Eden izmed domnevno spornih podpisov naj bi bil tudi podpis poslanca Romana Jakiča. Foto: BoBo
Eden izmed domnevno spornih podpisov naj bi bil tudi podpis poslanca Romana Jakiča. Foto: BoBo

Kriminalisti so na podlagi anonimne prijave preverjali podpise šestih poslancev Pozitivne Slovenije, Matjaža Zanoškarja, Gašparja Gašparja Mišiča, Romana Jakiča, Mitje Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana. Vsi poslanci so se izrekli, da so pobudo podpisali lastnoročno. "... tako, da bomo o teh ugotovitvah obvestili državno tožilstvo," je dejal vodja ljubljanskih kriminalistov Branko Japelj.

Möderndorfer: Obsojamo zlorabo anonimnih prijav
Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer je ob tem dejal, da so tako ugotovitev tudi pričakovali, in dodal: "Pričakovali bi, da poslanski kolegi, zlasti tisti iz vrst SDS-a, to verjamejo na besedo."

"Upamo, da je bila to zadnja zloraba možnosti anonimne prijave preko e-uprave, ki je sicer namenjena za prijavo kaznivih dejanj, kot so nasilje v družini, spolno nasilje in podobna kazniva dejanja, ki so občutljiva tako za prijavitelja kot tudi za žrtve. Ostro obsojamo takšno zlorabo teh pomembnih inštrumentov preprečevanja najbolj občutljivih oblik nasilja v politična obračunavanja z opozicijo," je v svojem odzivu še zapisal Möderndorfer.

Za odziv smo se obrnili tudi na Romana Jakiča, ki je eden izmed poslancev, katerih podpisi naj bi bili sporni, a zaradi službenih obveznosti z izsledki preiskave še ni bil seznanjen, ga pa ta ni pretirano skrbela. Po njegovem mnenju je preiskava, glede na to, da so podpisi gotovo lastnoročni, brezpredmetna.

Kriminalisti niso vzrok za prekinitev seje
Da so kriminalisti zadevo s podpisi poslancev PS-ja končali, nam je potrdil tudi Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave. Dejal je, da so kriminalisti zbirali obvestila v zvezi z anonimno prijavo, podano 15. novembra, preko portala e-uprava. Ob tem je Stojnšek dodal, da je kriminalistka vodjo poslanske skupine prej kontaktirala, da bi zbrala obvestila, in ne zaradi zaslišanja.

Kriminalisti so tako po navedbah Stojnška v parlament prišli šele po predhodnem dogovoru z vodjo poslanske skupine. Namen dogovora je bil, trdi Stojnšek, ravno v tem, da bi lahko državni zbor nemoteno deloval. Stojnšek zato zavrača navedbe, da je bila seja državnega zbora prekinjena zaradi obiska kriminalistov.

Ovadba zaradi krive ovadbe
Möderndorfer, ki je včeraj prosil za prekinitev seje prav zaradi obiska kriminalistov, pa je danes dejal še, da v Pozitivni Sloveniji razmišljajo o ovadbi zaradi krive ovadbe. Po njegovem mnenju je namreč "kriminalizacijo poslanskih podpisov začel poslanec SDS-a Jože Tanko na kolegiju predsednika državnega zbora".