Alojzij Uran je moral oditi v Trst. Foto: MMC RTV SLO
Alojzij Uran je moral oditi v Trst. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Štuhec
Ivan Štuhec zavrača teorije o konstruktu znotraj RKC-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predstavnik iniciativnega odbora Za ohranitev dobrega imena Urana Valentin Zibelnik je spomnil, da generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje v izjavi v Odmevih na TV Slovenija v sredo ni pokazal samega dekreta, ki naj bi Urana v tujino napotil zaradi domnevnega očetovstva. Zibelnik je "skoraj prepričan", da dekret s takšno vsebino sploh ne obstaja.

Saje mu je tudi zatrdil, da osebno tega dekreta ni videl oz. da na škofijo niso prejeli nobenega pisnega dekreta. Zibelnik je še ponovil, da je Uran večkrat zanikal govorice o domnevnem očetovstvu. Tako meni, da mu ne dovolijo, da bi govorice z dokazi oz. testom očetovstva zavrnil, saj bi s tem "izgubili glavno točko obtožnice". Prepričan je, da je Uran v dekret privolil "v svoji silni skromnosti in ponižnosti".

Uranovi podporniki menijo, da gre za konstrukt, s katerim bi se prikrila nekatera moralno in osebnostno sporna dejanja določenih članov, tudi vrha RKC-ja. Zibelnik je še pojasnil, da so že večkrat prosili za srečanje z apostolskim nuncijem v Sloveniji Juliuszem Januszem, a srečanja ni bilo. Dodal je, da bodo še poskušali.

Izžene lahko le matična država
Prepričan je, da so Uranu kršene človekove pravice. Ob tem je povzel po njegovih besedah uradno razlago profesorja kazenskega kanonskega prava Davida Cita, ki meni, "da nihče v Cerkvi ne more izgnati nikogar iz njegove domovine, saj to lahko stori le njegova država".

Štuhec: Naj se najprej razčisti
Teolog Ivan Štuhec iz do zdaj znanih podatkov sklepa, da gre v primeru Urana le za začasen umik iz Slovenije, da bi se razčistilo vprašanje o njegovem domnevnem očetovstvu. Če se nekdo odloči za določeno skupnost, se s tem svobodno odloči tudi za podrejanje pravilom te skupnosti.
"To nima nobene zveze s človekovimi pravicami, govorjenje v tej smeri je popoln nesmisel," je poudaril Štuhec. Tudi sam pa se sprašuje o obstoju dekreta, saj po dozdajšnjih informacijah, ki so prišle od Urana in Sajeta, ni govora o dekretu, temveč "bolj o nekem dogovoru med Uranom in Vatikanom".

Konstrukt je malo verjeten
Ob tem Štuhec poudarja, da sicer ne more špekulirati, vendar pa se mu zdi "malo hecno in čudno", da podporniki Urana govorijo o konstruktu. Zdi se mu namreč malo verjetno, da bi imel ta konstrukt takšen vpliv na Vatikan, da bi "že kar ukrepali".
Po njegovih besedah pa je treba ločiti tudi izgon iz države in začasen umik iz države oziroma škofije. Cerkev lahko vsakega klerika kadar koli prestavi na katero koli mesto na svetu, je pa druga stvar, ali povedo razlog za to ali ne, meni teolog. Ko nekdo postane škof, je podvržen disciplini vrha Cerkve, je še povedal Štuhec.
Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu, da mora Uran čim prej zapustiti Slovenijo, je v nedeljskih Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.
Stres in Uran sta navodilo Vatikana o začasnem Uranovem umiku iz Slovenije potrdila v sredo. O razlogih za umik se je nekaj dni zgolj ugibalo, v sredinih Odmevih pa je Saje potrdil, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo, in povedal, da se Uran seli v Trst.