Oddajo lahko spremljate ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika. Foto: MMC RTV SLO
Oddajo lahko spremljate ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika. Foto: MMC RTV SLO

Pisarjenje v tujino, v katerem se medsebojno zmerjajo s fašisti, neoliberalci ter komunisti, novi dražgoški govori in tiskovne konference vrha Rimskokatoliške cerkve kažejo na popolno nerazumevanje sedanjega duha slovenske družbe.

Še ugledna avstrijska komentatorka dunajskega Standarda Adelhaid Woelfl je v svojem zadnjem zapisu o Sloveniji zaznala, da gre pri zahtevah naroda v resnici za reformo politične kulture. Narod zahteva razgradnjo sistema elit, ki jih na vsakem koncu ene in iste palice poosebljata vodji največjih političnih strank Zoran Janković in Janez Janša. Zato se ni čuditi glasnosti gonjačev na drugi strani, kot opisuje podobna stanja v družbah ugleden poljski intelektualec Adam Michnik.

Koliko modrosti in pogleda v prihodnost torej premorejo sedanji politični voditelji, ki bodo z dejanji morali pokazati, da razumejo družbeni trenutek in legitimno zahtevo naroda po reformi politične kulture in s tem temeljito spremembo funkcioniranja družbe z vsemi njenimi podstatmi.

Ne gre za vprašanje nove politične krize in njenih ekonomskih posledic, iskanja novih mandatarjev, političnega šahiranja in še česa, temveč za vprašanje legitimnosti politične in družbene elite - leve in desne - in njene sposobnosti, da Slovenijo popelje na pot modernih zahodnoevropskih narodov in držav. Zato smo v studio Pogledov Slovenije povabili Janeza Janšo, Zorana Jankovića, Igorja Lukšiča, Gregorja Viranta, Radovana Žerjava, Karla Erjavca in Ljudmilo Novak.

Bojan Traven, Pogledi Slovenije