Za dvorano naj bi ministrstvo izdalo delno uporabno dovoljenje, za parkirišča pa dovoljenje za preizkusno dobo. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Za dvorano naj bi ministrstvo izdalo delno uporabno dovoljenje, za parkirišča pa dovoljenje za preizkusno dobo. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Miran Srčnik
Srčnik pojasnjuje, da ne vidi drugega izhoda kot je fizični protest, saj je tudi sam zadolžen, plače pa dolguje tudi svojim delavcem. Grep mu po pogodbi mora nakazati še 3,2 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO
Stožice
V dvorani in na stadionu, ki ju Mestna občina Ljubljana (MOL) gradi v javno-zasebnem partnerstvu, sta za torek in sredo napovedani košarkarska in nogometna tekma. Foto: MMC RTV SLO/T. G.
Stožice: Otvoritev ogrožena?

Neporavnani računi lahko ogrozijo torkovo odprtje in izvedbo prve košarkarske tekme v športnem parku Stožice. Srčnik, direktor podjetja Leka, je že večkrat zagrozil, da bo pred torkovo prvo tekmo v športnem parku Stožice zablokiral dovoz. Podporo mu po njegovih besedah izražajo tudi drugi podizvajalci, ki jim Grep prav tako ni poravnal obveznosti. Ti se na javnost niso obrnili, ker imajo v pogodbah klavzule, da ne smejo govoriti z mediji.

A če hitro ne bo dogovora, bodo težave podizvajalcev zagotovo napolnile prve strani medijev, saj bo pred novozgrajenim objektom jutri postavljena težka mehanizacija. "Kdaj se bomo odpravili pred dvorano, še ne vem, morda opolnoči, morda zjutraj. Se bomo še dogovorili," je napovedal Srčnik. Pravi, da enostavno ne vidi drugega izhoda, saj mu je Grep od 5,5 milijona dogovorjenih sredstev poravnal le dva. Tudi sam ima najeta posojila in banka zdaj terja poravnavo dolga, del plač pa dolguje še svojim delavcem.

Plačila je obljubljal tudi Janković
Od Grep zato zahteva, da mu predloži bančno garancijo, da bo dolg res poplačan. "Z živci in denarjem sem na koncu, kaj naj drugega storim?" se sprašuje obupani podjetnik. Po njegovih besedah je podizvajalcem v Stožicah pred meseci tudi župan Zoran Janković obljubil, da bodo plačila najkasneje do maja zagotovo prejeli, a še vedno čakajo.

Velika gradbena podjetja so mu dolžna denar tudi iz drugih projektov in tudi tam dobiva le obljube. "To niso obljube, to so zdaj že laži," je izpostavil. "Če bi šel v trgovino in ukradel hrenovko, bi me zaprli, ko pa nekdo ukrade milijone in ne poravna obveznosti, pa se mu v naši državi ne zgodi nič," razočarano dodaja. Prav zato je napovedal, da ne bo obstal le pri fizičnih protestih, ampak bo zadevo predal tudi evropskemu sodišču.

Janković: O posamezniku, ki želi izsiljevati, ne bom govoril
V Studiu ob 17h na Radio Slovenija je o Stožicah spregovoril tudi župan Ljubljane Zoran Janković. "Kdor misli, da gre tu za peko kruha, se ne spozna ne na investiranje ne na gradbeništvo," je prepričan. Po njegovih besedah se namreč začeti projekti ne ustavljajo.
Župan napovedi blokad dostopa do športne dvorane ni želel komentirati, saj je dejal, da "govorimo o spektaklu, ne o posamezniku, ki želi izsiljevati".
Kaj je Janković še povedal na novinarski konferenci, si lahko preberete tukaj.


Dovoljenje tik pred tekmo

V Stožicah je sicer ves dan potekal ponoven tehnični pregled objektov, na podlagi katerega je ministrstvo za okolje po neuradnih informacijah zdaj izdalo uporabno dovoljenje in omogočilo, da Stožice odprejo vrata športnikom in športnim navdušencem. Objekti bodo torej uporabno dovoljenje dobili v torek dopoldne, na dan otvoritvene košarkaške tekme.

Naš sogovornik ima pomisleke tudi pri tem, saj pravi, da on dokumentov, ki so potrebni za pridobitev tega dovoljenja, še ni predal Grepu. Zato se sprašuje, na podlagi česa je komisija izdala pozitivno mnenje.


Projekt Stožice sicer že nekaj časa spremljajo težave. Rok za dokončanje gradnje stadiona s 16.000 sedeži in dvorane z 12.000 sedeži je bil namreč sprva 30. junij, a so na tehničnih pregledih junija ugotovili pomanjkljivosti, ki so se nanašale na nepopolno tehnično dokumentacijo in nedokončana gradbena dela. MOL je nato pogodbo Grepu podaljšal za en mesec in se ni odločila za unovčenje bančne garancije za 25 milijonov evrov. Glede na to, da se je iztekel tudi podaljšani rok, bodo na MOL-u zdaj proučili razloge za dodatno zamudo in se na tej podlagi odločili glede primernih ukrepov.

Končna višina sredstev, ki jih bo občina odštela za športne objekte, še ni znana. 80 milijonom evrov iz prvotne pogodbe bodo morali prišteti še sredstva za dodatni igrišči in ogrevalno dvorano, za katera so se odločili pozneje.

Stožice: Otvoritev ogrožena?