Državni preventivni mehanizem je neodvisen organ, ki preverja ravnanje z ljudmi, ki jim je bila odvzeta prostost. Foto: BoBo
Državni preventivni mehanizem je neodvisen organ, ki preverja ravnanje z ljudmi, ki jim je bila odvzeta prostost. Foto: BoBo

Gre za neodvisen organ, ki preverja ravnanje z ljudmi, ki jim je bila odvzeta prostost. Ti so med drugim nameščeni v zavodih za prestajanje kazni zapora, na varovanih oddelkih v socialnovarstvenih zavodih, oddelkih pod posebnim nadzorom v psihiatričnih bolnišnicah, vzgojnih zavodih za mladoletnike in v azilnem domu.

Naloge državnega preventivnega mehanizma opredeljuje opcijski protokol h konvenciji Združenih narodov proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, izvaja pa jih varuh človekovih pravic, v dogovoru z njim pa tudi nevladne organizacije.

Varuh nenapovedano obiskoval ustanove
"Varuh je lani obiskal 39 različnih ustanov, večinoma nenapovedano," je pred podpisom pogodb povedal namestnik varuhinje Ivan Šelih, ki pri varuhu vodi projekt državnega preventivnega mehanizma. Med omenjenimi 39 ustanovami je bilo 16 policijskih postaj, pet socialnovarstvenih zavodov in štiri psihiatrične bolnišnice, je dejal.

Na decembrski razpis za sodelovanje pri državnem preventivnem mehanizmu za varstvo zaprtih oseb so se prijavili in bili tudi izbrani Novi Paradoks, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, humanitarno društvo Pravo za vse, Slovenska karitas, skupnost zasebnih zavodov SKUP, pravnoinformacijski center nevladnih organizacij PIC, Mirovni inštitut in Zveza društev upokojencev Slovenije.