Priljubljenost strankam pada, vlada z izjemno nizko podporo. Foto: BoBo
Priljubljenost strankam pada, vlada z izjemno nizko podporo. Foto: BoBo

Raziskava Vox Populi, ki jo je objavil Dnevnik, kaže, da je Janševa vlada glede podpore na najnižji točki doslej. Kar 84 odstotkov vprašanih je mnenja, da vlada ni uspešna. Od prejšnjega meseca je število podpornikov padlo za dobrih 5 odstotnih točk, od marca lani pa se je podpora vladi zmanjšala več kot za polovico.

Nezaupanje v stranke se povečuje, kaže Dnevnikova anketa. Vse stranke, razen Nove Slovenije, so imele nižjo priljubljenost kot mesec prej, povečal pa se je delež ljudi, ki ne vedo, koga bi volili ali pa sploh ne bi volili. Teh ljudi je 53 odstotkov. Največji padec podpore so doživeli Socialni demokrati, in sicer z 18,2 odstotka na 12,4 odstotka.

Podpora SDS-u je padla z januarskih 12,2 na 10,3 odstotka, PS-ju pa s 7 na 6,2 odstotka. Četrti je SLS s 6-odstotno podporo, kar je 2,3 odstotka manj kot mesec prej. Podpora je precej padla DL-ju, in sicer s 7,9 na 4,2 odstotka. NSi-ju je podpora zrasla z 2 na 3,7 odstotka, DeSUS-u pa padla s 3,2 na 2,1 odstotka.

Da so predčasne volitve najboljši izhod iz krize, meni 36 odstotkov, 44 odstotkov pa jih najboljšo rešitev vidi v novi vladi.

Anketo Vox Populi je izvedla agencija Ninamedia. Telefonska raziskava je potekala med 19. 2. in 21. februarjem 2013. Anketiranih je bilo 700 ljudi.

Anketa Dela: za prehodno vlado 56 odstotkov
V anketi, ki jo je objavilo Delo, je prehodno vlado do predčasnih volitev podprlo 56 odstotkov vprašanih. 27 odstotkov jih takšne vlade ni podprlo. Vprašanje je bilo postavljeno sicer pred vložitvijo predloga za konstruktivno nezaupnico. Najbolj so prehodno vlado podprli volilci SD-ja in DeSUS-a, 84 odstotkov, najbolj pa so ji nasprotovali privrženci SDS-a, 56 odstotkov.

Anketo Dela je 20. in 21. februarja opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Anketirani so bili 403 ljudje.