Marjan Podobnik se je vrnil na čelo SLS-a. Mu bo stranko uspelo vrniti v parlament? Foto: BoBo
Marjan Podobnik se je vrnil na čelo SLS-a. Mu bo stranko uspelo vrniti v parlament? Foto: BoBo
Kangler vodi NLS, a se je po vrnitvi Podobnika začel odpirati za sodelovanje. Na fotografiji se udeležuje kongresa SLS-a. Foto: BoBo



Priprave strank na volitve v Evropski parlament, ki bodo v Sloveniji v nedeljo, 26. maja, so v polnem teku. Kako bo z morebitnim povezovanjem SLS-a in NSi-ja, ki sta na evropskih volitvah 2014 nastopila s skupno listo in osvojila dva poslanska mandata, za zdaj še ni jasno. Je pa predsednik NSi-ja Matej Tonin v ponedeljek potrdil, da pogovori o skupnem nastopu potekajo.

Na skupni listi NSi-ja in SLS-a sta bila na evropskih volitvah maja 2014 izvoljena dva poslanca – Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS). Tudi pred tokratnimi volitvami je v obeh strankah slišati pozive o nujnosti povezovanja oziroma oblikovanja skupne liste.

Odločitev naj bi bila znana na začetku prihodnjega leta, ko bo predvidoma znan tudi nosilec liste – v NSi-ju naj bi se odvijal predvsem tihi boj med Peterletom in nekdanjo predsednico stranke ter nekdanjo evropsko poslanko Ljudmilo Novak.

O povezovanju dveh zunajparlamentarnih ljudskih strank, ki ju vodita Marjan Podobnik in Franc Kangler, nekdanja politična sopotnika iz obdobja, ko je bil SLS konec 90. let prejšnjega stoletja del vladajoče koalicije, pa bo popoldne na Ljubnem ob Savinji razpravljal izvršni odbor Podobnikovega SLS-a.
Pismo o nameri bosta predvidoma stranki podpisali v sredo. V njem bosta med drugim izrazili interes za skupni nastop na evropskih volitvah maja prihodnje leto.

"S pismom o nameri bosta stranki izrazili obojestranski interes za vsebinsko, organizacijsko in kadrovsko sodelovanje na državni ravni," so sporočili iz SLS-a. Med konkretnimi projekti stranki izražata namero vsestranskega sodelovanja in skupni nastop na evropskih volitvah prihodnje leto ter na državnozborskih volitvah in na volitvah v državni svet.