Sogovorniki so razpravljali o primeru Hilde Tovšak. Foto: MMC RTV SLO
Sogovorniki so razpravljali o primeru Hilde Tovšak. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Slak
Tokratna tema: Izginotje Hilde Tovšak. Kdo je kriv in kaj je v ozadju? Foto: MMC RTV SLO

Tovšakova je bila tako ob 13.51 ne glede na to, ali se je potem še zadrževala v prostorih zapora oz. bila v spremstvu policistov, že svoboden človek, je v Pogledih Slovenije dejal Panjan in dodal: "V bistvu bi že 19. aprila sodnica lahko odpravila pripor zaradi te prekvalifikacije."

Vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan pa je obtožnico za spremenjena oz. prekvalificirana kazniva dejanja po faksu poslal ob 14. uri. Zato je razprava, kdo je obtožnico založil (v celjskih zaporih trdijo, da so jo prejeli šele po izpustitvi Tovšakove, kar se je zgodilo ob 14.15) brezpredmetna - Tovšakova je bila takrat že svobodna, dodaja.

Nekdanja državna tožilka Aleksandra Štiblar pa opozarja, da so imeli na tožilstvu očitno povsem pripravljeno obtožnico, zato bi jo lahko vložili že aprila, in dodaja, da je ravno to bistvo celotne zadeve - zakaj vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan obtožnice ni vložil že, ko je ugotovil, da nima dovolj dokazov za težje kaznivo dejanje in je bilo to prekvalificirano. "Tožilec je dolžen varovati pripor, torej se mu je to vprašanje moralo postaviti. Proces mora teči kontinuirano. Jaz nisem nikoli čakala tri tedne ali več, da bi vložila obtožnico," je dejala Štiblarjeva.

Ob tem je dodala, da sama verjame, da je zadeva težka in naporna, ker je zelo obširna. "A vse te vsebinske podrobnosti nimajo povezave s procesnim delom, torej kontinuitete vzdrževanja pripora," je poudarila in dodala: "V taka naključja, kot se zdaj prikazujejo, ne verjamem."

Kerševan: To je katastrofa za pravno državo.
Pravnik Erik Kerševan pa je odločen: "To je katastrofa za pravno državo." "V času, ko je bil ta proces v teku, je bil to eden redkih signalov državljankam in državljanom, da pravna država deluje. In v takšnih primerih se ne razmišlja za 15 minut naprej, ampak se razmišlja o petih naslednjih korakih," je prepričan predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti. Ob tem dodaja, da bi bilo najbolj človeško, če bi kdo rekel: 'Obžalujemo, da se je to zgodilo. Nikoli več se ne bo zgodilo.' "Teh besed jaz nisem slišal," še pravi Kerševan.

Vsa zadeva okoli Hilde Tovšak je skrbno načrtovana, da bi se preprečilo razkritje ozadij, pa je prepričan nekdanji sindikalist v Vegradu Srečko Čater.

Dogodek je "dokaz, da je nekaj zelo narobe"
Pravosodni minister Senko Pličanič pa je prepričan, da je dogodek "dokaz, da je nekaj zelo narobe v slovenskem sodnem sistemu". "In v tem pogledu je ogorčenje javnosti upravičeno," je še dejal in dodal, da bodo morali tisti, ki so za to odgovorni - če se jim to dokaže -, prevzeti svoj del odgovornosti, ne pa že zdaj, še preden jim je odgovornost dokazana.

Objektivna odgovornost - kdo jo je sposoben spoštovati?
Kerševan pa je prepričan, da bi moral generalni državni tožilec že odstopiti, in sicer takoj. "To bi ublažilo padec ugleda pravnih institucij," je dejal in dodal, da je bistvo objektivne odgovornosti - da nekdo odstopi, ne zato, ker je kriv, ampak zato, da da simbolno gesto. Štiblarjeva pa je dodala, da se ji je ves čas dela na tožilstvu zdelo, da "ta inštitucija pozablja, da je v službi javnosti".