Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Jože Podržaj
Podržaj se s sindikatom strinja, da jih pesti kadrovsko pomanjkanje. Opozoril pa je tudi, da zanimanja za to delovno mesto ni, usposabljanje pa je dolgotrajno. Foto: BoBo
VIDEO
V zaporih primanjkuje 100...

Dodaj v

Podržaj odgovarja pravosodnim policistom: Ne nameravam odstopiti

Razmere se po njegovem mnenju izboljšujejo
14. junij 2018 ob 13:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Generalni direktor Uprave RS-ja za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj se zaveda, da so težave v zaporih zelo resne, a krivde za nastale razmere ne namerava prevzeti, saj se mu zdi, da so za kadrovsko podhranjenost krive pretekle vlade.

Pravosodni policisti ljubljanskega zapora na Povšetovi že dlje časa opozarjajo na nevzdržne razmere, ki jih je povzročilo predvsem kadrovsko pomanjkanje. Predstavnik sindikata delavcev v pravosodju (SDP) Marcel More je povedal, da so razmere trenutno tako slabe, da so med drugim zahtevali Podržajev odstop.

.
Na očitke SDP-ja se je odzval Podržaj, ki je med drugim povedal, da se zaveda, da je stanje v zaporskem sistemu glede kadrov problematično in dodal, da so "tudi javno poudarjali potrebo po dodatnih pravosodnih policistih in strokovnem osebju".

Prst je uperil v pretekle vlade
Ob tem je spomnil, da je "vlada med letoma 2004 in 2008 sicer večkrat sprejemala sklepe, s katerimi je povečevala kadrovski načrt ministrstva za pravosodje, vendar pa te kvote niso prišle v zaporski sistem, temveč so se izgubile nekje znotraj pravosodja". Za kadrovsko podhranjenost so po njegovem mnenju krive odločitve vlad iz preteklih mandatov. V mandatu zdajšnje vlade so se stvari po njegovih besedah premaknile v pravo smer, vendar napredek ne more priti čez noč.

Zaradi teh razlogov je zavrnil zahtevo sindikata po odstopu in menjavi vodstva ljubljanskih zaporov. Prav tako je zavrnil navedbe sindikata, da v zaporih vladajo katastrofalne razmere, se pa strinja, da jih močno bremeni kadrovsko pomanjkanje.

Na dolgi rok bo pravosodnih policistov več
"V Ljubljani je na Povšetovi 83 pravosodnih policistov, in ne 75, kot navajajo v sindikatu," je poudaril. Dodal je, da jih je danes 15 odsotnih zaradi bolniške, 17 zaradi koriščenja dopustov. "Nikomur ne bo propadel niti dan lanskega dopusta, je pa res, da jih je zato na delu manj," je dejal. Ob tem je spomnil, da so s spremenjeno zakonodajo pravosodni policisti letos dobili dva dodatna dneva letnega dopusta. Res pa je, da ljubljanski zapor izstopa zaradi bolniških odsotnosti.

Število pravosodnih policistov se bo sčasoma še povečalo, Ljubljana naj bi v daljšem časovnem obdobju dobila 15 dodatnih pravosodnih policistov. Za popolnoma normalno delovanje sistema, v katerem bi bile nadure le izjema, bi v celotni Sloveniji po njegovih besedah potrebovali okrog 100 novih pravosodnih policistov.

Veliko število nadur
Pravosodni policisti imajo v zaporih bistveno več nadur, kot bi si želel Podržaj, vendar pa zakonodaja dopušča, da se v enem letu zaradi potreb dela lahko opravi do 170 nadur, s posebno izjavo pa tudi več.

Ob tem je spomnil, da so razmere v slovenskih zaporih precej boljše kot v nekaterih "razvitejših državah", kjer je neprimerno več napadov na pravosodne policiste, uporov in incidentov.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
pravaresnica123
# 14.06.2018 ob 14:18
Ja ja, vedno so krivi drugi. Glede na to, da je pa na tem položaju že dlje kot fikus v pisarni, je že skrajni čas, da ga zamenjajo ker: 1. ni lastnik in 2. če v tem času ni uredil razmer je zrel za (vsaj) zamenjavo!
twofours44
# 14.06.2018 ob 14:31
Prst je uperil v pretekle vlade.
Potem je pa omenjena ena sama 2004-2008:
Ob tem je spomnil, da je "vlada med letoma 2004 in 2008 sicer večkrat sprejemala sklepe, s katerimi je povečevala kadrovski načrt ministrstva za pravosodje, vendar pa te kvote niso prišle v zaporski sistem...

Kako prozorno, res so nekateri ljudje neverjetni.
Sicer nisem ravno ljubitelj Janeza, ampak za vsa sranja vedno krivijo njega, ki je pač vladal 5 let (od 27 let). Od takrat je minilo že 10 let, pa še vedno je on kriv za vse. Kaj so pa počeli zadnjih 10 let?
Rasta75
# 14.06.2018 ob 13:47
Prst je uperil v pretekle vlade

Klasika. Saj vemo, prejšnje vlade so mu izrecno prepovedale urediti in izboljšati stanje...
21.12.2012
# 14.06.2018 ob 14:52
vedno je tako, da se problemi grmadijo, potem pa se rado pozabi, kdo je odgovoren.
če se vlada danes zaveda problema, morajo biti jutri odprta nova prosta DM, torej tudi denar zanje.
je pa tako, da vsi računajo obremenitve ob polni zaedenoosti, pozabijo pa že na dopuste, kaj šele izredne bolniške .... na tem področju pa smo itak svetovni prvaki
paver
# 14.06.2018 ob 16:57
Še dobro da obstaja Janez Janša. Kdo bi bil sicer kriv za vse slabo kar se je v Sloveniji zgodilo zadnjih 30 let?
yossarian
# 14.06.2018 ob 15:28
Miki, presledek se naredi za vejico.
mikitr
# 14.06.2018 ob 14:55
Gospodje in fantje ,ne se zajabavat z našim denarjem,že tako sem takoj zato ,da se opravi sistematizacija JU.Počistit je treba viške,ter zaposlit manjke,pošteno plačat ,kar je zasluženo.Prihranki bodo veliki.
demontaža
# 14.06.2018 ob 14:40
Trenutna rešitev je prerazporeditev pravosodnih policistov iz Okrožnega sodišča v Ljubljani v zapore. Varnostno službo na sodišču pa naj še naprej opravlja najeta varnostna služba, kot jo je že vsa leta pred tem. Mogoče tudi v veselje sodnikov, da ne bodo več deležni neprimernih fizičnih stikov z varuhi sodne palače.
felipesko
# 15.06.2018 ob 11:42
Podržaj odgovarja pravosodnim policistom: Ne nameravam odstopiti

Hvala bogu....Sem se že ustrašil,da bomo izgubili takšnega strokovnjaka in to sredi projekta,ki teče že 15 let...
naš človek
# 14.06.2018 ob 21:26
- za povečanje števila paznikov se Podržaj ne more sam odločiti, ampak je to stvar vlade
- iz citiranega se zdi, da hvali Janšo :) Torej da so se za razliko od drugih vlad celo lotili povečevanja kvot, čeprav ni bilo nič iz tega na koncu (pri naslednjih vladah prav tako ne)
paver
# 14.06.2018 ob 17:01
mikitr@ Koliko si imel v šoli slovenski jezik?
mikitr
# 14.06.2018 ob 14:53
Pogovarjal sem se z vojaki.Ker je v posamazni nalogi predvideno nap.8 vojakov(v času miru v vojašnici),nalogo pa opravi 6 vajakov ,ker dveh ni,imajo izplačan povečan obseg dela.Pohvalijo se ,da daljo tako skoraj nič,šli smo v hrib in pohvalili so se z opravljenim kuperjevim testom,a ne moreš verjeti,kdo je na pohodu zaribal.(vojaka)NISEM MOGEL VERJETI.
Kazalo