjetja, ki delavce vidijo kot družino in ne kot sredstvo

Zaslišanja ministrskih kandidatov
6. september 2018 ob 07:37,
zadnji poseg: 6. september 2018 ob 22:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Nikoli nisem nasprotoval rasti minimalne plače glede na rast cen življenjskih potrebščin," je na zaslišanju kot kandidat za ministra za gospodarstvo dejal Zdravko Počivalšek in dodal, da bi minimalna plača morala rasti sorazmerno s povpraševanjem po delu, kar pa se danes ne dogaja. Odbor je njegovo predstavitev potrdil.

Počivalšek, ki je bil na čelu tega resorja že med vlado Mira Cerarja in prihaja iz ministrske kvote SMC, je na današnji seji člane odbora prepričal – njegovo predstavitev so podprli z 11 glasovi za in nobenim proti.

Počivalšek je v prvi vrsti izpostavil dosežke preteklega mandata. Med drugim je podčrtal dvig BDP-ja na prebivalca v zadnjem mandatu, padec brezposelnosti, rast minimalne plače in rast povprečne mesečne plače, "da pa ne bo vse tako dobro, je vendarle treba povedati, da smo šele leta 2017 dosegli raven izpred gospodarsko krize".

Ob analizi preteklega dela je izpostavil, da je bil ob prvem zaslišanju za ministra malo naiven. "V državni upravi stvari potekajo drugače kot v gospodarstvu. Vsaka stvar potrebuje svoj čas in proceduro. Veliko sem se naučil," je dejal. Obenem je dodal, da je izpolnil tudi sodelovanje s ključnimi deležniki v gospodarstvu, tudi z OZS-jem, ki mu je očital zanemarjanje potreb malega gospodarstva. "Moja vrata so bila vedno odprta. Celo preveč, tako da imam kdaj pa kdaj težave s KPK-jem."

"Kapital je pri nas najmanj obdavčen"
Dotaknil se je obdavčitve kapitala in dejal, da je treba primerjalno povedati, da je kapital pri nas najmanj obdavčen, delo pa najbolj. "Pri nižjih prihodkih smo še konkurenčni z okolico, pri višjih pa ne in se nam dogaja, da podjetja taka delovna mesta selijo na druga področja," je dejal Počivalšek in dodal, da lahko podjetja znižajo davek na dobiček z olajšavami za razvoj. A prepričan je, da bi dvig teh olajšav v davčno blagajno privedel le od 50 do 60 milijonov oziroma pol manj, saj bi se podjetja na to prilagodila.

Poudaril je, da ne nasprotuje dvigu minimalne plače glede na rast življenjskih potrebščin in dodal, da bodo "na dolgi rok preživela samo tista podjetja, ki delavce vidijo kot del družine. Tisti, ki jih vidijo samo kot sredstvo, verjamem, da nimajo prihodnosti". Temelj zdravega gospodarstva vidi v konkurenčnosti, zato tudi predlaga kadrovsko in finančno krepitev AVK-ja, ki mora po njegovem mnenju dobro delovati, medtem ko so iz poslanskih vrst prišli očitki, da si podreja organ, ki bi moral po zakonu delovati neodvisno.

Počivalšek je še spomnil, da je bil deležen očitkov, da domačih in tujih vlagateljev ne obravnava enako, prav zato, je dejal, so sprejeli zakonsko podlago, ki vlagatelje izenačuje. Na vprašanja o lakirnici Magne je odgovoril, da je bilo delovanje ministrstva vseskozi zakonito in bi ta postopek še enkrat enako koordiniral. "Ker bo to podjetje plačevalo davke v Sloveniji, sem se že takrat odločil podpisati to pogodbo, ki je zakonita, in bi se še danes pod enakimi pogoji odločil enako."

"Premišljena privatizacija turističnih kapacitet"
Po njegovem mnenju je turizem najbolj multiplikativna panoga v Sloveniji, zato je kot dosežek izpostavil samostojnost Slovenske turistične organizacije (STO), ki ima zdaj tudi urejeno financiranje. Velik napredek vidi tudi v poenostavitvi razpisov, "Lipici pa smo namenili sredstva za obnovo hotelske kapacitete".

Po njegovem mnenju je treba pri turizmu v prvi stopnji poenotiti upravljanje znotraj SDH-ja, v drugi stopnji konsolidirati njihovo poslovanje, saj Počivalšek meni, da mora "državno premoženje dati več kot daje sedaj". V zadnji stopnji pa je Počivalšek naklonjen "premišljeni privatizaciji" turističnih zmogljivosti.

Inženir agronomije, ki je bil prvi mož Term Olimia
Zdravko Počivalšek je univerzitetni diplomirani inženir agronomije. V letih 1985–1986 je bil član poslovne skupine, ki je sanirala poslovanje Kmetijskega kombinata Šmarje pri Jelšah. Do leta 1994 je bil direktor Kmetijske zadruge Šmarje pri Jelšah, nato pa direktor Mlekarne Celeia. Leta 1999 je prevzel vodenje zdravilišča Atomske toplice, ki so se pod njegovim vodstvom preimenovale v Terme Olimia.

V politiko je konec leta 2014 vstopil z mesta direktorja družbe Terme Olimia. Položaj gospodarskega ministra je prevzel, potem ko je s položaja le po enem mesecu odstopil Jožef Petrovič.

V ospredju Počivalškovega prvega mandata sta bili področji turizma in tujih naložb. Uspešen je bil pri krepitvi sistemske ureditve turistične promocije države. Dosegel je vnovično vzpostavitev Slovenske turistične organizacije, proračunska sredstva za promocijo je država skoraj potrojila na 12 milijonov evrov in naj bi se še povečala.

Zahtevnejša je bila naloga lastniške konsolidacije in prestrukturiranja velikih turističnih podjetij. Na tem področju je, verjetno tudi pod njegovim vplivom, prišlo do lastniškega prenosa Save, katere ključno premoženje je turistična družba Sava Turizem, z DUTB-ja na SDH in Kad, Počivalškov cilj pa je doseči konsolidacijo državnega lastništva v turizmu pod posebno enoto SDH-ja. Na njej bi še vedno zadolžena podjetja prestrukturirali in potem po dobri ceni prodali strateškim lastnikom.

Branil je tudi načelo premišljene privatizacije in bil kritičen do nekaterih poceni in nestrateških nakupov podjetij v turističnem sektorju, lani je nasprotoval tudi zaključku prvega poskusa prodaje NLB-ja, aktiven je bil pri branjenju interesov Mercatorja ob finančnem zlomu Agrokorja. Zaradi te drže, v kateri bi lahko prepoznali načelo branjenja nacionalnega interesa, je bil deležen kritik iz ekonomsko bolj liberalnih krogov.

Na drugi strani je bil deležen kritik z levega dela političnega brega, saj je z neposrednim in včasih robatim načinom komuniciranja večkrat poudaril, da se v Sloveniji v zadnjih letih preveč posvečamo vprašanjem delitve javnofinančnih prihodkov in sadov pospešenega gospodarskega razvoja, premalo pa interesom gospodarstva in vprašanjem, kako delati bolje in ustvariti več.

Kritike na račun Magne
Počivalšku je uspel preboj na področju tujih neposrednih naložb, tudi s prihodom prvih večjih začetnih (greenfield) naložb od osamosvojitve države. Zaradi angažiranosti njega in njegove ekipe ter drugih najvišjih predstavnikov vlade je Slovenija privabila veliki japonski naložbi, Yaskawino v Kočevju in Sumitomovo v Logatcu, ter investicijo graške Magne Steyr v (za zdaj) lakirnico v Hočah. Vse so dobile tudi podporo države.

Zaradi Magnine naložbe je bil deležen tudi številnih kritik. Na tiste, da gre za žrtvovanje interesov okolja in kmetijstva zaradi kapitala, se je npr. odzval, da mu slabega odnosa do kmetijstva ne morejo očitati, saj ima doma kmetijo z nekaj teleti in sedmimi konji, kjer tudi aktivno dela. Proti koncu mandata je dosegel še sprejetje sistemskega zakona, ki ureja spodbujanje investicij za tuje in domače vlagatelje.G. C., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 06.09.2018 ob 07:43
Ni čas sedaj za počivanje, dajmo, Počivalšek, dokaži Mescu in Kordišu, da sta v zmoti.
OMNIC
# 06.09.2018 ob 08:07
Ob nastopu mi ni kazal, da bo kar v redu minister. Nekako neroden se mi je zdel. Pa se je kar izkazal in naj se še v tem mandatu.
nevem
# 06.09.2018 ob 08:40
Gospodarstvu je potrebno predvsem zagotoviti ustrezno poslovno okolje. Pri čemer smo na vseh EU lestvicah pri dnu. In v tem lahko stori največ prav to ministrstvo. V stalnem sodelovanju z nekaterimi drugimi.
To pomeni predvsem debirokratizacijo vseh mogočih postopkov, predvsem v vsej gradbeni zakonodaji (ne na račun uzurpacije okolja) , vzpostavitev fleksibilnejšega trga dela (ne na račun delavcev) in na splošno, zagotoviti možnost hitrejšega prilagajanja razmeram na trgu in spreminjajoči se zakonodaji EU.
Mislim, da kaj takega ne bi bilo pretežko. Če bi se le hotelo.
Nadja92
# 06.09.2018 ob 10:30
A glede zaslišanja Katičeve pa ne upate članka napisat in debate odpret?
sm0ve
# 06.09.2018 ob 11:17
Na dolgi rok bo preživela država, ki svoje državljane vidi kot družino in ne kot sredstvo.
Lev Julius
# 06.09.2018 ob 10:10
Počivalšku je uspelo ........ investicija graške Magne Steyr v (za zdaj) lakirnico v Hočah. Njemu niso tuje žaljivke Zelenih in Eko organizacij ,ki jih imenuje ŽABARJI ali EKO TERORISTI ! Ob tem je potrebno razložiti ,da na tem območju že sedaj vladajo izredne razmere glede uporabe pitne vode ,katero morajo krajani pred uporabo prekuhavati ali pa kupijo v trgovinah .
Lep pozdrav iz Hoč .
čezplotnik
# 06.09.2018 ob 11:52
Se kdaj vprašate, zakaj npr. Estonija in Finska tako strmo napredujeta? Estonija je danes praktično srce Evropske IT industrije, po BDP nas prehiteva kot brzovlak. Torej zakaj?
Ker so 15 let nazaj modreci v parlamentu rekli:
"Če želimo dobro gospodarstvo, moramo izobraziti ljudi, ki bodo znali dobro delati.
Če želimo izobraziti ljudi, ki znajo dobro delati, moramo imeti dobre učitelje in jih iskati med najboljšimi v svoji generaciji.
In če želimo take ljudi privabiti, jim moramo dati dobre plače."

In učiteljski poklic so izenačili z zdravniškim :)
Torej povsem kmečka pamet zmaga. Uspehe pa žanjejo sedaj, 15, 20 let kasneje. In še jih bodo želi!
Bolek
# 06.09.2018 ob 11:10
Že samo ime Levica pove, da so to levaki, ki niso nikoli nič delali in samo nakladajo, kot npr. ta Trček, ki je govoril več kot pol ure, pa nič povedal.
Levica samo krade čas za pametne diskusije in vprašanja.
K sreči ima Počivalšek dobre živce in potrpljenje.
SKing
# 06.09.2018 ob 10:17
Levica itak pravi, da je turizem brez veze. Počivalšek je iz turizma. To potem vse pove, koliko pojma ima Levica o gospodarstvu.

Če je turizem brez veze, potem naj gospodje iz Levice kakšen izračun naredijo.

Na primer - res je, morda v hotelu ni direktno zaposlenih ogromno ljudi. Vendar pa - zaradi hotela (ki ima seveda po navadi tudi restavracijo) imajo posel:
- živilska industrija v celoti (hrana in pijača - ne rabim vseh naštevati)
- dobavitelji opreme v hotelskih sobah
- taxisti, prevozniki
- trgovine (turisti tudi zapravljajo - razen če gospod Lukec M. tega ne ve?)
- konec koncev tudi bencinske črpalke idr.

Pa še marsikaj se najde, sem bil zelo kratek pri temu.

Če zapreš hotel, od tega trpijo mnogi delavci v živilski industriji, dobavitelji, prevozniki idr. idr.

Ampak to seveda Levici očitno ni jasno.
ggalini
# 06.09.2018 ob 10:12
O bog, pomagaj nam. A je to besedičenje Trčka šala ali imam res takšne ljudi v politiki?
mattyy
# 06.09.2018 ob 10:11
Prvo naj zrihtajo javno upravo, ker eni tam spijo za lepe plače.
AlBundy
# 06.09.2018 ob 10:03
Še en osebni prijatelj predsednika najbolj etične in moralne stranke, da nevzgojenosti, arogance in domišljavosti ne omenjam ...
slobajker
# 06.09.2018 ob 11:52
Najprej je potrebno urediti plačilno disciplino in visoke kazni za neplačnike pri nas je prava katastrofa ,v tujini sploh nobena firma ne pomisli da nebi plačala v roku !!!
AlBundy
# 06.09.2018 ob 11:57
@čezplotnik

Po oceni OECD večinsko funkcionalno nepismeni narod pač misli, da sta naša konkurenčna prednost kramp in lopata ...
impor
# 06.09.2018 ob 11:10
Na dolgi rok bodo preživele države, ki svoje državljane vidijo kot družino in ne kot sredstvo.
Funky_funky
# 06.09.2018 ob 10:19
Počivalšek: Na dolgi rok bodo preživela podjetja, ki delavce vidijo kot družino in ne kot sredstvo
Hahahaha, a zato v termah olimija ni več delavcev in domačih krajev ampak stalno več tujcev, ki delajo pod minimalno plačo.

Novinarji pa naredite svoje delo in povprašajte zakaj je sedaj stanje v termah dosti bolj spoščeno, zakaj ni več minus -10% pri plači če ni dovolj gostov, zakaj ni več -10% če narobe parkiraš, zakaj so končno po več kot 10 letih nadure izplačane...
In rezultat rekordna zasedenost.

Mogoče soliden gospodarstvenik ampak katastrofa človek brez empatije in vesti
malikan
# 06.09.2018 ob 09:45
En aroganten minister. Takih ne rabimo.
smallbudget
# 06.09.2018 ob 08:26
A bo zemljo tud zravn?
AM
# 06.09.2018 ob 08:13
Menim, da ne bo dobil podpore Levice.
makoshark
# 06.09.2018 ob 11:42
Slovan65
Ne bomo škodovali Akrapoviču in njemu podobnim, le malce mu bomo povišali davke kar je koristno tudi zanj, le da se tega ne zaveda. Čez 5 let nam bo hvaležen.

Torej Kordiš samo blebeta z nacionalizacijo? Pa imate veliko takih ljudi? Ker to ni ravno kredibilnost.

Mene tudi zanima, če lahko obrazložiš koristi Akrapoviča, ko se mu povečajo davki. Razen seveda, če se hkrati ne bo znižala obremenitev za plače (ali kje drugje) in bo skupno tam-tam obdavčitev.
5tane
# 06.09.2018 ob 10:53
Amm a zato ima Amazon triljon, ker spuštuje svoje zaposlene ?
SKing
# 06.09.2018 ob 10:36
opusdei - najprej moraš firme ločiti na sledeče postavke:
- državne firme oz. firme, kjer ima država odločevalski delež
- tajkunske firme (Igor B. in ostali)
- politične firme (ki so ustanovljene zato, da "svetujejo" javnim inštitucijam in državnim firmam)
- podjetja, ki so nastala "iz garaže".

No, ta "iz garaže" po navadi kar lepo skrbijo za delavce. Ampak o teh se kaj dosti ne govori. Bolj se o vseh ostalih.
hexen
# 06.09.2018 ob 10:17
Počivalšek: Na dolgi rok bodo preživela podjetja, ki delavce vidijo kot družino in ne kot sredstvo

To je že res ampak cilj japijev ni imeti eno podjetje celo življenje ampak čim hitreje obogateti. Podjetje je le sredstvo za dosego tega cilja. Ko opravi škodljiv posel, podjetje pokoplje in odpre novega.
klik7
# 06.09.2018 ob 09:22
Na žalost še vedno ne obvlada gospodarskih zadev,..., še vedno mlati prazno slamo in poleg vsega še zavaja,..., s svojim umom ni pokazal ničesar. Glede obnašanja in arogance ni potrebno izgubljati besed.
AM
# 06.09.2018 ob 08:56
nevem

vzpostavitev fleksibilnejšega trga dela (ne na račun delavcev)


ne vem, če ta trditev izvedljiva. Mislim, da ni.
Radoveden
# 06.09.2018 ob 12:34
"Pa še ena bistvena stvar nam v primerjavi z Estonijo manjka - kako potem te izobražene ljudi obdržati?"

Ja ne vem, a bi medicinske sestre bežale v AT ali kam drugam, če bi bile plačane jurja pa pol?

Toliko pa jih lahko plačaš samo če spodbudiš gospodarstvo da ustvarja več. Ne da bolj daviš z davki - to mora biti realno - ampak da ustvariš več. Večanje davkov na neki točki povzroči manjšanje davčnih prilivov. IN PA, treba je narediti prepih v JS. TO da je odpuščanje smrtni greh bi moralo postati preteklost. Potem pa lahko maso plač ustrezno prerazporediš. Ane?

Ampak, lej, volilci Levice tega ne bodo na glas priznali. Saj so ja zato volili Levico. Ze večje plače v JS in bognedaj kako odpuščanje.
Radoveden
# 06.09.2018 ob 12:21
"Rad bi videl tega Picivalska delati za minimalca. Pa nehajte ze enkrat zavajati javnosti z visokimi davki. Za stanovanjsko politiko namenjamo 0,3% sredstev. V Nemciji 3%"

In a v Nemčiji potem tudi gradijo luksuzna stanovanja za mlade družine, ki si jih ne morejo privoščiti? Eno je komunajzarska vukojebina, kjer bi s 3% lahko samo še bolj podprli neučinkovito porabo teh sredstev in basanje prikoritniških žepov, drugo pa je Nemčija. Ko bomo mi imeli naluknjano korito zakrpano in se bomo rešili balkan express kulture (torej, nikoli) potem pa bomo tudi mi lahko dajali 3% za stanovanjsko politiko.
SKing
# 06.09.2018 ob 11:19
Slovan65 - hvaležen, ker se mu davke poviša? Rad bi takega junaka videl ;)
barbar2
# 06.09.2018 ob 10:50
Težko poslušam Levico nakladati o gospodarstvu.
opusdei
# 06.09.2018 ob 10:30
in koliko firm vidi delavca kot družino in ne strošek?
Wasabi
# 06.09.2018 ob 09:33
Minister za lakirnice in nič več.
nevem
# 06.09.2018 ob 09:19
@AM
Mislim, da je. Le socialna zakonodaja bi morala delovati tako kot bi morala. Pomagati tistim, ki HOČEJO delati.
Fleksibilnost pa je nujna. Saj vse več malih podjetij dela projektno. In ko konča npr. večji projekt, se z vsemi delavci, ki so na tem projektu delali... lahko le še potopi.
Mislim pa da nisi za opcijo ki obstaja... s prekarci in svojim sp. Brez možnosti najema posojil in kupom drugih nevšečnosti...
Bolek
# 06.09.2018 ob 14:14
Ta Bertoncelj preveč filozofira, konkretnih odgovorov pa je bore malo.
Če bo kot finančni minister tudi tako filozofiral, bodo naše finance kmalu tam nekje na luni.
aaa
# 06.09.2018 ob 13:20

makoshark

Pa saj ni treba zmanjšati JS. Treba je narediti, da bo JS boljše delal, da bo boljši servis za državljane in podjetja.


Jaz ne vem kje ti živiš. Jaz sem se pred leti preselil iz mesta malo ven. In kar se tiče mesta ti dam prav. Tukaj ni kaj dosti zmanjševati JS, ker imajo dovolj dela. Treba je delati bolje. Tukaj kjer sem sedaj pa.... V naši vasi imamo npr. CSD, UE in občino. Kadarkoli sem obiskal v času uradnih ur te ustanove, nisem srečal nikogar. Nobene stranke. Tukaj enostavno 90% zaposlenih nima kaj za delat. In takšnih občin kot je naša je v Sloveniji enih 200.
Radoveden
# 06.09.2018 ob 13:03
"Problem s tem odpuščanjem v JS je, da lahko dobiš socialno bombo. Kaj boš z recimo 50.000 ljudmi, ki v življenju niso kaj resnega delali. Nobenemu v gospodarstvu ne bo padlo na kraj pameti, da zaposli takšnega človeka, ki celo za JS ni bil dovolj dober."

In iz katerega korita gredo njihove plače, iz katerega pa socialna pomoč, če so na zavodu? In ta pomoč je MANJŠI strošek, kot strošek plače. Torej da zmečeš 50000 ljudi na zavod je strošek manjši takoj, efektiva JS pa večja, ker prvič so tisti ki ostanejo plačani več, kot drugo pa ostanejo (plačani po uspešnosti najbolj zagnani). Ljudjem, ki bi v JS bili pripravljeni delat spremembe na bolje se trga ker vidijo da ne morejo nič spremenit, zato ker bi potem morali tudi ostali začeti premikati riti. Zato ti ljudje odhajajo, ostaja pa šrot. In ta šrot bi bilo potrebno spucat na cesto. A veš kako hitro bi se zadeve zasukale in kako bi se začelo delat.

Ampak, se ni za bat, štrukl tega ne bo dopustil. Ima podporo. Bi pa mi v realnem sektorju z veseljem naredili kontra-revolucijo, če bi se štruklji spravili štrajkat. Bi se kje v kaki ulici malo pomerili.

Škoda da se je žajfnica s Cerarjem prekinila preden so štruklji uspeli ponovno štrajkat. Pa tako dobro je kazalo. Zdaj pa bogsigavedi koliko bo tale novinar popustil, SPLOH ker ima glavno besedo in pištolo na glavi Šarca lunatik.

Tako da... ima vukojebine dalje.
deželan
# 06.09.2018 ob 12:59
Res je državo lahko ugrabi kapital in jo začnejo voditi korporacije.
Državo lahko ugrabijo uradniki in jo enako kot kapitalisti izkoriščajo za lastne potrebe.

Primerjalno z Avstrijo imamo 1/2 manjši BDP na zaposlenega a hkrati 1/3 več zaposlenih v javnem sektorju. Zaposleni, ki ne ustvarjajo dodano vrednost in jo le trošijo neposredno zmanjšujejo BDP na zaposlenega, zmanjšujejo tudi socialno moč države, zmanjšujejo pokojnine ipd. Posledično imamo neprestano potrebe po večanju davkov pa čeprav gospodarstvo ustvari več.
Trenutno so državo ugrabili visoki uradniki !
aaa
# 06.09.2018 ob 12:42
@Radoveden
Problem s tem odpuščanjem v JS je, da lahko dobiš socialno bombo. Kaj boš z recimo 50.000 ljudmi, ki v življenju niso kaj resnega delali. Nobenemu v gospodarstvu ne bo padlo na kraj pameti, da zaposli takšnega človeka, ki celo za JS ni bil dovolj dober.
hombre
# 06.09.2018 ob 12:38
Malo se v centru preveč tolčejo po prsih glede Magne...

Ko so na mizo dobili Magnino ponudbo so v Hočah že davno imeli sklenjeno namero z Magno.

Je pa res, da so potem na dvoru zadevo pripeljali do konca (relacija Magna -država). Edino lahko rečemo, hvala Počivalšek da si normalen. To pa je danes referenca samo v Sloveniji, drugod je to samoumevno.

Bili so namreč tudi drugi projekti, kjer so na dvoru rekli ne. Upam, da upravičeno... na žalost ga ni novinarskega junaka, ki bi malo preveril zakaj so projekti padli. Pa ne, da bi jih morali izkoristiti, pač toliko da se ve.

Iz malega raste veliko...
ZETAC
# 06.09.2018 ob 12:26
čezplotnik@.."Če želimo dobro gospodarstvo, moramo izobraziti ljudi, ki bodo znali dobro delati...
Pa še ena bistvena stvar nam v primerjavi z Estonijo manjka - kako potem te izobražene ljudi obdržati? Ne pomaga nam kaj dosti, če imamo takšno okolje iz katerega potem bežijo. Parole mesčnikov, ki imajo sedaj dejansko glavno besedo v politiki pri nas, o nacionalizaciji, višjih davkih in egalitarnosti gredo ravno v nasprotno smer!
Radoveden
# 06.09.2018 ob 12:10
"Uf, tričetrt komentarjev omeja Levico.
Dobro, pomeni, da smo pomembni. To smo ravno hoteli, o naših idejah se razpravlja, razburkali smo vodo, prinesli smo svež veter in nov pogled na politiko."

Misliš, star pogled na politiko. Prežvečen, iztrošen in izpljunen. Volili so vas tisti ki upajo na povišanje minimalca in povečanje moči sindikatov javnega sektorja. To je vaša volilna baza. Komunistov je za vzorec. Tudi brez Levice, bi se to uresničilo, saj je to zdaj že iz aviona vsakemu vidno da ni druge, ampak z Levico pa so zraven prišle neke tako radikalne ideje, da jih je težko razimet. Levica je dvorezni meč. Ampak za male privilegije vse, pa če pol tudi vse crkne.
makoshark
# 06.09.2018 ob 11:05
En aroganten minister. Takih ne rabimo.

Enim gre pa zelo v nos izjava "kdor ne dela, naj ne je" ;)
Ali pa morda "ekoteroristi"?
Kar se mene tiče, dober minister. Škoda, da ni več takih.
SKing
# 06.09.2018 ob 10:32
Dejstvo je, da se v Levici na turizem ne spoznajo. Zato ga tudi poskušajo kritizirati, seveda brez neke pametne osnove.

Ampak saj ne rabimo biti doktorji ekonomije. Najdite en srednje velik hotel, ki se je zaprl. Nato kontaktirajte dobavitelje hrane, pijače idr. in vprašajte, koliko so imeli zaradi tega manj prihodkov (iz tega naslova). In moč turizma bo kmalu jasna. Ni vse število zaposlenih direktno - v turizmu jih je ogromno indirektno.
Radoveden
# 06.09.2018 ob 09:33
Pri Magni mu očitajo kmetijska zemljišča po drugi strani pa imamo zemljišč čez glavo, ki se zaraščajo in praktično ni ljudi ki bi hoteli skrbeti za njih. Tako da, zemlje dovolj. A tam stoki ena fabrika ali ne, se ne pozna nič kar se kmetijstva tiče. Bo treba boljši izgovor najt.

Kar se tiče pa branjenja Mercatorja, je pa to PRIVAT firma od katere je odvisno veliko duš, zato kljub temu da sem goreč nasprotnik vzdrževanja nacional interesa v propadajočih državnih firmah na račun davkoplačevalcev, ke tu šlo za drugo zadevo, ki ni šla iz naših žepov in tu je končno postavil škarpo pred hrvaškim klasičnim "niko nam ne može ništa" in dal nogo med vrata. Ko je treba pokazat jajca, jih je pokazal.
deželan
# 07.09.2018 ob 12:10
makoshark

Če razumeš državo kot last javnega sektorja, državljane pa dolžne zadovoljevati njihove potrebe, potem je tvoje stališče glede zmanjševanje javnega sektorja prilakovano. Če si sindilist javnega sektorj aje ravno tako stvoje stališče pričakovano kajti več zaposelnih pomeni več članarin, katere plačujemo davkoplačevalci in ne člani. Če si tuji kreditodajalec, ki služi na račun zadolžćevanja države obresti, potem te razumno tvoje stališle, lim večja bremena državi zahteva zadolževsanje.
Če si zgolj davkoplačevalec in plačluješ davke je normalno, da želiš vedeti kakšne storitve plačuješ, kako se opravljajo in ali jih potrebuješ. Pri tem je v veliko pomoč primerjava s sosedi. Kot navajam imajo v Avstriji manj zaposlenih v državnem aparatu. Kje je koliko zaposlenih je stzrokovna debata in ne takole kot midva ko zgolj razpravljaja. Na tem nivoju je zadosti groba primerjava. Vemo, da so v Avstriji socialni, da država funkcionira solidno, da imajo boljše pokojnine, zaposleni v javnem sektorju in gospdoarstvu boljše plače. Če se malo počalim, njihov avtio pelje bolje in hitreje. Zakaj ? ker ima več motor beri gospodarstvo močnejše - več zaposlenih in ker ima potnikov v avtu beri javni sektor manjši.
Kako ravnamo mi ? Državo smo zadolćevali za plače državnega aparata. Avstrija je ravno tako zadolžena a se je bolj zadolževala za investicije. Pogljemo njihove železnice, njihovo stanovanjsko politiki oz. k0oliko zaposlenih imajo posledično v gradbeništvu ipd.
Drug ekstremni primer je Grčija. Zadolžćevala se je zaradi pohlepnega državnega aparata. Samo v vjoski zaposlujejo preko 400.000 vojakov to je toliko kot jih Španija ki je 4 krat večja. Ker davkoplačevalci ne zmorejo teh bremen se je Grčija zadolćevala. Sedaj ko ni kje več jematio, ko ni več krediotov stokajo kako jih svet stiska. Nič ne povejo, da os za stanje kirivi sami, da so trošili razsipno. Tako zelo, da so naeredili avtocestre in za uporabo le teh nič plačevali. Sofistiki vedno najedjo za svoje spevrženo ravnanje izgovor in vedno pokažejo na krivca ki to ni. Naivsio lahko sofistiku verjamojo lahko pa uporabijo Aristoteljevo logoko, ki je v primerih da ne veš kaj je in kaj ne prava pomoč.
Ko si boš odgovoril ligava je država, ko si boš odgovoril kakšno državo bi rad, potem boš že odgovoril katerim interesom je prav slediti.
Bolek
# 07.09.2018 ob 08:50
Počivalšek je eden redkih, ki razmišlja z zdravo kmečko logiko in edini, ki je dejansko pripeljal tujega investitorja in s tem ustvaril nova delovna mesta.

Vsi drugi v Cerarjevi vladi so samo nakladali, naredili pa nič.
Radoveden
# 06.09.2018 ob 13:33
Ne vem kaj bi se sploh pogovarjali o JS. Reform ne bo. Ni panike.
Hyperion
# 06.09.2018 ob 12:48
To so besede filozofa, sanjača in nekoga, ki nikoli ni delal.
Podjetja obstajajo ze od nekdaj in funkcionirajo na raznorazne načine in bodo še naprej. Takole razmišljati je čisto utopično.
Kar se pa plač tiče, dokler ne bodo prispevki veliko manjši, bo 90% podjetij zelo težko dalo večje plače, pol delavcev pa bodo imeli študentov in delavcev na crno, saj drugače ne morejo preživeti. Če bi država zmanjšala prispevke, sem osebno prepričan, da bi polovica slovenskih podjetij ze naslednji dan uradno zaposlila vsaj enega. Nobenemu se ne da ukvarjati s studenti in tveganjem, ampak so v to prisiljeni. Tudi najmanj polovica podjetij izplačuje višek plače od minimalca v kuverti, tako da bi tudi tukaj se kaj poznalo. Ampak vse to ima nek pomen, ki ga ne poznam saj je vse to custo logično nekomu, ki je v tem, ki dela ali zaposluje.
Razen, ce filozofi in teoretiki tam gor gledajo samo številke, potem pa vidijo samo koliko rabijo za drzavni aparat in logično prispevke še dvigujejo.
Nikoli ne bi smel bil politik nekdo, ki nima vsaj 10 let delovne dobe se bje pa 10 let firme.
Radoveden
# 06.09.2018 ob 12:17
"Poti nazaj ni, BDP se mora razdeliti bolj pravično kot do zdaj in se tudi bo.
Ne bomo škodovali Akrapoviču in njemu podobnim, le malce mu bomo povišali davke kar je koristno tudi zanj, le da se tega ne zaveda. Čez 5 let nam bo hvaležen."

Vosu. Akrapovič se bo znajdu z vami ali brez vas. Efektiva pobranega davka v odvisnosti od višine davka pa poteka po gausovi krivulji in kot drugo, večji davki boljši državni servis, večja konkurenčnost. Pri nas ta model ne deluje, zato ker denar odteče tja za kar ni bil nikoli pobran. Sploh je pa voda razburkana zaradi koalicijske pogodbe, ki ne predvideva "malce" povišanih davkov, ampak za 50%. Da ne rečem, da se bere tudi kako bo usekalo, če ne vas, pa vaše sovaščane, sorodnike in druge. Namesto da bi se trudili da ustvarimo več in po enakih odstotkih pobranih davkov ustvarimo presežke v državni blagajni, bomo jemali več, ustvarjali pa enako. Na dolgi rok to pomeni upadanje davčnih prilivov. Ampak ko se bo to zgodilo Levica ne bo več v "koaliciji" in ne bo več kriva.
apache666
# 06.09.2018 ob 11:33
Rad bi videl tega Picivalska delati za minimalca. Pa nehajte ze enkrat zavajati javnosti z visokimi davki. Za stanovanjsko politiko namenjamo 0,3% sredstev. V Nemciji 3%
m72
# 06.09.2018 ob 10:58
"Počivalšek: Na dolgi rok bodo preživela podjetja, ki delavce vidijo kot družino in ne kot sredstvo"

Če se prav spomnim, smo že imeli samo takšna podjetja pa smo jih uspešno sesuli.
Kazalo