Padec priljubljenosti Janševe vlade je junija zaznala Fakulteta za uporabne družbene študije. Foto: MMC RTV SLO
Padec priljubljenosti Janševe vlade je junija zaznala Fakulteta za uporabne družbene študije. Foto: MMC RTV SLO
lovro šturm
Prvi mož Zbora za republiko pravi, da z nelagodjem spremljajo napade, ki jih iz vrst lastnega moštva doživlja predsednik vlade. Foto: BoBo

Časopis Delo je prvi izmed medijev, ki je v tem mesecu objavil izide svojih rednih mesečnih javnomnenjskih merjenj, po katerih vlado podpira le še 24,6 odstotka anketiranih. To pomeni, da je ocena vlade najslabša, odkar je februarja vodenje vlade prevzel Janez Janša. Prvenstvo med strankami prevzema največja opozicijska stranka - Jankovićeva Pozitivna Slovenija, ki za več kot dve odstotni točki prehiteva največjo vladno stranko, Janšev SDS.

69 odstotkov vprašanih v anketi Dela vlado ocenjuje negativno. Če so še pred dvema mesecema vlado ocenjevali z oceno 2,6, ji zdaj anketirani dajejo oceno dve. "Te ocene so zelo verjetno povezane s padcem legitimnosti ukrepov te vlade in odsotnostjo konsenzualne politike znotraj koalicije kot opozicije. Gre tudi za neuspeh pri doseganju konsenza tudi s širšo javnostjo o tem, kaj so primerni ukrepi za izhod iz krize," je prepričan Samo Uhan.

Podpora vladi padla pod 30 odstotkov
Padec priljubljenosti Janševe vlade je junija zaznala tudi Fakulteta za uporabne družbene študije, ko vlade ni podpiralo več kot 63 odstotkov. Ko je Pahorjeva vlada pred referendumi padla pod 30 odstotkov podpore, je Janša dejal: "Če vlada nima toliko podpore med ljudmi, da bi lahko sprejemala odločitve, je boljše, če se jih ne loteva, odstopi in mesto prepusti drugemu."

Da ima Janševa vlada samo 19-odstotno podporo, je prejšnji mesec namerila Ninamedia, ki je zaznala še spremembo pri vrstnem redu strank. Na prvo mesto se je pred SDS uvrstila Pozitivna Slovenija. To se potrjuje v merjenjih Dela. Največja opozicijska stranka namreč za več kot dve odstotni točki prehiteva SDS. Tretji je SD, parlamentarni prag dosežejo še SLS, Državljanska lista in Nova Slovenija. Predsednica te stranke, Ljudmila Novak, pravi: "Jaz se v tem trenutku ne bi ozirala na podporo vladi, ampak na to, kakšne ukrepe je treba še sprejeti."

Zbor za republiko skrbijo napadi na premierja
Napetosti v koaliciji je zaznal tudi Zbor za republiko, zato javni poziv k enotnosti koalicije: "Naloge so izvedljive, če v vladni ekipi domuje složnost, požrtvovalnost, spoštovanje vsakogar, najprej ministrskega predsednika." Predsednik Lovro Šturm ob tem dodaja, da zbor z nelagodjem spremlja napade, ki jih iz vrst lastnega moštva doživlja predsednik vlade. Zato Zbor za republiko poziva k slogi in prenehanju negativnih potez koalicijskih partnerjev.

Mojca Š. Pašek, TV Slovenija

Ocena vlade najnižja od začetka mandata
Ocena vlade najnižja od začetka mandata