Igor Jurij Pogačar; po oceni časnika Finance pred leti eden najbogatejših Slovencev. Foto: Aleš Beno
Igor Jurij Pogačar; po oceni časnika Finance pred leti eden najbogatejših Slovencev. Foto: Aleš Beno
false
Vila v Piranu - Pogačarjev delež je bil leta 2012 prepisan na njegovo dolgoletno partnerico - zdaj v lasti odvetnika Stojana Zdolška. Foto: Aleš Beno
false
Zemljišče s pogledom na morje, ki je po podatkih zemljiške knjige za zdaj edina nepremičnina v Pogačarjevi lasti. Foto: Eugenija Carl
Eksplozija osebnih stečajev se nadaljuje

je za TV Slovenija povedal Miran Kos, stečajni upravitelj v osebnem stečaju Igorja Jurija Pogačarja.

Nekdaj, po ocenah časnika Finance, enega najbogatejših Slovencev je javnost dobro spoznala v aferi preplačanega in negospodarnega najema prostorov za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada. Pogačarjevo podjetje Ram Invest je namreč državi za najem stavbe na Dimičevi ulici v Ljubljani zaračunavalo 11.000 evrov več, kot je znašal obrok lizinga.

Ko je pred tremi leti takratna vlada Janeza Janše odpovedala pogodbo o najemu prostorov na Dimičevi, so se za Ram Invest začele težave. Ker je bila stavba prazna, denarja od najemnin ni bilo, posledično tudi ne za odplačevanje lizinga. Heta Asset resolution (v imenu nekdanjega Hypa Leasinga, d. o. o.) zdaj stavbo prodaja. Ram Invest pa je moral maja lani zaradi večmilijonskih dolgov v stečaj. Mesec dni pozneje je po isti poti šlo še eno Pogačarjevo podjetje, Domicil, z več kot 12 milijoni prijavljenih terjatev v stečaju.

In dobre tri tedne je zdaj v osebnem stečaju tudi njun (so)lastnik, Igor Jurij Pogačar. A premoženja, vsaj za zdaj, pravi stečajni upravitelj Kos, za poplačilo upnikov ne bo veliko. Večina Pogačarjevega nepremičnega premoženja je bila namreč že pred leti prepisana na njegovo dolgoletno partnerico Majo Mikuž.

Zemljiški dolgovi, prenosi in prepisi premoženja
Tako na vilo v Piranu, ki je po ocenah Gursa vredna dobrega pol milijona evrov, kot tudi na hišo v Trnovem v Ljubljani, ocenjeno na 360.000 evrov, je bil leta 2010 vpisan zemljiški dolg – po dva oziroma pol milijona evrov.
To je se zgodilo kmalu po interpelaciji takratne notranje ministrice Katarine Kresal in razkritju negospodarnega najema stavbe NPU-ja na Dimičevi ulici. Dve leti pozneje, avgusta 2012, je bil Pogačarjev delež na obeh hišah nato prepisan na njegovo partnerico. Le nekaj tednov predtem sta si Pogačar in Mikuževa s posebnim sporazumom razdelila skupno premoženje. Kot je Pogačar povedal stečajnemu upravitelju, sta se tudi razšla.

Izigravanje stečajne zakonodaje?
Prepis na Mikuževo je bil izveden 26. septembra 2012 - natanko tri leta in dva dni, preden je Pogačar odšel v osebni stečaj. Prepise premoženja na ožje osebe pa je mogoče izpodbijati le za tri leta pred stečajem.
Pogačar je v telefonskem pogovoru zanikal, da je bil dan razglasitve osebnega stečaja načrtovan, saj je stečaj zahtevala banka upnica, in ne on. "Seveda so mogoče povezave, dejstvo je tudi, da sta družbi, katerih družbenik je Pogačar, v stečajnem postopku. V teh družbah jamči kot porok za večino teh obveznosti," pa je o možnostih izigravanja stečajne zakonodaje povedal stečajni upravitelj Kos.

Prazna stečajna masa?
Vilo v Piranu je Pogačarjeva dolgoletna partnerica lani prodala znanemu ljubljanskemu odvetniku Stojanu Zdolšku. Hiša v Ljubljani je zdaj v celoti pisana nanjo. "Delnice, tudi Petrolove na primer, je Pogačar prodajal pred dvema letoma," pravi Kos. V stečajno maso bi lahko šlo 1.300 kvadratnih metrov, po kategorizaciji Gursa kmetijskega zemljišča s pogledom na morje, ocenjeno na 10.000 evrov. A, pravi upravitelj Kos, "je bila nepremičnina ob morju že odmaknjena kupcu v nekem izvršilnem postopku".

In čeprav sta se, tako trdi Igor Pogačar, s partnerico Majo Mikuž razšla, še vedno prebiva v Luciji v njenem stanovanju. Plačo, je povedal Kos, "približno tisoč evrov neto" pa si služi v svetovalnem podjetju STDS. Njena lastnica in direktorica pa je prav Pogačarjeva dolgoletna partnerica.

Eksplozija osebnih stečajev se nadaljuje